Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Η ΕΕ δεν δέχθηκε ποτέ τη Ρωσία επί ίσοις όροις - Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης

Lavrov: Η ΕΕ δεν δέχθηκε ποτέ τη Ρωσία επί ίσοις όροις - Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης
Aν η ΕΕ δεν ήταν μεροληπτική στο ουκρανικό οι εμπορικές συναλλαγές μας θα έφταναν το μισό τρισ δολάρια ετησίως
Για τις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια, από την εμπορική και οικονομική συμφωνία του 1989 μεταξύ ΕΚ και ΕΣΣΔ μέχρι σήμερα, κάνει λόγο το "γεράκι" της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov.
Σε άρθρο του στο Έθνος, ο άνθρωπος που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του ρώσου προέδρου Putin, δηλώνει δυσαρεστημένος για τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα λέγοντας ότι:
"Η ΕΕ αποδείχτηκε στην πράξη απροετοίμαστη να χειριστεί επί ίσοις όροις τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Στο λεξιλόγιο των Βρυξελλών ο όρος "Ευρώπη" έγινε οριστικά συνώνυμος της "Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Συνήθως ως αληθινή Ευρώπη παρουσιάζονται μόνο τα μέλη της ΕΕ ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ηπείρου πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να άξιοι του "υψηλού τίτλου Ευρωπαίων".
"Προς την ίδια κατεύθυνση στρέφονται και οι κοινοτικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι εξισώνουν τους ναζιστές, που αφάνισαν τους λαούς της Ευρώπης, με τους στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι τους έσωσαν από εξολόθρευση.
Μια τέτοια αντιμετώπιση είναι βαθιά εσφαλμένη, είμαι σίγουρος ότι δεν ωφελεί το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έρχεται σε αντίθεση με το πρωταρχικά ενωτικό και ειρηνοποιό του πνεύμα. Γεωγραφικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά η Ρωσία υπήρξε και θα υπάρχει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης".
Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Sergei Lavrov υπογραμμίζει πως "παρ΄ όλες τις διαφωνίες η Ρωσία και η ΕΕ παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί εταίροι. Και σημαντικότεροι γείτονες, ικανοί να φέρουν κοινή ευθύνη για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτόν τον χώρο της Ευρωασίας".
Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ στο Ουκρανικό ζήτημα ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκφράζει την πικρία της Μόσχας για τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή στην Κριμαία λέγοντας ότι "αν η ΕΕ δεν κρατούσε μεροληπτική θέση σχετικά  με τα ουκρανικά γεγονότα, σήμερα το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει έως και το μισό τρισ δολάρια και να γίνει παράγοντας παγκόσμιου μεγέθους, συγκρίσιμο με τον όγκο εμπορίου τις ΕΕ με τις ΗΠΑ και Κίνα". 
Και συνεχίζει λέγοντας ότι "έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ αρχίσουν να συνειδητοποιούν τη μη κανονικότητα της όλης κατάστασης" κάνοντας λόγο για "επανεκκίνηση" των σχέσεων Ρωσίας ΕΕ.
"Είμαστε ανοικτοί σε μια αμφίδρομα ωφέλιμη, επί ίσοις όροις και πραγματική συνεργασία με την ΕΕ, εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των συμμάχων μας κι όλων των άλλων εταίρων μας στην Ευρασία. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μακροχρόνιων σχέσεων, που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και στις επιθυμίες των χωρών και των λαών".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης