Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άκαμπτη στάση απέναντι στην ΕΕ θα τηρήσει ο Johnson στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο

Reuters: Άκαμπτη στάση απέναντι στην ΕΕ θα τηρήσει ο Johnson στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο
Yπουργοί προειδοποιούν τις εταιρείες ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον όταν η Βρετανία δεν θα τηρήσει τους κοινοτικούς κανόνες
Άκαμπτη αναμένεται να είναι η στάση της Βρετανίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ολοκλήρωση του Brexit στις 31/1/2020.
Το Λονδίνο διαμηνύει οτι θα θέσει το δικό του πρόγραμμα προς διαπραγμάτευση για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ καθώς δεν σκοπεύει να τηρήσει τους κανόνες που θα επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.
Η νέα εμπορική συμφωνία, θα πρέπει α έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Ο Boris Johnson πάντως έσπευσε να στείλει ήδη τις Βρυξέλλες μήνυμα προτού αρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες τον Μάρτιο, ότι "Brexit σημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία θα ενισχύσει την οικονομία".
Η ΕΕ έχει ωστόσο δηλώσει επανειλημμένα στη Βρετανία ότι το επίπεδο πρόσβασης στην κερδοφόρα ενιαία αγορά της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το Λονδίνο θα συμφωνήσει να τηρήσει "ισότιμους όρους ανταγωνισμού" - στενούς κανόνες για τα περιβαλλοντικά πρότυπα, τους κανονισμούς εργασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.
Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις πολλών επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση Johnson να διασφαλίσει ότι την ελεύθερη διακίνηση αγαθών από και προς τη Βρετανία, οι υπουργοί του ενημέρωσαν τις εταιρείες ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο μελλοντικό περιβάλλον, όταν η Βρετανία δεν θα τηρήσει τους κοινοτικούς κανόνες.
"Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο των νόμων μας, οπότε δεν πρόκειται να έχουμε υψηλή ευθυγράμμιση με την ΕΕ, και τους κανόνες της", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab στο Sky News.
"Αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε με την ΕΕ και αναμένουμε από τις Βρυξέλλες να δεχθούν μια εμπορική συμφωνία τύπου Καναδά".
Η ΕΕ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι  δεν θα υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με έναν μεγάλο και οικονομικά ισχυρό γείτονα, χωρίς ισχυρές διατάξεις που θα εγγυώνται τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται, ότι ο Johnson θα προσπαθήσει να υποτιμήσει την αξία ευρωπαϊκών  επιχειρήσεων χαλαρώνοντας τα ρυθμιστικά πρότυπα, παρότι έχει δεσμευτεί να μην το κάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης