Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε για διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων

Ελβετία: Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε για διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων
Οι ελβετικές τράπεζες έχουν επικρίνει τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους
Δεσμευμένη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, παραμένει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB), καθώς διαμήνυσε σήμερα ότι θα διατηρήσει τα αρνητικά επιτόκιά της για το ορατό μέλλον παρά την αυξανόμενη κριτική που δέχεται.
Σύμφωνα με το Reuters, η SNB διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο -0,75%, όπως ανέμεναν όλοι οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του πρακτορείου.
Διατήρησε, επίσης, στο -0,75% το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως που κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.
Η τράπεζα δεσμεύθηκε να παραμείνει ενεργή στην αγορά συναλλάγματος για να μειώσει την ανατιμητική πίεση στο ελβετικό φράγκο, το οποίο έχει σημειώσει κέρδη 3% έναντι του ευρώ φέτος, ενώ συνέχισε να περιγράφει το φράγκο ως «υπερτιμημένο» και χαρακτήρισε «εύθραυστη» την κατάσταση όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία.
Ο πρόεδρος της τράπεζας Thomas Jordna υπεραμύνθηκε των αρνητικών επιτοκίων, που διατηρούνται επί σχεδόν πέντε χρόνια, δηλώνοντας ότι παραμένουν κεντρικό στοιχεία της νομισματικής πολιτικής της.
«Χωρίς αυτά, το φράγκο θα ήταν σημαντικά ισχυρότερο τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για την ελβετική οικονομία και θα υπονόμευε τη σταθερότητα των τιμών», είπε.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα οφέλη που αποφέρουν στην Ελβετία ξεπερνούν σαφώς το κόστος», πρόσθεσε.
Οι ελβετικές τράπεζες έχουν επικρίνει τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους από τα δάνεια και στοίχισαν σε αυτές σχεδόν 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα το πρώτο 9μηνο του 2019.
Αρκετές ελβετικές τράπεζες - μεταξύ των οποίων η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer - έχουν περάσει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων σε πλούσιους πελάτες τους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης