Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Επιτακτική η αντιμετώπιση τεσσάρων απειλών σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία

tags :
El-Erian: Επιτακτική η αντιμετώπιση τεσσάρων απειλών σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία
H αλλαγή του κλίματος, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, οι διαταραχές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης και το δημογραφικό πρόβλημα είναι 4 προκλήσεις που απειλούν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε
Ο κόσμος περνάει μια περίοδο όπου έχουν πυροδοτηθεί ραγδαίες αλλαγές, έχοντας φέρει στην επιφάνεια τέσσερις πολύ σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, με ευελιξία και συνέπεια θα αποδειχθούν καταστροφικές απειλές για τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν έγκαιρες προσαρμογές, όχι μόνο στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις επιχειρησιακές προσεγγίσεις, αλλά και στις τακτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης.
Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να ενσωματώσουν το συντομότερο δυνατό και όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα τη δυνατότητα και πιθανότητα, προσαρμογής στις τέσσερις προκλήσεις, που ήδη επηρεάζουν το έργο επιχειρήσεων και πολιτικών ηγετών καθώς και τον τρόπο που αυτό το έργο υλοποιείται.
Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να σκεφτούν αυτές τις προκλήσεις ως κύματα, που απειλούν να μετατραπούν σε τσουνάμι αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και προσαρμογή, υποστηρίζει ο επιφανής οικονομολόγος στο άρθρο του στο Project Syndicate, δίνοντας σαφή εικόνα της δυναμικής τους.

Α. Η πρώτη και σπουδαιότερη πρόκληση είναι η αλλαγή του κλίματος

Εξελίχθηκε από μια σχετικά μακρινή ανησυχία, για την οποία υπάρχει αρκετός χρόνος να ληφθούν διορθωτικά μέτρα, σε μια επικείμενη και όλο και πιο επείγουσα απειλή.
Η κινητοποίηση διαφόρων ενδιαφερομένων τμημάτων της κοινωνίας και ασυνήθιστες κλιματικές διαταραχές τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει δραματικά την πίεση στις επιχειρήσεις να ενεργήσουν εδώ και τώρα.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της BP ότι προτίθεται να επιτύχει εκπομπές άνθρακα «καθαρού μηδέν» έως το 2050 - μια αξιοσημείωτη υπόσχεση από μια ενεργειακή εταιρεία που λειτουργεί σε πολλές δύσκολες ρυθμίσεις - είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιχειρήσεων που ανταποκρίνονται σε τέτοιες κλήσεις.
Είναι ζήτημα χρόνου μόνο μέχρις ότου η πίεση αυτή να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να λάβουν περαιτέρω μέτρα όχι μόνο για να ενθαρρύνουν τις πράσινες δραστηριότητες, αλλά και για να φορολογήσουν και να ρυθμίσουν εκείνους που προκαλούν ρύπανση.

Β. Η δεύτερη πρόκληση, είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, έχουν αυξηθεί παράλληλα με τις τεχνικές καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλη συγκέντρωση δεδομένων.
Η κοινωνία αναγνωρίζει όλο και περισσότερο ότι η πρόσφατη τεχνολογική πρόοδος δεν επιτρέπει μόνο την αποτελεσματικότερη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων αλλά και τη χρήση αυτών των πληροφοριών για την παρακολούθηση και την αλλαγή συμπεριφοράς.
Σε γενικές γραμμές, τα δεδομένα ελέγχονται και αξιοποιούνται είτε από κυβερνήσεις (ιδιαίτερα από την Κίνα), από επιχειρήσεις Υψηλής Τεχνολογίας (όπως εκείνες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες) ή από περισσότερους χρήστες (όπως στην Ευρώπη).
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα τρία γενικά παραπάνωεπιχειρησιακά παραδείγματα δεν παρέχει επαρκή άνεση και διαβεβαίωση στους περισσότερους ανθρώπους.

Γ. Η τρίτη πρόκληση έχει να κάνει με διαταραχές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης.

Την μετατροπή της πρόκλησης σε απειλή πυροδότησε η αλλαγή της εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump - από την επίλυση των συγκρούσεων μέσω συνεργασίας, στην ευθεία αντιπαράθεση μέσω κυρώσεων, από τον πολυμερισμό μέχρι τον διμερή, ή ακόμη και τον μονομερή χαρακτήρα των μέτρων που επιβάλλονται και από ένα εμπορικό σύστημα που το διέπουν διεθνείς κανόνες σε ένα εμπορικό σύστημα με ad hoc διακανονισμούς προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ακόμα πιο ελεύθερου και δίκαιου συστήματος συναλλαγών.
Η απο-παγκοσμιοποίηση υποβιβάστηκε από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού COVID-19, ο οποίος έχει διαταράξει τη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός και εκτός Κίνας και μάλιστα πολύ πέραν αυτής.
Οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης άνοιξαν την πόρτα για τις κυβερνήσεις να επιστρατεύσουν επιθετικά οικονομικά εργαλεία για να επιτύχουν στόχους υπερβαίνουν τα οικονομικά δεδομένα, όπως η εθνική ασφάλεια.
Αυτό, με τη σειρά του, θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή λογική σχετικά με τις διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού, την απλή διαχείριση των αποθεμάτων και την εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση για την αύξηση της εγχώριας ανάπτυξης.

Δ. Η τελευταία πρόκληση που μπορεί να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα, είναι δημογραφική και αφορά περισσότερο από τη γήρανση των κοινωνιών στην Ευρώπη και την Ασία και τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτής της τάσης.

Αυτή η πρόκληση υπερβαίνει την βαθιά, επίμονη και επίπονη αλλαγή που πρέπει να κάνουν οι millennials η γενιά του 2000 δηλαδή, στις προσδοκίες τους, όσον αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία, την προσωπική εμπλοκή, την πολιτική δράση και την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών.

Τι πρέπει να γίνει...

Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μάθουν να κινούνται εξυπνότερα για να καλύψουν τη ζήτηση «οπουδήποτε στον κόσμο, σε οποιαδήποτε θέση, οποιαδήποτε στιγμή».
Το ίδιο και οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να αναπτύξουν την ευελιξία.
Η πίστη και εμπιστοσύνη σε μια δουλειά, καθώς και η κατοχή εργασίας μειώνονται ήδη , ενώ οι προσδοκίες πλήρους απασχόλησης και αφοσίωσης αυξάνονται.
Η αυτο-κινητοποίηση για πολιτικούς και άλλους λόγους, συχνά χωρίς ορατή δομή ηγεσίας, έχει γίνει πολύ ευκολότερη, αλλά συχνά είναι λιγότερο ανθεκτική και δημιουργεί περίπλοκα ερωτήματα για ό,τι μπορεί να ακολουθεί.
Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της συνεχιζόμενης μετανάστευσης.
Κάθε μία από αυτές τις προκλήσεις θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του έργου εταιρειών και των κυβερνήσεων, ενώ συνολικά, περιλαμβάνουν ένα διαφορετικό και γεωγραφικά διασκορπισμένο σύνολο νικητών και ηττημένων.
Επομένως, τα στελέχη και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να προβούν σε έγκαιρες αναθεωρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών αλλαγών) όχι μόνο στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις επιχειρησιακές προσεγγίσεις αλλά και στις τακτικές όσο και στις στρατηγικές νοοτροπίες τους.
Γεγονός που σημαίνει, γνωστική πολυμορφία, αναλύσεις και πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις.
Επιπλέον, επειδή κάθε μία από τις προκλήσεις συνεπάγεται ένα σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ένας συνδυασμός ανθεκτικότητας και ευκινησίας είναι επίσης σημαντικός.
Και όλα αυτά απαιτούνται πριν ακόμη λάβουμε υπόψη μας απροσδόκητες περιοδικές κρίσεις όπως η έκρηξη του COVID-19.
Οι προκλήσεις για υγιή λήψη αποφάσεων και υγιή ηγεσία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κυβέρνηση δεν περιορίζονται στη χαρτογράφηση καθεμιάς από τις τέσσερις προκλήσεις και την απαιτούμενη προσαρμογή.
Οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων πρέπει να εξετάσουν τις συσχετίσεις και τις αιτίες μεταξύ αυτών των τάσεων, πως και που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τον συνολικό αντίκτυπό τους, παρά να λειτουργήσουν προσθετικά.
Δείτε για παράδειγμα μια άλλη πτυχή της δημογραφικής αλλαγής: τη μετανάστευση και τις ανθρωπιστικές προκλήσεις που συχνά έρχονται μαζί της.
Η αλλαγή του κλίματος είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από χώρες υποδοχής κυμάτων μεταναστευτικών ροών που καθιστούν δύσκολη την αποδοχή αυτών των ανθρώπων και κοινωνικά απάνθρωπη την άρνηση υποδοχής.
Ο συνδυασμός της απο-παγκοσμιοποίησης και της κατάχρησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων για την παραβίαση της ατομικής ιδιωτικής ζωής, είναι εξίσου ανησυχητικός.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσιμη της συμπεριφορά από ορισμένες κυβερνήσεις και να ενθαρρύνει τους κακόβουλους μη κρατικούς φορείς να διαταράξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Ο κόσμος βρίσκεται σε μια περίοδο επιτάχυνσης της αλλαγής, η πρωτοπορία της οποίας είναι ο συνεχώς αυξανόμενος κατάλογος των εξελίξεων που έχουν περάσει από το επίπεδο του αδύνατου στο αναπόφευκτο.
Πολλές (αν και όχι όλες) από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί ηγέτες μπορεί να αναλυθούν σε τέσσερις κοσμικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διατύπωση των απαιτούμενων απαντήσεων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Όσο ταχύτερα οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αναγνωρίσουν αυτή την ανάγκη, τόσο πιο πιθανό θα είναι να αλλάξουν την ισορροπία των οφελών, του κόστους και των κινδύνων προς όφελός τους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης