Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε υψηλά 6 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2019 - Στις 49,6 μονάδες ο PMI

Βρετανία: Σε υψηλά 6 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2019 - Στις 49,6 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για τη δραστριότητα του μεταποιητικού κλάδου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Σημαντική άνοδο κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (1/11) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες, έναντι 48,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει περαιτέρω επιβράδυνση στις 48,2 μονάδες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως ο δείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, η οποία ωστόσο πραγματοποιήθηκε πριν από τη νέα παράταση που έδωσε στη Βρετανία η Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ασθενέσθερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παράλληλα καταγράφηκε πτώση στις νέες παραγγελίες.
Αντίθετα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις προγραμματισμένες παραγγελίες των ευρωπαϊκών χωρών πριν από την αρχική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
«Η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου συνεχίστηκε κατά την έναρξη του τελευταίου τριμήνου, καθώς οι ανησυχίες που σχετίζονται με το Brexit, οι οικονομικές προοπτικές και η εσωτερική πολιτική είχαν όλα την επίδρασή τους», σχολίασε ο διευθυντής της IHS Markit, Rob Dobson, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Ωστόσο, η υποκείμενη εικόνα φαίνεται ακόμα πιο σκοτεινή απ' ό,τι δείχνουν τα κύρια νούμερα, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν παρά τη βραχυπρόθεσμη ώθηση από την αύξηση των αποθεμάτων που σχετίζεται με την προθεσμία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου», επεσήμανε ο κ. Dobson, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη επειδή «οι χώρες της Ευρώπης προσπάθησαν να μετριάσουν τους κινδύνους εφοδιασμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης