Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχραιμία σε Wall Street και ευρωαγορές παρά το sell off έως -9% στην Κίνα λόγω κορωνοϊού - Στο +0,73% ανέκαμψε ο S&P 500

Ψυχραιμία σε Wall Street και ευρωαγορές παρά το sell off  έως -9% στην Κίνα λόγω κορωνοϊού - Στο +0,73% ανέκαμψε ο S&P 500
Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με βουτιά 7,72%, τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 5 χρόνια
(upd) H μεγάλη πτώση της Παρασκευής (31/1) που δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες σε συνάρτηση με τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την μεταποίηση έδωσα ώθηση σήμερα στους αμερικανικούς δείκτες, με τους επενδυτές να «βάζουν» προς το παρόν στην άκρη τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό. 
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,51% στις 28.399,41 μονάδες, κέρδη +0,73% για το δείκτη S&P 500 στις 3.248,92 μονάδες, άνοδος +1,34% για το δείκτη Nasdaq στις 9.273,4 μονάδες.  

Image

Τεχνικά, μια ανοδική διάσπαση των 3.260 μονάδων από τον S&P 500, πιθανόν σηματοδοτεί το κλείσιμο της διορθωτικής παρένθεσης αλλά και μια καθοδική διάσπαση των 3,215 μονάδων ενισχύει σενάρια συνέχισής της.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πανικό, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.
Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τον δείκτη των blue-chip να υποχωρεί κατά 7,8% σε χαμηλό τεσσεράμισι μηνών.
Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχασε 420 δισ. δολάρια από την αξία του και το γουάν ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στο χαμηλότερο επίπεδο του 2020, υποχωρώντας πέρα από το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολάριο.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Δεκεμβρίου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση για όγδοη συνεχή ημέρα, υποχωρώντας κατά 0,9% στις 527,39 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ ο αυστραλιανός δείκτης αναφοράς έκλεισε με πτώση 1,3%.
Οι κινεζικές αγορές βυθίστηκαν τη Δευτέρα, αλλά η χώρα δείχνει να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων AQR Capital Management, οι μελλοντικές αποδόσεις θα είναι απογοητευτικά χαμηλές και οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν από ένα "άχαρο μενού χαμηλών αποδόσεων.
Σύμφωνα με την AQR η πραγματική απόδοση ενός παραδοσιακού χαρτοφυλακίου των ΗΠΑ - 60% των μετοχών με 40% ομόλογα - για τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια θα είναι μόλις 2,4%.
Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του μακροπρόθεσμου μέσου όρου από το 1900.
Μάλιστα, η AQR δήλωσε ότι αναμένεται η απόδοση να είναι στο 4% για μεγάλες μετοχές των ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ήταν χαμηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
Από τον Ιανουάριο του 2020, οι εκτιμήσεις αυτές είναι συγκρατημένα χαμηλές.
Υποδεικνύουν ότι κατά την επόμενη δεκαετία, πολλοί επενδυτές ενδέχεται να αγωνιστούν για την επίτευξη των στόχων απόδοσης.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε αναπάντεχα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης.
Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Τον Δεκέμβριο βρισκόταν στις 47,8 μονάδες.
Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου, ο οποίος αντιστοιχεί στο 11% της αμερικανικής οικονομίας.
Ο δείκτης είχε παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων για πέντε διαδοχικούς μήνες.



Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Catalent Inc ανακοίνωσε τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου, που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Η εταιρεία φαρμακευτικών, βιοτεχνολογικών και καταναλωτικών δραστηριοτήτων υγείας, ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 721,4 εκατ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 623 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Η Catalent ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 45,5 εκατ. δολάρια ή 23 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 49 εκατ. δολαρίων ή 33 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 45 σεντς, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η εταιρεία αυτοκινήτων λιανικής Asbury Automotive Group, ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα δ΄ τριμήνου που αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 43,6 εκατ. δολάρια ή 2,26 δολάρια ανά μετοχή, από τα 40,4 εκατ. δολάρια ή 2,06 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 15% στα 2,53 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 2,34 δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 6% στα 1,89 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,88 δισ. δολάρια.
Οι πωλήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν 2% στα 1,04 δισ. δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,05 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones

Image

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500

Image

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq


Image

Ψυχραιμία στις ευρωαγορές παρά την κατάρρευση των μετοχών στην Κίνα - Στο +0,49% ο DAX

Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη ΡΜΙ να ενισχύεται σε υψηλά εννέα μηνών, μία ανάσα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 411,72 μονάδες, έχοντας ως στήριγμα τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Βαρίδι οι μετοχές πετρελαϊκών και φυσικού αερίου, στον απόηχο της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,49% στις 13.045,19 μονάδες.
Στο Λονδίνο, στην πρώτη διαπραγμάτευση μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η υποχώρηση της στερλίνα οδήγησε τον FTSE 100 σε άνοδο 0,55% στις 7.326,31 μονάδες.
Κέρδη και στο Παρίσι με το δείκτη CAC 40 να καταγράφει άνοδο +0,45% στις 5.832,51 μονάδες.

Image


Κατάρρευση στις κινεζικές μετοχές

«Βουτιά» κατέγραψαν οι  χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα, όπως αναμενόταν,  λόγω της ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και την απαγόρευση του short selling.
Ψυχραιμία επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, σχολιάζουν οι αναλυτές. 
Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με «βουτιά» 7,72% στις 2.746 μονάδες, τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 5 χρόνια, η οποία στην έναρξη της συνεδρίασης ξεπέρασε το 8%.
Από τη χρηματιστηριακή αγορά της Σαγκάης έκαναν φτερά 393 δισ. δολ. μέσα σε μία ημέρα.
Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Κίνας, ο βασικός δείκτης κατέγραφε πτώση 8,99% στις 1.598,80 μονάδες.

Image
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1% στις 22.971 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, έκλεισε με πτώση 0,70%, στις 1.672,66 μονάδες.
Αντίθετα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng μοιάζει να αντιστέκεται στην τάση, σημειώνοντας άνοδο 0,32% στις 26.386 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Κίνας, υποχώρησε 18 μονάδες στο 2,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2014, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην παροχή επιπλέον ρευστότητας, ύψους 173 δισ.  δολ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο η παρέμβασή της δεν βελτίωσε το κλίμα στις αγορές.
Η Κίνα είναι επί της ουσίας αποκλεισμένη και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως η General Motors, η Αpple και τα Starbucks έχουν διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές τους, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς η μετάδοσή του είναι ταχεία και εξαπλώνεται, πλέον, σε πολλές χώρες της υφηλίου πέραν της Κίνας.
Το Πεκίνο ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει έκτακτες εξαγωγές ιατρικού υλικού στην Κίνα, λόγω του ιού.
Στην Ιταλία ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τον γεντικό κωδικό του ιού, εξέλιξη που γεννά ελπίδες για θεραπεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αν και καθυστέρησε αρκετά, αποφάσισε να χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δεδομένο ότι έχουν ανακοινωθεί 17.205. κρούσματα στην Κίνα και οι νεκροί έφθασαν στους 362, ενώ ο κοροναϊός  έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Πλέον ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα ξεπερνά τους νεκρούς της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 349 άνθρωποι.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη ημέρα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205.
Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το Σάββατο  1/2 το όγδοο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ακόμη τρεις πολίτες της που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν μολυνθεί.
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της επίδρασης που ασκεί στην παγκόσμια οικονομία είναι η διαρκή επαφή στην οποία βρίσκονται οι G7.
Στο μεταξύ,  οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ έχουν απαγορεύσει στην είσοδο στο έδαφός τους των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει τα χερσαία τους σύνορα με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης