Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Μπορεί ο νέος πρωθυπουργός να βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση;

Ιράκ: Μπορεί ο νέος πρωθυπουργός να βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση;
Ο νέος πρωθυπουργός είναι μέρος του συστήματος και της σιιτικής ελίτ της χώρας την οποία πολεμούν οι διαδηλωτές και ως εκ τούτου δεν θα γίνει αποδεκτός
Ο Mohammed Tawfiq Allawi είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ μετά από απόφαση του προέδρου Barham Salih, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τους τελευταίους δύο μήνες οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού Abdul-Mahdi.
Ο Allawi, που είχε διατελέσει υπουργός Τηλεπικοινωνιών, θα είναι πρωθυπουργός μέχρι να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές ενώ έχει περιθώριο ενός μήνα για να σχηματίσει τη μεταβατική κυβέρνηση.
Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Abdul-Mahdi τον Νοέμβριο οδήγησε σταδιακά στην αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ καθώς χιλιάδες Ιρακινοί κατέβαιναν στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση της ιρακινής πολιτικής ελίτ. Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη φονική καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο νέος πρωθυπουργός, δήλωσε ωστόσο πως θα παραιτηθεί αν τα κόμματα επιδιώξουν να επιβάλουν υποψηφίους για τα διάφορα υπουργεία.
Κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να διαδηλώνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Για τους διαδηλωτές, που απαιτούν απομάκρυνση της διεφθαρμένης κυβερνώσας ελίτ, όπως την αποκαλούν, ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν στην κυβέρνηση όταν πολλές ιρακινές πόλεις έπεσαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους το 2014 και κατηγορείται για πολιτικές που ευνοούσαν τους σιίτες - είναι μέρος του συστήματος και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτός.
Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη κρίση μετά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017. Μια κυρίως σιιτική λαϊκή εξέγερση στη Βαγδάτη και στο νότο θέτει σε δοκιμασία την κυρίως σιιτική, υποστηριζόμενη από το Ιράν κυβερνώσα ελίτ.
Η χώρα έχει βυθιστεί πιο βαθιά στην κρίση μετά τη δολοφονία του διοικητή της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς, Κ. Soleimani, σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου.
Πολιτικοί που πρόσκεινται στο Ιράν έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τα γεγονότα αυτά για να στρέψουν την προσοχή από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνησή τους σε αντιαμερικανικά συλλαλητήρια και αιτήματα για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης