Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις οι ηγέτες στο Νταβός (21-24/1) - Κλιματική αλλαγή και κοινωνικές ταραχές απειλούν τον πλανήτη

tags :
Αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις οι ηγέτες στο Νταβός (21-24/1) - Κλιματική αλλαγή και κοινωνικές ταραχές απειλούν τον πλανήτη
Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για...παγκόσμια αταξία, οι ηγέτες αναζητούν την επιστροφή στη σταθερότητα
Στη σκιά των Άλπεων, της κλιματικής απειλής και των κοινωνικών αναταραχών στον πλανήτη θα πραγματοποιηθεί το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21-24 Ιανουαρίου 2020.
Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για...παγκόσμια αταξία, οι ηγέτες αναζητούν την επιστροφή στη σταθερότητα και τις απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης.

Στην 50η επέτειο του WEF, το παρόν θα δώσουν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trumo και η ακτιβίστρια του κλίματος Greta Thunberg, δύο πρόσωπα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η Greta Thunberg, 17 ετών, επιστρέφει στο Νταβός για δεύτερη συνεχή χρονιά, για να καλέσει την παγκόσμια κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να κινητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Θα συναντηθεί εκεί με τον Donald Trump,με τον οποίο έχει ανταλλάξει πολλές αιχμηρές δηλώσεις μέσω Twitter, και για τον οποίο επεφύλασσε μια άγρια ματιά στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αντίδραση που απαθανατίστηκε από τις κάμερες, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συμμετείχε ήδη στο Φόρουμ του Νταβός το 2018, θα εκφωνήσει την ομιλία του την ίδια ημέρα που οι Αμερικανοί γερουσιαστές ξεκινούν τη δίκη του με το ερώτημα της αποπομπής του.
Στο φόντο της παρέμβασης του, οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, ύστερα από τη δολοφονία του στρατηγού Soleimani στη Βαγδάτη, την οποία ακολούθησαν αντίποινα και η συντριβή ενός ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε κατά λάθος από το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Zarif, που αρχικά αναμενόταν στο Νταβός, τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του.
Θα παρευρεθεί, ωστόσο, ο Ιρακινός πρόεδρος Barham Salih.
Το οικονομικό Φόρουμ, που διαρκεί έως την Παρασκευή, θα ασχοληθεί επίσης με τις επιθετικές κινήσεις την Ουάσινγκτον στο επίπεδο του εμπορίου και τεχνολογίας.
Μερικές ημέρες μετά την υπογραφή --προχθές Τετάρτη-- της σινοαμερικανικής προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας, που σηματοδοτεί μια ανακωχή ύστερα από δύο χρόνια έντασης, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Han Zheng θα είναι επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας στο Νταβός.
Μεταξύ άλλων μεγάλων στελεχών –κυρίως του τεχνολογικού κλάδου— αναμένονται επίσης στον καντόνι της Γκριζόν πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Ren Zhengfei, ο εμβληματικός ιδρυτής της Huawei.
Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός εξορίστηκε από τις ΗΠΑ, που καλούν τους συμμάχους τους να διακόψουν τις σχέσεις τους με την εταιρία, γεγονός που δημιουργεί φόβους για έναν «ψυχρό τεχνολογικό πόλεμο».
Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την καγκελάριο Angela Merkel.
«Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τις πολυάριθμες διαμάχες, όπως αυτή με το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με τις λύσεις προς υιοθέτηση, αλλά επίσης για την ίδια τη φύση των προβλημάτων», σημειώνει ο Jeremy Shapito, επικεφαλής μελετών στο European Council on Foreign Relations (ECFR).
Για τους Ευρωπαίους, το κλίμα είναι μια «υπαρξιακή πρόκληση», ενώ για τον Τrump δεν είναι παρά μια «φάρσα των Κινέζων», ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις για το Ιράν και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ισχυρές βάσεις για να αναπτυχθούν κοινές λύσεις στα ακανθώδη παγκόσμια προβλήματα», δήλωσε ο Σαπίρο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο ψηφιακός φόρος που θέσπισε το Παρίσι είναι ένα ακόμα σημείο διαφωνίας με την Ουάσινγκτον.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire θα συναντηθεί στο περιθώριο του Φόρουμ με τον Αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin.
 
Απειλή για τον πλανήτη η κλιματική αλλαγή

Τους κορυφαίους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πλανήτης το 2020 καταγράφει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο 15η ετήσιο report.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη, ενώ το γεωπολιτικό ρίσκο και η οικονομική αβεβαιότητα, είναι μεταξύ των βασικών προκλήσεων για τη νέα χρονιά.
Το WEF προειδοποιεί ότι για τα βασικά ζητήματα όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η τεχνολογία και η δημόσια υγεία, θα πρέπει να υπάρξει άμεση δράση, εν μέσω ενός παγκόσμιου τοπίου στο οποίο κυριαρχεί η αβεβαιότητα.
Για πρώτη φορά, η έκθεση για τους κινδύνους παγκοσμίως, καθορίζεται από τις περιβαλλοντικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, τα ζητήματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως τα ακράια καιρικά φαινόμενα, καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τους κορυφαίους μακροπρόθεσμους κινδύνους σε ορίζοντα δεκαετίας.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, από το 2006, όταν ξεκίνησε η κατάρτιση της σχετικής λίστας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν, την ώρα που δεν καταγράφεται πρόοδος στην προσπάθεια να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζεται στην έκθεση.
Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, είναι μεταξύ των κορυφαίων βραχυπρόθεσμων ανησυχιών.


Image

Image

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, η αυξανόμενη καθοδική πίεση λόγω των εύθραυστων μακροοικονομικών δομών και των οικονομικών ανισοτήτων, θεωρούνται ως η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή.
Και ο κίνδυνος της στασιμότητας επιδεινώνεται καθώς οι ηγέτες ακολουθούν όλο και περισσότερο εθνικιστικές πολιτικές. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι αυτή η επιδείνωση του οικονομικού outlook και η εσωτερική πολιτική πόλωση είναι πιο πιθανά βραχυπρόθεσμα.
Οι εμπορικές εντάσεις και οι γεωπολιτικές αναταράξεις ενισχύουν επίσης την οικονομική αβεβαιότητα.
ΗΠΑ και Κίνα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Παράλληλα, είναι οι δύο χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.
Έτσι, η οικονομική απόδοση και η ικανότητα του πλανήτη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες προκαλούν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία: άνιση πρόσβαση, έλλειψη διακυβέρνησης και συχνότερες και καταστροφικές επιθέσεις  στον κυβερνοχώρο, προειδοποιεί το WEF.

Image


«Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς»

Η έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο άρχισαν να αλληλοσυνδέονται οι κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη.
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις.
«Είναι απογοητευτικό ότι ενόψει αυτής της εξέλιξης, όταν οι προκλήσεις που μας απασχολούν απαιτούν άμεση συλλογική δράση, να διευρύνεται το χάσμα στην παγκόσμια κοινότητα», όπως διαπιστώνεται στην έκθεση.
«Τα καλά νέα είναι ότι, παρά τις παγκόσμιες διαιρέσεις, ορισμένες επιχειρήσεις δεσμεύονται να κοιτάξουν για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων», τονίζει το WEF.
Παρόλα ταύτα, ο Donald Trump δεν αναμένεται να μετριάσει στο Νταβός τις θέσεις του στο εμπόριο ή την περιβαλλοντική πολιτική, εκτιμά ο  πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που έγινε αντιπρόεδρος της εταιρίας IHS Markit.
«Αναμένεται να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αποστείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς και όχι στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενώ ο Τραμπ στοιχηματίζει στην επανεκλογή του τον Νοέμβριο, «ο στόχος θα είναι να τονίσει στους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ ότι η Νο1 προτεραιότητά του σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική παραμένει πάντα το ‘Πρώτα η Αμερική’».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης