Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Φιάσκο η ψηφοφορία στην Αϊόβα για το χρίσμα των Δημοκρατικών - Χλευάζει ο Trump

ΗΠΑ: Φιάσκο η ψηφοφορία στην Αϊόβα για το χρίσμα των Δημοκρατικών - Χλευάζει ο Trump
Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, έδωσε στη δημοσιότητα δικά του στοιχεία
(upd) Σε φιάσκο εξελίσσεται η ψηφοφορία στην Αϊόβα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, έδωσε στη δημοσιότητα δικά του στοιχεία για την έκβαση της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος λόγω «ανακολουθιών».
Ο Sanders ανέφερε ότι έρχεται πρώτος, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Νεβάδας Pet Buttigieg, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει ότι είναι ο νικητής της εσωκομματικής ψηφοφορίας.
«Λόγω της αδυναμίας (της οργάνωσης) του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άιοβα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα» η ομάδα του «Bernie» έδωσε τα δικά της στοιχεία, τα οποία βασίζονται στην καταμέτρηση του 40% των εκλογικών κέντρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκστρατείας του, ο Sanders λαμβάνει 28,62%, ο Buttigieg έρχεται δεύτερος με το 25,71%, η προοδευτική γερουσιάστρια Elizabeth Warren 18,42% και ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden δεν καταλαμβάνει παρά την τέταρτη θέση, με το 15,08%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί βαριά ήττα γι’ αυτόν.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας, καθώς διεξάγονται «ποιοτικοί έλεγχοι», ενώ τόνισε πως η συμμετοχή οδεύει να φθάσει αν όχι να ξεπεράσει το επίπεδο του 2016.

Image

Γιατί είναι σημαντική η ψηφοφορία στην Αϊόβα

Tο φιάσκο ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη πολύπλοκο σύστημα με περίπου 1.700 «caucus» ή συνελεύσεις όπου οι ψηφοφόροι συγκεντρώνονται για να αναδείξουν τον υποψήφιό τους στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε δύο γύρους που διεξάγεται σε ατμόσφαιρα μερικές φορές θυελλώδη.
Από το 1970, η Αϊόβα, μικρή αγροτική Πολιτεία που είναι χιονισμένη αυτή την εποχή του χρόνου, ξεκινάει τη σεζόν των προκριματικών.
Είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη: δεν δίνει παρά λίγους αντιπροσώπους που θα κληθούν τελικά να αναδείξουν τον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, όμως ένα καλό αποτέλεσμα ή μια κακή επίδοση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική μιας υποψηφιότητας.

O Trump χλευάζει το Δημοκρατικό Κόμμα

Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, δεν έχασε την ευκαιρία να χλευάσει τους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία μια «απόλυτη καταστροφή».
Η απόλυτη απουσία αποτελεσμάτων στερεί από τους υποψηφίους τη δυναμική που συνήθως δημιουργείται από την ψηφοφορία στην μικρή αυτή αγροτική Πολιτεία, η οποία εγκαινιάζει τις προκριματικές εκλογές από τη δεκαετία του 1970.
Οι αμερικανικές εφημερίδες δεν μπορούσαν να εμφανίσουν κανένα νικητή στις πρώτες σελίδες τους σήμερα και η επικαιρότητα θα στραφεί γρήγορα στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης που θα δώσει απόψε ο Trump στο Κογκρέσο – πριν από την αναμενόμενη αθώωσή του από την Γερουσία στη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του αύριο Τετάρτη.
«Τίποτα δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα», ανέφερε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Το μόνο άτομο που μπορεί να διεκδικήσει μια πολύ μεγάλη νίκη στην Αϊόβα χθες το βράδυ είναι ο Trump», πρόσθεσε, μιλώντας για την νίκη του στις εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος - μια τυπική διαδικασία - στην Πολιτεία αυτή χθες το βράδυ.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος στην Αϊόβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης