Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τη συμφωνία για το Brexit συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ - Επί τάπητος Τουρκία και προσφυγική κρίση - Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι

Με τη συμφωνία για το Brexit συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ - Επί τάπητος Τουρκία και προσφυγική κρίση - Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι
Όχι μόνο το Brexit θα γίνει αντικείμενο τριβών αλλά και άλλα θέματα όπως η διεύρυνση της ΕΕ, το προσφυγικό και ο κοινοτικός προϋπολογισμός
(upd) Υπό την θετική εξέλιξη της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας για το Brexit συνέρχεται σήμερα Πέμπτη 17/10 η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία πάντως έχει να αντιμετωπίσει και να λάβει αποφάσεις για μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων η προσφυγική - μεταναστευτική κρίση και η τουρκική εισβολή στη Συρία που αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του το απόγευμα να εγκρίνει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και για την Μ. Βρετανία.
Παράλληλα ο Juncker επισημαίνει πως είναι ώρα να ολοκληρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προκειμένου τα δύο μέρη να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, η οποία και αφορά τη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk για τη νέα συμφωνία για το Brexit.
Έχουμε καλά νέα σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron, αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
«Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης.
Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες.
Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός.
Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του».
Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες.
Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Antti Rinne δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου…Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά».
"Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες --για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου", πρόσθεσε ο Ρίνε.
Με την επίτευξη της συμφωνίας για το Brexit, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιχειρήσει να ασχοληθεί με τα άλλα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της Deutsche Welle, η Ένωση των 27 έχει πολλά προβλήματα για να γεμίσει τις δύο ημέρες των εργασιών στις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για ένα πολύ ασυνήθιστο Συμβούλιο Κορυφής γιατί όλα τα θέματα είναι ανοιχτά.
Το μόνο που είναι δεδομένο αφορά την έναρξη των εργασιών το μεσημέρι της Πέμπτης (17/10), όλα τα άλλα είναι ανοιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Γαλλική υποψηφιότητα προκαλεί τριβές

Ο γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron προσέρχεται στο Συμβούλιο Κορυφής μάλλον "πληγωμένος".
Η υποψήφιά του για μια από τις θέσεις Επιτρόπων απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια προσβολή που καταλογίζει στην μελλοντική πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γερμανία, την Ursula von der Leyen. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής, Macron και vod der Leyen θα προσπαθήσουν να βολιδοσκοπήσουν ποια νέα γαλλική υποψηφιότητα θα μπορούσε να αποσπάσει την πλειοψηφία της διασπασμένης Ευρωβουλής.
Επιβαρύνονται όμως οι γερμανογαλλικές σχέσεις μια και η Ursula von der Leyen είναι έμπιστη της Merkel;
Κοινοτικοί διπλωμάτες κουνούν το κεφάλι τους αρνητικά. Η απόρριψη της υποψήφιας του Macron, Sylvie Goulard αποτελεί περισσότερο εκδίκηση για τον συντηρητικό επικεφαλής της Κ.Ο. της Ευρωβουλής Manfred Weber.
Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος Macron εμπόδισε την ανάδειξή του σε πρόεδρο της Κομισιόν και τάχθηκε υπέρ της von der Leyen.
Η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να μείνει έξω από διαφωνίες για πρόσωπα.
Η έγκριση της νέας Επιτροπής τοποθετείται το Νοέμβριο και η επίτευξη πλειοψηφίας δεν είναι κάτι το δεδομένο.
Μόνος θα παραμείνει ο γάλλος πρόεδρος και ως προς το θέμα της διεύρυνσης με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Angela Merkel στηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Αλλά όχι και ο Macron παρά το ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ θεωρούν ότι οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις.

Καυγάς για τα χρήματα

Σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται για μια διένεξη ανάμεσα στη Merkel και τον Macron αλλά για μια διένεξη της Γαλλίας με όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ.
Στη διάρκεια των προετοιμασιών του Συμβουλίου Κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Michael Roth εμφανίστηκε πολύ απογοητευμένος από τη γαλλική στάση.
Αλλά ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι διαφορές απόψεων σε ένα πολιτικό ζήτημα ανήκούν σε μιαν εταιρική σχέση.
«Ο διάλογος των δύο χωρών απαιτεί καμιά φορά και την αποδοχή γόνιμων αντιπαραθέσεων» είχε πει παλιότερα ο γάλλος πρόεδρος. Κοινοτικοί διπλωμάτες δεν πιστεύουν ότι αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στη γερμανογαλλική ατμομηχανή μέσα στην ΕΕ, την ώρα μάλιστα που η ΕΕ μετά από πολλές προσπάθειες ενέκρινε το προϋπολογισμό για τις επενδύσεις στην ευρωζώνη για τον οποίο ο Μακρόν είχε διαφωνήσει και είχε υποβαθμίσει τη θέση της Γερμανίας.
Καμιά απολύτως συναίνεση δεν υπάρχει όμως για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2027. Οι χώρες-μέλη διαπληκτίζονται αναλόγως σε ποια ομάδα βρίσκονται.
Η Γερμανία ανήκει στους λεγόμενους "καθαρούς εισφορείς" θέλει να δίνει ποσοστό 1% του ΑΕΠ της ενώ η Γαλλία το 1,03% του ΑΕΠ της.
Η έξοδος της Βρετανίας έχει αφήσει μεγάλο κενό στους κοινοτικούς πόρους που η ΕΕ θέλει να καλύψει με περικοπές και αυξήσεις των εισφορών των χωρών που δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν.
Η Γαλλία δεν θέλει να αγγίξει τις αγροτικές επιδοτήσεις, η Γερμανία επιχειρηματολογεί ότι θα πρέπει να μεταφερθούν χρήματα για την καινοτομία, το προσφυγικό και για επενδύσεις για το μέλλον. Συμφωνία προβλέπεται να επιτευχθεί στα μέσα του επόμενου χρόνου όταν ο μεγαλύτερος «καθαρός εισφορέας», η Γερμανία, θα βρίσκεται στο τιμόνι της εξάμηνης προεδρίας.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία

Η εισβολή των Τούρκων στη βόρεια Συρία καταδικάζεται ομόφωνα.
Η ΕΕ κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να αποσυρθεί, αλλά ομοφωνία δεν υπάρχει για το εμπάργκο όπλων σε βάρος της νατοϊκής χώρας. 
Ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι σταματούν τις μελλοντικές εξαγωγές.
Ωστόσο η γαλλική πρόταση για επιβολή οικονομικών κυρώσεων δεν συζητήθηκε περισσότερο.
Η γερμανική θέση είναι ότι θα πρέπει να συζητηθεί πώς η Τουρκία θα βοηθηθεί για τη φιλοξενία των πάνω από 3 εκ. προσφύγων και μεταναστών και να διατηρηθεί εν ζωή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Για όλα αυτά δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις στο Συμβούλιο Κορυφής.
Θα κατατεθούν μόνο πολιτικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία υπό το πρίσμα του προσφυγικού.
Οι εργασίες του Συμβουλίου Κορυφής ολοκληρώνονται κανονικά την Παρασκευή το μεσημέρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης