Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Βαγδάτης για τη νεκρική πομπή του Soleimani

Ιράκ: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Βαγδάτης για τη νεκρική πομπή του Soleimani
Όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή στη Βαγδάτη φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «εκδίκηση για τον Abu Mahdi al-Muhandis»
(upd) Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαγδάτη ενόψει της κηδείας του Ιρανού υποστρατήγου, Qassem Soleimani, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, καθώς και άλλων θυμάτων.
H επίθεση στη Βαγδάτη, κατά την οποία βρήκε τον θάνατο και ο  Abu Mahdi al-Muhandis, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, έγινε κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και συνιστά την πιο σοβαρή κλιμάκωση του «σκοτεινού πολέμου» ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.
Image
Ο Soleimani ήταν η πιο εξέχουσα στρατιωτική προσωπικότητα στο Ιράν και ανάλογο ήταν το κύρος και του al - Muchandis στο Ιράκ.
Οι ιρακινές δυνάμεις PMF ανέλαβαν τις κηδείες και για τους δύο άνδρες και όσους ακόμα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.
Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται από το πρωί του Σαββάτου 4/1 στη Βαγδάτη για να θρηνήσουν, ανεμίζοντας ιρακινές και στρατιωτικές σημαίες σε μία ατμόσφαιρα πένθους.
Στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή, πίσω από τα φέρετρα του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani και του Abu Mahdi al-Muhandis, φώναζαν «θάνατος στην Αμερική», αλλά και «εκδίκηση για τον Abu Mahdi al-Muhandis».
Στη Βαγδάτη για τις τελετές παρέστη σήμερα, Σάββατο 4/1 και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ Adel Abdul Mahdi, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο, ο  Hadi al-Amber, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Nouri al-Maliki.
Image
Νωρίτερα το Σάββατο 4/1 διαδόθηκε ότι σε μία ακόμα αεροπορική επιδρομή κοντά στη βάση Taji σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις όταν χτυπήθηκε μία αυτοκινητοπομπή ιατρών.
Ωστόσο, αργότερα διαψεύστηκε η συγκεκριμένη πληροφορία, τόσο από την ιρακινή, όσο και από την αμερικάνικη πλευρά, που υποστήριξε ότι καμία τέτοια επίθεση δεν έγινε στη βάση Taji, ούτε κάπου αλλού κοντά στη Βαγδάτη.
Η εχθρότητα ΗΠΑ - Ιράν έχει κλιμακωθεί από την περασμένη εβδομάδα στο Ιράκ, όταν φιλοϊρανικές ομάδες επιτέθηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη σε αντίποινα μίας φονικής αεροπορικής επιδρομής των Αμερικάνων σε βάση που είχε ιδρύσει ο Μuhandis.
Η κοινή γνώμη στο Ιράκ είναι, ωστόσο, διχασμένη, με πολλούς να θεωρούν τον Soleimani ήρωα που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος και άλλους να υποστηρίζουν ότι μαζί με τον Muhandis στήριξε τη χρήση βίας ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.
Στο Ιράκ έγιναν πρόσφατα μεγάλες και αιματηρές διαδηλώσεις για τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.
Τέλος, δεν είναι λίγοι όσοι κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι με αυτές τις δολοφονίες θα βυθίσει το Ιράκ σε έναν ακόμα πόλεμο.

Στην ιρανική πατρίδα του Soleimani η κηδεία του

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, η σορός του Soleimani θα μεταφερθεί απόψε το βράδυ (4/1) και στην Τεχεράνη, όπου θα πραγματοποιηθεί παρόμοια τελετή μνήμης αύριο, Κυριακή 5/1, προτού ταφεί  στη γενέτειρά του, την Kerman του κεντρικού Ιράν, την Τρίτη 7/1, μετά το τριήμερο εθνικό πένθος και τις τελετές μνήμης σε όλη τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης