Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ιράν παραδέχθηκε πως κατέρριψε το Ουκρανικό αεροπλάνo, το πέρασε για πύραυλο Cruise - Η Ουκρανία ζητά αποζημιώσεις

To Ιράν παραδέχθηκε πως κατέρριψε το Ουκρανικό αεροπλάνo, το πέρασε για πύραυλο Cruise - Η Ουκρανία ζητά αποζημιώσεις
Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος δήλωσε ο πρόεδρος Rouhani
(upd2) Με καθυστέρηση τριών ημερών η Τεχεράνη παραδέχθηκε αυτό που ολόκληρος ο κόσμος υποψιαζόταν. Πως το ουκρανικό αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες καταρρίφθηκε από το Ιράν τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2020 κατά τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του υποστράτηγου Soleimani. Επισήμως το Σάββατο 11/1/2020 οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing, με τον ισχυρισμό ότι θεώρησαν πως το επιβατηγό αεροσκάφος είναι πύραυλος Cruise και είχαν αναφορές για πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ.   Την ίδια ώρα ο Καναδάς, που είχε 56 νεκρούς από την κατάρριψη του αεροσκάφους και η Ουκρανία ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την καταβολή αποζημιώσεων ενώ οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «φρικτό λάθος» με συνέπειες.
«Ένα ασυγχώρητο λάθος για το οποίο ο υπεύθυνος θα λογοδοτήσει» είναι η απάντηση του Ιράν για την «κατά λάθος» κατάρριψη του Ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 της Ukraine International Airlines από τον Ιρανικό στρατό το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη (8/1) λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.
Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε "εχθρικό αεροσκάφος".
Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν, τόνιζε η ανακοίνωση.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif δήλωσε ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».
Image

Rouhani: Ασυγχώρητο λάθος

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι "μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος", έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Rouhani στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του "λυπάται βαθιά για το συμβάν".
"Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος", τόνισε ο Rouhani. "Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε.
Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.
Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Zarif, επίσης στο Twitter, ζήτησε "συγγνώμη" εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, κατηγορώντας παράλληλα "τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ".
"Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Zarif.
"Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν", πρόσθεσε.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε "από λάθος" το ουκρανικό Boeing 737 το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.
Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", καθώς το Boeing πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή των Φρουρών της Επανάστασης και θεωρήθηκε "εχθρικό αεροσκάφος".
http://www.lawyersgunsmoneyblog.com/wp-content/uploads/2020/01/Ukraine_International_Airlines_Flight_752_10.jpg

Φρουροί της Επανάστασης: Νομίζαμε πως ήταν πύραυλος Cruise

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, όπως ανέφερε το Σάββατο (11/1/2020) ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση.
«Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος», δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Amir Ali Hajizadeh.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Cruise και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.
Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Amir Ali Hajizadeh  δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
«Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του.
Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Cruise χτύπησαν το Ιράν.
Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Hajizadeh mπεριγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.
Πάντως, ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε.
Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος.
Παρόλα αυτά, μόλις σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας πυραύλου.


Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν διαβεβαίωσε σήμερα τους πολίτες της χώρας ότι "ο υπεύθυνος" για την τραγωδία με την κατάρριψη του Boeing 737 των Ukranian Airlines International την Τετάρτη θα λογοδοτήσει "αμέσως" στη στρατιωτική δικαιοσύνη.
"Σας διαβεβαιώνουμε ότι επιδιώκοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρισιακές διαδικασίες των ενόπλων δυνάμεων, θα καταστήσουμε αδύνατη την επανάληψη τέτοιου είδους λαθών", τόνισε στην ανακοίνωσή του.
Εξάλλου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε ότι το Ιράν "θα πρέπει να πάρει μαθήματα" από την τραγωδία αυτή.
"Αν η αποκωδικωποίηση των μαύρων κουτιών (του ουκρανικού αεροσκάφους) και η έρευνα δεν αποδείξουν ότι ο ιρανικός στρατός το έκανε σκοπίμως (...), το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Με την ελπίδα να πάρουν μαθήματα και να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές", δήλωσε ο Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ukraine International Airlines

ΗΠΑ: Το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος

Η κατάρριψη από το Ιράν ενός ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους «ήταν μια φρικτή τραγωδία», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump μετά την παραδοχή από την Τεχεράνη ότι το κατέρριψε από λάθος.
«Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες», είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Zelensky: Το Ιράν να αναλάβει πλήρως τις ευθύνη και τις αποζημιώσεις

Την ανάληψη από το Ιράν, της πλήρης ευθύνης για την κατάρριψη του Ουκρανικού αεροπλάνου, την τιμωρία των υπευθύνων αλλά και την καταβολή των αποζημιώσεων" ζήτησε σήμερα (11/1) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodimir Zelensky.
Μετά την επίσημη παραδοχή της Τεχεράνης ότι η κατάρριψη του αεροπλάνου της Ukraine Airlines International από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν "ανθρώπινο λάθος" η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν, υπογραμμίζει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Zelensky επεσήμανε ότι "το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.
Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής".
"Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού", πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος κατέθεσε λουλούδια στο αεροδρόμιο του Κιέβου στη μνήμη των θυμάτων.
Image

Parly: Πρέπει να ξαναδούμε τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη συγκυρία που έχει προκύψει για να ξαναδώσουμε χώρο στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly.
«Είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε ξανά χώρο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Florence Parly μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης των Ukraine Airlines International.
«Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη δραματική αλληλουχία γεγονότων που ζούμε εδώ και πολλές ημέρες, από το τέλος του 2019, είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή την κλιμάκωση», συνέχισε η ίδια.
«Αυτό πιστεύω ότι έχει αρχίσει να γίνεται από τις 8 Ιανουαρίου, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στο στρατιωτικό πεδίο», εξήγησε η γαλλίδα υπουργός.
«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τον διάλογο. Πρέπει να προστατεύσουμε τη συμφωνία της Βιέννης (για τα πυρηνικά) και για αυτό έχουμε ανάγκη την πλήρη συνεργασία των Ιρανών», κατέληξε η Florence Parly.

Trudeau: Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης

Ο  Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, μετά την  παραδοχή του Ιράν ότι δικός του πύραυλοςκατέρριψε το ουκρανικό επιβατηγό αεροσκάφος δήλωσε ότι, επιδιώκει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης σε συνεργασία με την Τεχεράνη.
Και οι 176 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των 57 Καναδών, σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους την Τετάρτη (8/1/2020) μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη. Ο Καναδάς για αρκετές μέρες εκτιμούσε ότι το αεροσκάφος επλήγη  από ιρανικό βλήμα, αλλά μέχρι και το Σάββατο το Ιράν το αρνούνταν.
Σε δήλωσή του, ο Trudeau ανακοίνωσε πως το Ιράν αναγνωρίζει τώρα ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από τις δικές του ένοπλες δυνάμεις.
«Εστιάζουμε στην ανάληψη της ευθύνης, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη για τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων.
Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν μαζί », σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο για να εξασφαλίσουμε πλήρη και διεξοδική έρευνα και η καναδική κυβέρνηση αναμένει πλήρη συνεργασία από τις ιρανικές αρχές», υπογράμμισε ο Trudaeu.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ukraine International Airlines

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις Trump


Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Ιράν σήμερα το πρωί (11/1) για τα αίτια της πτώσης του Ουκρανικού αεροπλάνου δεκάδες ήταν τα σενάρια που είχαν δημιουργήσει ένα θρίλερ γύρω από την κατάρριψή του.
Με τον Αμερικανός πρόεδρο Trump να είναι ο μόνος που επιβεβαιώνεται τελικά στις προβλέψεις του καθώς είχε κάνει λόγο για "πιθανό λάθος".
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος  Trump είχε δηλώσει ότι "η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα", προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.
«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος», ανέφερε ο Trump.

Ουκρανοί εμπειρογνώμονες

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στο Ιράν για να ερευνήσουν τη συντριβή του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines απέκτησαν πρόσβαση στα μαύρα κουτιά, ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
«Η ομάδα μας τώρα απέκτησε πρόσβαση στα μαύρα κουτιά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αναλύονται όλες οι πληροφορίες», διευκρίνισε. Επιπλέον, ανέφερε πως στην τελευταία του συνομιλία με τον πύργο ελέγχου, πρν χαθεί η επικοινωνία, ο πιλότος του αεροσκάφους σημείωσε πως «όλα είναι καλά με την πτήση». «Το αεροπλάνο άλλαξε πορεία, λίγη ώρα μετά την έκρηξη, που οδήγησε στη συντριβή του» πρόσθεσε ο Πριστάικο.
Το Κίεβο έχει στείλει 50 ειδικούς στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του Boeing 737 της UIA από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και έντεκα Ουκρανοί, δύο επιβάτες και τα εννέα μέλη του πληρώματος. Στις έρευνες συμμετέχει και η Γαλλία, καθώς οι μηχανές του αεροσκάφους ήταν γαλλικής κατασκευής, σύμφωνα με τον Πριστάικο.
Η τραγωδία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πολλών ιρανικών πυραύλων με στόχο δύο βάσεις στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λίγο νωρίτερα είπε ότι το ουκρανικό αεροσκάφος «κατά πάσα πιθανότητα» χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα περιμένει να διεξαχθεί η έρευνα προτού να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.
Ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ολλανδία πιστεύουν επίσης ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Ουκρανία στοιχεία για τη συντριβή

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Ουκρανία στοιχεία για τη συντριβή του αεροσκάφους.
«Μαζί με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, συναντηθήκαμε με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της πρεσβείας στην Ουκρανία, Kristina Kvien.
Παραλάβαμε σημαντικά στοιχεία που θα εξεταστούν από τους ειδικούς μας» σχολιάζει ο Vadym Prystaiko στο twitter.
Οι ΗΠΑ μας έχουν παραδώσει σημαντικά στοιχεία για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Vadym Prystaiko.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ukraine International Airlines

Την Παρασκευή (10/1) ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε, ότι σ' αυτή την φάση δεν συντρέχουν λόγοι ώστε να θεωρηθεί το Ιράν υπεύθυνο για την συντριβή του ουκρανικού Boeing, προτρέποντας τους αξιωματούχους ξένων χωρών να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις προτού υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συντριβή του αεροσκάφους.
«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους εμπειρογνώμονες να αναλύσουν την κατάσταση και να καταλήξουν σε ορισμένα συμπεράσματα.
Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές να ξεκινήσουν κάποια παιγνίδια.
Είμαι πεπεισμένος ότι σ’ αυτή την φάση δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε λόγοι για να γίνονται τέτοιες ηχηρές δηλώσεις», δήλωσε ο Ryabkov, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau, σύμφωνα με τις οποίες το ουκρανικό αεροσκάφος ενδέχεται να το κατέρριψε ιρανικός πύραυλος, αλλά όχι σκόπιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης