Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φουντώνει» ο εμπορικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας λόγω του νέου κινεζικού GPS

«Φουντώνει» ο εμπορικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας λόγω του νέου κινεζικού GPS
Το δίκτυο GPS Beidou θα είναι κατά 17% μεγαλύτερο από τους σημερινούς 30 δορυφόρους που λειτουργούν από το GPS που ανήκει στις ΗΠΑ
Σε μια νέα τεχνολογική εποχή εισέρχεται η Κίνα η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση ενός νέου παγκόσμιου δικτύου πλοήγησης (GPS) το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στην επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανά τον κόσμο.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της Κίνας στοχεύει στην ουσία να αντικαταστήσει το αμερικανικό δίκτυο GPS, που διατηρεί τα πρωτεία στο χώρο, σύμφωνα με την  Nikkei Asian Review.

Το δίκτυο δορυφόρων Beidou της Κίνας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, όταν θα τεθούν σε τροχιά και οι δύο τελευταίοι από τους 35 δορυφόρους.
Το δίκτυο GPS Beidou θα είναι κατά 17% μεγαλύτερο από τους σημερινούς 30 δορυφόρους που λειτουργούν από το GPS που ανήκει στις ΗΠΑ.
Ο στρατηγικός σκοπός του νέου GPS της Κίνας είναι να αποσυνδεθεί από το GPS της Δύσης και να παρέχει υπηρεσίες στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Η ταχεία πρόοδος της Κίνας στην 5η γενιά ασύρματων επικοινωνιών (5G) και η δορυφορική τεχνολογία αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ηγεμονία των ΗΠΑ σε σχέση με την παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή υποδομή.
Η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του νέου δικτύου GPS έρχονται σε μια τεταμένη εποχή στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με αιχμή το εμπόριο. Όπως όλα δείχνουν, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν εισέλθει πλέον σε μια νέα περίοδο διαρκούς ανταγωνισμού τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο χρόνο.

Το δίκτυο δορυφόρων Beidou της Κίνας θα μπορεί να υποστηρίξει το 70% όλων των κινεζικών smartphones ενώ οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι "το Beidou έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή παγκόσμιας υπηρεσίας που θα ωφελήσει ολόκληρη της περιοχή της Νότιας και Δυτικής Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης ως και την Αφρική με απόλυτη ακρίβεια".


Η ενσωμάτωση του δικτύου Beidou και του 5G θα βοηθήσουν την Κίνα να προωθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία της, έναν τομέα που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Πεκίνο.
Το δίκτυο GPS Beidou θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του φιλόδοξου σχεδίου "Made in China 2025" του Πεκίνου το οποίο στοχεύει να μετατρέψει την Κίνα από το "μεγαλύτερο εργοστάσιο του κόσμου" σε μια οικονομία που θα παρέχει  υπηρεσίες τεχνολογίας υψηλότερης αξίας.
Θα επιτρέψει επίσης στην Κίνα να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της χωρίς να στηριχθεί σε άλλη χώρα για να παρέχει δορυφορική υπηρεσία. Αυτό θα είναι κρίσιμο σε περιόδους σύγκρουσης, όπου οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να κλείσουν το GPS προς την Κίνα.
Κίνα και ΗΠΑ έχουν πλέον εισέλθει σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο με τον ανταγωνισμό τους να χτυπάει πλέον κόκκινο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης