Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Συντριπτική νίκη των φιλοδημοκρατικών στις περιφερειακές εκλογές - Ισχυρό μήνυμα στο Πεκίνο

Χονγκ Κονγκ: Συντριπτική νίκη των φιλοδημοκρατικών στις περιφερειακές εκλογές - Ισχυρό μήνυμα στο Πεκίνο
Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ξεπέρασε το 71% των 4,13 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ
Προς συντριπτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές του Χονγκ Κονγκ οδεύουν οι φιλοδημοκρατικοί υποψήφιοι, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο για την υποστήριξη των κατοίκων προς το κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία.
Την ώρα που η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων υπενθύμισε ότι το Χονγκ Κονγκ "αποτελεί μέρος της Κίνας" όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.
"Οποιαδήποτε προσπάθεια αποσκοπεί στο να προκαλέσει χάος στο Χονγκ Κονγκ ή να υπονομεύσει την ευημερία και την σταθερότητά του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία", προειδοποίησε από το Τόκιο.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, φάνηκε πιο ανοιχτή, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνησή της, η οποία "σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών", θέλει "να ακούσει με ταπεινότητα" τον πληθυσμό.
Τα μερικά αποτελέσματα αφήνουν να διαφανεί ότι οι υποψήφιοι που τάσσονται υπέρ ενός δημοκρατικού ανοίγματος αναμένεται να εξασφαλίσουν μεγάλη πλειοψηφία στους κόλπους των 18 περιφερειακών συμβουλίων, στα οποία κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα αιρετοί που πρόσκεινταν στην εξουσία που είναι εναρμονισμένη με το Πεκίνο.
Το εύρος του πλήγματος αυτού στους υποψηφίους που πρόσκεινται στο Πεκίνο προκάλεσε έκπληξη και μοιάζει με ράπισμα στις κινεζικές αρχές.
Εξάλλου για την Lam το αποτέλεσμα ματαιώνει κάθε ελπίδα να συσπειρώσει την κοινή γνώμη πίσω από το πρόσωπό της καθώς μέχρι σήμερα ήλπιζε ότι η ολοένα και μεγαλύτερη προσφυγή των ριζοσπαστών φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στη βία θα έκανε μια σιωπηλή πλειοψηφία να την υποστηρίξει.
Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές μιας πολιτικής αλλαγής σκοπεύουν να επωφεληθούν της νίκης αυτής για να δείξουν ότι εφεξής ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ επιθυμεί η τοπική κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη της την γνώμη του στη διαχείριση του ημιαυτόνομου εδάφους.
Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, που αφορούν ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από τις μισές από τις 452 έδρες περιφερειακών συμβούλων, 201 φιλοδημοκρατικοί υποψήφιοι εξασφάλισαν έδρα, έναντι 28 υποψηφίων που πρόσκεινται στο Πεκίνο και 12 ανεξάρτητων.
Στις εκλογές του 2015 είχαν εκλεγεί μόνον λίγοι περισσότεροι από 100 υποψήφιοι του φιλοδημοκρατικού στρατοπέδου.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα που πρόσκειται στο Πεκίνο υπέστη σοβαρό πλήγμα, μετά την ήττα τουλάχιστον 155 από τους 182 υποψηφίους του.
Η συμμετοχή εξάλλου στις χθεσινές εκλογές ξεπέρασε το 71% των 4,13 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ.
Οι εκλογές αυτές έχουν μόνον συμβολική αξία καθώς έξι από τις έδρες του Νομοθετικού Συμβουλίου (του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ), το οποίο θα ανανεωθεί το ερχόμενο έτος, διεκδικούνται από υποψηφίους που προέρχονται από περιφερειακά συμβούλια. Επίσης αυτά, τα περιφερειακά συμβούλια, αποστέλλουν μόνον 117 μέλη τους στην εκλογική επιτροπή των 1.200 ατόμων, η οποία ελέγχεται από το Πεκίνο και είναι επιφορτισμένη με την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

To Πεκίνο στηρίζει τη Lam, παρά την ήττα

Η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι συνεχίζει να υποστηρίζει "απόλυτα" την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam, παρά τη νίκη της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές.
"Η κινεζική κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει απόλυτα την αρχηγό της κυβέρνησης ως επικεφαλής της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής", όπως ονομάζεται επισήμως το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης