Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Στο τραπέζι οι εκλογές, στον αέρα το Brexit –Johnson: Θα πάω στις Βρυξέλλες και θα φέρω συμφωνία

tags :
Μ. Βρετανία: Στο τραπέζι οι εκλογές, στον αέρα το Brexit –Johnson: Θα πάω στις Βρυξέλλες και θα φέρω συμφωνία
Το Brexit δεν είναι μια καταιγίδα που θα περάσει, είναι μια μόνιμη αλλαγή υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
(upd) Τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική τους ετοιμάζουν ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn και ενώ σήμερα Παρασκευή 6/9 το απόγευμα η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει τη νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit και την αποτροπή μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Εφόσον όλα κυλήσουν όπως αναμένονται, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να πάει στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα 9/9 προκειμένου να εγκριθεί και στη συνέχεια να πάρει το «πράσινο φως» και από την βασίλισσα, γεγονός που θα σημαίνει ότι θα έχει γίνει νόμος του κράτους.
Σε αυτήν την περίπτωση ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει ξεκαθαρίσει, καθώς η Μ. Βρετανία θα έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή κατά τρεις μήνες του Brexit (από την 31η Οκτωβρίου στις 31 Ιανουαρίου του 2020) και παράλληλα θα έχει αποκλείσει το σενάριο μιας αποχώρησης χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

Περίπλοκο το σκηνικό

Και όμως το σκηνικό εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο.
Διότι για να υπάρξει αναβολή του Brexit, αφενός θα πρέπει να τη ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση, κάτι που ο Boris Johnson φέρεται να αποκλείει όταν δηλώνει ότι «καλύτερα νεκρός στο χαντάκι παρά να ζητήσει καθυστέρηση του Brexit» αφετέρου θα πρέπει να την αποδεχθεί και η ΕΕ.
Η οποία ΕΕ διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Μ. Βρετανία δεν οδηγούν πουθενά, ότι είναι χάσιμο χρόνου και ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τη Μ. Βρετανία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, φαντάζει μονόδρομος για την άρση του αδιεξόδου η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Την ερχόμενη Δευτέρα 9/9 κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Johnson αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα του για εκλογές πριν την 31η Οκτωβρίου.
Και εκεί θα φανεί αν οι Εργατικοί όντως θα τηρήσουν τη δέσμευση τους και θα συναινέσουν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καθώς θα έχουν υλοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν θέσει για αναβολή του Brexit και για αποτροπή ενός άτακτου Brexit.

Johnson: Θα πάω στις Βρυξέλλες και θα καταλήξω σε συμφωνία για το Brexit

Την θέση ότι θα πάει στις Βρυξέλλες και θα καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σκοτία.
Σε δηλώσεις του ο Johnson υποστήριξε ότι οι Βρετανοί θέλουν να συνεχίσει η κυβέρνηση του και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου.
Παράλληλα ο Johnson εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17/10 θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit ενώ επιτέθηκε και στους Εργατικούς για το ότι δεν συναινούν στο αίτημα του για εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση ο Johnson υποστήριξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποβάλλει την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του Johnson απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές υποστήριξε ότι πρέπει να αναλογιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τι στάση θα τηρήσουν στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 9/9, όταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα του για εκλογές.
«Οι βουλευτές πρέπει να σκεφτούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εάν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων που έκαναν αυτή την εβδομάδα περνώντας ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει τις διαπραγματεύσει μας.
Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους και να αντιμετωπίσουν το κοινό σε εκλογές» είπε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Όχι Corbyn και αντιπολίτευσης στο αίτημα Johnson για εκλογές

Την ίδια στιγμή ο Jeremy Corbyn των Εργατικών θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να αποφασίσουν το πώς θα αντιδράσουν στο αίτημα του Johnson για εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, το οποίο αναμένεται να επαναδιατυπώσει στις 9/9 ο Johnson.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν και πάλι το αίτημα του Johnson για πρόωρες εκλογές καθώς και να μην υποβάλλουν οποιαδήποτε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Johnson.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Corbyn και αντιπολίτευση θα συναινέσουν σε πρόωρες εκλογές, εφόσον υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο Johnson θα υλοποιήσει την τρίμηνη αναβολή του Brexit πριν από την 31η Οκτωβρίου.


Varadkar (πρωθ. Ιρλανδίας): Το Brexit δεν είναι μια καταιγίδα που θα τελειώσει – Είναι μια μόνιμη αλλαγή

Την θέση ότι το Brexit θα στοιχειώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και αν αποχωρήσει με συμφωνία από την ΕΕ διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματίες στο Δουβλίνο ο Varadkar είπε ότι «η ιστορία του Brexit δεν θα τελειώσει εάν φύγει στις 31/10 ή στις 31/1/2020».
«Δεν θα υπάρξει ένα καθαρό διαζύγιο.
Μάλλον, θα μπούμε σε μια νέα φάση.
Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο που θέλει να επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, η επόμενη φάση αυτή της επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας θα είναι ακόμα δυσκολότερη» υποστήριξε ο Varadkar, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πολύ δύσκολες συζητήσεις και ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις σε μια σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα δασμοί, κρατική βοήθεια, καθεστώς visa, κοκ.
«Πιστεύω ότι είναι ζητήματα που θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης να φαίνονται απλές» είπε ο Varadkar, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα φέρει το σενάριο ενός άτακτου Brexit, υποστήριξε ότι ύστερα από μια περίοδο όπου και οι δύο πλευρές θα ζήσουν με τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Το κυριότερο θέμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι τα δικαιώματα των πολιτών, ο οικονομικός διακανονισμός με την ΕΕ και μια λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Το Brexit δεν είναι μια καταιγίδα που θα περάσει.
Είναι μια μόνιμη αλλαγή στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο θα υπάρχουν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο» υποστήριξε ο Varadkar.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 6/9 11:46)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης