Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραντεβού Trump με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα

Ραντεβού Trump με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα
Δεν σχολίασαν ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η Κομισιόν τις πληροφορίες περί της συνάντησης του D. Trump με την Ursula von der Leyn
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyn, στο Νταβός της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπως δήλωσαν τρεις πηγές την Παρασκευή 17/1.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ ανεβαίνουν ξανά, εξαιτίας των αμερικανικών απειλών για την επιβολή δασμών, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος είναι αντιμέτωπος με τη δίκη του στη Γερουσία.
Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας για το εμπόριο με την Κίνα, αλλά και της συμφωνίας με τον Καναδά και το Μεξικό προς αντικατάσταση της NAFTA, ο Trump ταξιδεύει στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο για να συζητήσει ειδικά τις διενέξεις για το εμπόριο με την Ευρώπη, που βαθαίνουν.
Πάντως, δεν σχολίασαν ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η Κομισιόν τις πληροφορίες περί της συνάντησης του D. Trump με την Ursula von der Leyn.
Μεταξύ των ζητημάτων που διχάζουν τις δύο συμμαχικές δυνάμεις, το πιο άμεσο για την Ουάσινγκτον είναι η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να θεσπίσει φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση του Trump θεωρεί ότι ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει άδικα κυρίως αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς του τομέα, όπως τη Google, την Amazon, το Facebook και την Apple, από τα αρχικά των διακριτικών τίτλων πήρε το προσωνύμιό του, GAFA, ενώ τη θορυβεί το γεγονός ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να μιμηθούν το γαλλικό παράδειγμα.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο Robert  Lighthizer απείλησε ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 100% σε γαλλικά προϊόντα όπως η σαμπάνια, οι γυναικείες τσάντες, τα τυριά και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Μάλιστα, ειδικοί και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δασμοί αυτοί δεν αποκλείεται να επιβληθούν από τα τέλη του τρέχοντα μήνα, με δεδομένη την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.
«Τα πράγματα δεν πάνε πουθενά στην πραγματικότητα», επισήμανε μία από τις πηγές, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας  πως  «οι ΗΠΑ δεν είναι στ’ αλήθεια διατεθειμένες να συμβιβαστούν με την εφαρμογή ενός φόρου κάποιου είδους στις ψηφιακές υπηρεσίες».
Ακόμη, στη συνάντηση του D. Trump με την Ursula von der Leyn αναμένεται να βρεθεί το Ιράν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης