Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα είχε τρομακτικές παγκόσμιες συνέπειες

Ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα είχε τρομακτικές παγκόσμιες συνέπειες
Με την έναρξη ενός πολέμου Ινδίας - Πακιστάν 125 εκ. άνθρωποι θα σκοτωθούν αμέσως, θα επικρατήσει λιμός, θερμοκρασίες εποχής παγετώνων, ενώ οι συνέπειες θα ταλαιπωρούν τη γη για μια 10ετία
Παγκόσμιες θα είναι οι συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αν αυτός ξεσπάσει. Περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτωθούν αμέσως, όσοι δεν χάσουν τη ζωή τους στις μάχες θα πεθάνουν από τον παγκόσμιο λιμό που θα ξεσπάσει, ενώ θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της Εποχής των Παγετώνων.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Rutgers–New Brunswick στο Νιού Τζέρσι με επικεφαλής τον Alan Robock, διακεκριμένο καθηγητή του τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, φιλοξενεί η επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances» και αυτό που αναδεικνύουν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα απειλήσει όχι μόνο τις περιοχές – στόχους των βομβαρδισμών, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, με τρομακτικές συνέπειες.
Ο Alan Robock, εξέτασε το σενάριο της διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 2025.
Η Ινδία και το Πακιστάν διαθέτουν από κοινού το 2% του πυρηνικού οπλοστασίου παγκοσμίως ενώ η κάθε δύναμη περίπου 150 πυρηνικά όπλα στη διάθεσή της και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει σε πάνω από 200, μέχρι το 2025.
Στην συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι, στην περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου, οι φωτιές που από τις εκρήξεις των πυρηνικών όπλων θα μπορούσαν να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα από 16 έως 36 εκατομμύρια τόνους αιθάλης τα οποία θα ανέρχονταν στα υψηλότερα στρώματά της και θα εξαπλώνονταν για εβδομάδες σε όλο τον κόσμο, στην περίπτωση αυτού του πολέμου.
Αν πράγματι αυτό συμβεί, η αιθάλη θα απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία, θερμαίνοντας τον αέρα και ενισχύοντας την ταχεία άνοδο του καπνού.
Το φως του ήλιου που θα φθάνει στη Γη θα μειωθεί κατά 20% έως 35%, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη θα μειωθεί κατά 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 15% έως 30%.
Η βλάστηση θα μειωθεί κατά 15% έως 30% στην ξηρά ενώ η παραγωγικότητα των ωκεανών θα μειωθεί κατά 5% έως 15%.
Οι επιπτώσεις αυτές θα διαρκέσουν περισσότερο από 10 χρόνια, επειδή ο καπνός θα παραμείνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
 «Εννέα χώρες έχουν πυρηνικά όπλα, αλλά το Πακιστάν και η Ινδία είναι οι μόνες χώρες που αυξάνουν το οπλοστάσιό τους με τόσο ταχείς ρυθμούς» διαπιστώνει στην έρευνά του ο Robock. Αυτός είναι ο ένας εκ των οποίων έδωσε την ώθηση να πραγματοποιηθεί η έρευνα, ενώ ο δεύτερος είναι η διένεξη που έχουν για το Κασμίρ. «Λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής μεταξύ αυτών των δύο πυρηνικά ένοπλων χωρών, ιδιαίτερα λόγω της διαμάχης του Κασμίρ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου».
Συμπληρωματικά, ο Bryan Toun καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ τονίζει ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε σε θερμοκρασίες που δεν έχουμε μέχρι σήμερα δει ποτέ, ούτε καν στις εποχές των παγετώνων.
Οι ερευνητές λένε ότι η εκρηκτική ισχύς των όπλων το 2025 μπορεί να κυμαίνεται από 15 χιλιάδες τόνους – δηλαδή 15.000 τόνους TNT, το ίδιο μέγεθος με τη βόμβα των ΗΠΑ που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945 – έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.
Εάν η Ινδία χρησιμοποιήσει 100 στρατηγικά όπλα και το Πακιστάν 150, περίπου 50 με 125 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των όπλων και επιπλέον οι θάνατοι θα αυξηθούν λόγω του μαζικού λιμού που θα προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έρευνα δεν εξετάζει, ούτε εικάζει σχετικά με το ποια δύναμη θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σύγκρουση, ωστόσο εκτιμά ότι αν η Ινδία ήθελε να καταστρέψει τις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει 150 πυρηνικά όπλα.
Στην αντίθετη περίπτωση το Πακιστάν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει 150 για να καταστρέψει τις σημαντικότερες πόλεις της Ινδίας.
Τα υπολογιστικά μοντέλα της έρευνας έλαβαν υπόψη τους πως κάποια από αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να χάσουν το δρόμο τους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο μοιραίες τις συνέπειες, ή και να μην ενεργοποιηθούν.
«Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ορθολογικό σενάριο, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τυχαία ή ως αποτέλεσμα χάκινγκ ή πανικού», δήλωσε ο Robock.
Κλείνοντας την έρευνα ο Robock υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να εξαλειφθούν αυτά τα όπλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης