Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι 5 λόγοι του εκλογικού θριάμβου του Johnson

tags :
Guardian: Οι 5 λόγοι του εκλογικού θριάμβου του Johnson
Οι Συντηρητικοί πέτυχαν τη μεγαλύτερη εκλογική τους νίκη από το 1987
Στους πέντε λόγους που οδήγησαν τον Boris Johnson να επιτύχει μια τεράστια νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, τη μεγαλύτερη για τους Συντηρητικούς από το 1987, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Ο Johnson πέτυχε έναν άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίαμβο καθώς εξασφάλισε 364 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυξάνοντας τη δυναμική του κόμματος του κατά 47 έδρες σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι αιτίες – κατά τον Guardian – που οδήγησαν στη μεγάλη νίκη του Johnson:

1. Το Brexit
Ο Johnson είχε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρούσε στην υλοποίηση του Brexit και επαναλάμβανε το μήνυμα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευση του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόνιζε ότι έχει έτοιμη τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και ότι θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα ενώ επεσήμανε πως η προοπτική μιας κυβέρνησης των Εργατικών θα οδηγούσε σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

2. Απλό μήνυμα
Το πολιτικό μήνυμα των Συντηρητικών ήταν πολύ καλύτερα στοχευμένο από αυτό των Εργατικών.
Ο Johnson εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης του Brexit, όπως και στην ανάγκη αύξησης του αριθμού των αστυνομικών και των νοσηλευτριών.
Από την άλλη οι Εργατικοί αναφέρονταν σε μια πληθώρα πολιτικών που αφορούσαν από τη μαζική κρατικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών μέχρι την αποζημίωση των γυναικών στα 50 τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Η εστίαση του Johnson σε έναν μικρό πυρήνα βασικών πολιτικών υποσχέσεων του, λειτούργησε υπέρ του.

3. Η στρατηγική
Οι Συντηρητικοί δημιούργησαν ένα πολύ προσεκτικό πολιτικό μανιφέστο που κρατούσε αποστάσεις από οποιεσδήποτε αμφιλεγόμενες υποσχέσεις.
Έχοντας την εμπειρία του 2017, όταν και η Theresa May είχε δεχθεί τα πυρά των Εργατικών σχετικά με την πολιτική της για την κοινωνική φροντίδα, οι Συντηρητικοί αυτήν την φορά κράτησαν αποστάσεις από υποσχέσεις, πέρα από μια μικρή φορολογική περικοπή στην εθνική ασφάλιση και μια πολύ μικρή αύξηση των δημόσιων δαπανών.

4. Η αδυναμία των Εργατικών
Τα ποσοστά των Εργατικών μειώθηκαν δραματικά σε πολλές περιοχές.
Σε κάποιες περιφέρειες η ψήφος των Συντηρητικών δεν ενισχύθηκε σημαντικά, απλά ο υποψήφιος του κόμματος κατάφερε να επικρατήσει γιατί οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών προτίμησαν είτε να μην πάνε να ψηφίσουν είτε να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος του Brexit.

5. O Johnson
Ο Boris Johnson αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο ισχυρός υποψήφιος έναντι του Jeremy Corbyn κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που φάνηκε και από τα δύο debate που είχε με τον επικεφαλής των Εργατικών.
Παράλληλα ο Johnson μέχρι το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας έμεινε πιστός στο βασικό του πολιτικό μήνυμα ενώ και τα ποσοστά του ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά του Corbyn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης