Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να εντείνει τα σοκ στις αγορές

tags :
Rabobank: Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να εντείνει τα σοκ στις αγορές
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε, στην επαρχία Hubei: 15.408 νέες περιπτώσεις σε μία ημέρα, αριθμός που ξεπέρασε ό, τι έχουμε δει μέχρι τώρα σε μια εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν εξ'αρχής την επικινδυνότητα του νέου κορωνοϊού
Τα στοιχεία της φονικής επιδημίας εξαφανίζονται, ή δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και μας οδηγούν από το ένα σοκ στο άλλο, συντηρώντας την ανησυχία σε πολύ υψηλά επίπεδα, υποστηρίζει σε έκθεσή της η ολλανδική Rabobank!
Η πτώση στα ποσοστά των νέων κρουσμάτων κατά τις προηγούμενες μέρες, έφερε ένα κύμα αισιοδοξίας σε όσους αρέσκονται να αναλύουν ποσοστά και στις αγορές, αγνοώντας τις φωνές που μιλούσαν για τους κινδύνους που παρουσιάζει ο κορωνοϊός Covid-19, καλώντας σε εγκράτεια, ιδιαίτερα καθώς τίθενται υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα.
Για τους λάτρεις των ποσοστών η σημερινή μέρα 13 Φεβρουαρίου ήταν ένα σοκ καθώς το πρωινό διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε, στην επαρχία Hubei: 15.408 νέες περιπτώσεις σε μία ημέρα, αριθμός που ξεπέρασε ό, τι έχουμε δει μέχρι τώρα σε μια εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν εξ'αρχής την εκθετική ανοδική τάση και την επικινδυνότητα του κορωνοϊού εντός και εκτός Hubei.
Ωστόσο, η ταξινόμηση των κρουσμάτων σε όλη την υπόλοιπη Κίνα παραμένει ασαφής, καθώς ασυμπτωματικοί ασθενείς, έχουν αποκλειστεί επίσημα από τον κατάλογο των φορέων, πριν από λίγες ημέρες.
Πράγματι, η πλήρης διαφάνεια είναι κάτι που δεν υφίσταται και αυτό που έχουμε ως αποτέλεσμα μιλά «επισήμως» 60.329 ασθενείς, 235 θανάτους σε μία μόνο ημέρα, με αποτέλεσμα να έχουμε 1.369 έναντι 6.017 που θεραπεύτηκαν.
Αυτό είναι ένα ποσοστό θνησιμότητας 18,5%, πολύ υψηλότερο από το  2,2% αν κάποιος το συγκρίνει με το ποσοστό μιας «ισπανικής γρίπης», αν βέβαια είναι ακριβείς οι μετρήσεις.
Αυτό, βεβαίως, υποθέτει ότι τα δεδομένα θανάτων είναι επίσης ακριβή και δεν αποδίδονται σε άλλες αιτίες, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι.
 
Η καρατόμηση των επικεφαλής της υγείας και του κυβερνήτη της Hubei τις τελευταίες 24 ώρες, δείχνουν σίγουρα πόσο άβολα αισθάνεται το Πεκίνο, ιδιαίτερα μετά την αντικατάστασή τους με στελέχη πολύ κοντά στο πρόεδρο του κόμματος Xi Jinping.
Οι νέοι τοπικοί προϊστάμενοι έχουν πλέον το ελεύθερο να ρίξουν το βάρος για το χάος που δημιουργήθηκε στους προκατόχους τους και τη δυνατότητα να χειριστούν εκ νέου των τρομακτικό αριθμό των νέων κρουσμάτων, σε μια προσπάθεια να καλμάρουν τους πολίτες (και τις αγορές).
Ο ιός μπορεί να έχει τη δική του δυναμική, αλλά ορισμένες τακτικές πολιτικής - και η βλακεία στην αγορά - είναι παγκόσμια γνωρίσματα.
Για όσους υποστήριζαν πως οι αγορές θα επέστρεφαν στις συνήθεις διαδικασίες στην Κίνα, θα αναφέρουμε το εξής: υπήρξε αναφορά πως μία επιχείρηση στη Suzhou επαναλειτούργησε.
Ένας εκ των υπαλλήλων της βρέθηκε να έχει μολυνθεί με τον Covid-19 και αμέσως 200 συνάδελφοί του τέθηκαν  σε καραντίνα και αποκλείστηκαν στο κτίριο για 14 ημέρες.
Μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε επίσημα η παραπάνω αναφορά, ωστόσο πόσο πιθανή είναι μια επιστροφή στην εργασία ή στο business as usual;
Και  πόσο εφικτή είναι η προσπάθεια διπλασιασμού του ΑΕΠ μέχρι το 2021, που ζήτησε ο Κινέζος πρόεδρος Xi, όταν ο ιός διπλασιάζει το αποτύπωμα του πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε στο παρελθόν;
Αυτό που είδαμε ως νωρίς το απόγευμα σήμερα 13/2, είναι να συνειδητοποιούν οι αγορές τον κίνδυνο που διατρέχει η παγκόσμια κοινότητα και να αντιδρούν αναλόγως.
Είδαμε τα ασιατικά ομόλογα να απομακρύνονται από τις προβλέψεις, τις αποδόσεις των αμερικανικών 10-ετών ομολόγων να χάνουν γύρω στις 4 μονάδες βάσης στο 1,60% και το JPY να κινείται και πάλι ψηλότερα, αν και το δολάριο ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να έχει υψηλή ζήτηση ΗΠΑ, έναντι άλλων νομισμάτων και του ευρώ.
Μένει πλέον να δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η επιδημία, πόσο και τι θα κρατήσουν οι αγορές πριν μπορέσουμε να πούμε ότι είναι «όλα καλά» ξανά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης