Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Αποφύγετε τα μετρητά λόγω... κορωνοϊού - Φόβοι για εξάπλωση του ιού

tags :
ΠΟΥ: Αποφύγετε τα μετρητά λόγω... κορωνοϊού - Φόβοι για εξάπλωση του ιού
Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ συμβούλευσε τους πολίτες να προτιμούν τις ψηφιακές συναλλαγές
Να αποφεύγονται τα μετρητά καθώς ο κορωνοϊός ενδέχεται να επιβιώνει σε αυτά, συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά τις αναφορές ότι το Πεκίνο έβαλε σε «καραντίνα» μολυσμένα χαρτονομίσματα.
Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ συμβούλευσε τους πολίτες σε χώρες που δέχονται πλήγμα να προτιμούν τις ψηφιακές συναλλαγές έναντι των συναλλαγών με μετρητά, όπου είναι εφικτό.
Η οδηγία του ΠΟΥ δεν αποτελεί έκπληξη, καιώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, έως και εννέα ημέρες.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία ανέφερε ότι είναι πιθανός ο εντοπισμός βακτηρίων ή ιών και είχε συμβουλεύσει τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους.
Η παγκόσμια κοινότητα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εξαπλώνεται ραγδαία εκτός της Κίνας, η οποία αρχίζει να μετρά ολοένα και λιγότερα κρούσματα και νεκρούς.
Περίπου το 3,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έχει πεθάνει, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο της θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, που κυμαίνεται κάτω του 1%, όμως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) χθες (3/3), Τedros Adhanom Ghebreyesus.
«Για να συνοψίσουμε, ο COVID-19 μεταδίδεται λιγότερο δραστικά σε σχέση με τη γρίπη, η μετάδοση δεν φαίνεται να γίνεται από ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι, προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από τη γρίπη, δεν υπάρχει ακόμη κανένα εμβόλιο ή θεραπεία και μπορεί να περιοριστεί» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, επισημαίνοντας πως μόλις το 1% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα και ότι η υποχώρηση της επιδημίας στην Κίνα είναι «πραγματική».
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ στέλνει SOS προς τις κυβερνήσεις, προειδοποιώντας για παγκόσμια έλλειψη σχετικά με τα προστατευτικά μέσα για τον κορωνοϊό (π.χ. μάσκες) και ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν κατά τουλάχιστον 40% την παραγωγή τους.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει τουλάχιστον 80 κράτη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 3.198 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνονται στα 93.455.
Παράλληλα αναφέρεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 50.690.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων – είναι αυτές της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας και του Ιράν, την ώρα που και οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, καθώς ήδη μετρούν 9 νεκρούς.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και το αποτύπωμα της επιδημίας του κορωνοϊού τόσο στην παγκόσμια υγεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης