Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Μπλόκο στον Johnson ετοιμάζουν Βρετανοί βουλευτές – Στον αέρα το Brexit, πιθανές πρόωρες εκλογές στις 14/10

tags :
Μ. Βρετανία: Μπλόκο στον Johnson ετοιμάζουν Βρετανοί βουλευτές – Στον αέρα το Brexit, πιθανές πρόωρες εκλογές στις 14/10
Κρίσιμη εβδομάδα για την τύχη της κυβέρνησης Johnson και για το Brexit
(upd) Στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία επαναρχίζει σήμερα Τρίτη 3/9 τις εργασίες της πριν αυτές ανασταλούν και πάλι από τις 12/9, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς εκεί θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον της βρετανικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Boris Johnson αλλά σε μεγάλο βαθμό και η «τύχη» του Brexit.
Βρετανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης θα επιχειρήσουν να περάσουν νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος στο σενάριο ενός άτακτου Brexit και που επί της ουσίας θα ακυρώνει τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού Boris Johnson, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία με τους Ευρωπαίους.
Η θέση αυτή του Johnson τον έχει φέρει σε ευθεία σύγκρουση με την πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Και ενώ έχουν απομείνει λιγότερες από 60 ημέρες από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, οι Βρετανοί βουλευτές θα επιδιώξουν σήμερα να ψηφίσουν αρχικά επί ενός σχεδίου που θα δίνει στα μέλη του κοινοβουλίου τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας προκειμένου στη συνέχεια να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα εξαναγκάζει τον Boris Johnson να ζητήσει μια νέα τρίμηνη αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.
Σημαντικές πιέσεις δέχεται η στερλίνα έναντι του δολαρίου, εν μέσω του πολιτικού χάους στη Βρετανία.
Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,1994 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων.

Image


Η αντίδραση Johnson και οι πρόωρες εκλογές

Εφόσον οι βουλευτές επιτύχουν στη στόχευση και στη στρατηγική τους, τότε ο Johnson έχει διαμηνύσει πως θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου.
«Οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης και κατά της ανούσιας καθυστέρησης που θέλει ο Corbyn.
Θέλω όλοι να ξέρουν, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσω καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες.
Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Johnson, ο οποίος νωρίτερα και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε δηλώσει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ και είχε καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Παρόλο αυτά ο Johnson προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί βουλευτές επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο του Brexit από την κυβέρνηση, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητική πηγή διεμήνυε πως οι «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικών που θα αγνοήσουν την κομματική γραμμή, επί της ουσίας θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα υποσκάπτει τη διαπραγματευτική πολιτική του Johnson και της βρετανικής κυβέρνησης.

Δύσπιστοι και αμετανόητοι οι «αντάρτες» βουλευτές Τόρις μετά τη συνάντηση με τον Johnson - Δεν θα στηρίξουν no-deal Brexit

Αμετακίνητοι στη στάση τους και με μεγάλες δόσεις δυσπιστίας απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson ολοκληρώθηκε η συνάντηση που αυτός ο τελευταίος είχε σήμερα με κάποιους από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας David Gock και Philip Hammond, καθώς και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και δυσπιστία, για το εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών.
Ο Philip Hammond εξάλλου, σε προηγούμενη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητούσε διαβεβαιώσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έθετε σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την συμφωνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop.
Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Boris Johnson όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Michael Gove δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.
 
Έτοιμοι οι Εργατικοί

Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα διαμηνύει μέσω του επικεφαλής του Jeremy Corbyn πως είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun, ο Jeremy Corbyn, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 14 Οκτωβρίου, αν και υποστηρίζει πως αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να συνδυαστεί και με έναν «μηχανισμό» που θα αναβάλλει για ένα ακόμα τρίμηνο το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου.
Βάσει του δημοσιεύματος, το Εργατικό Κόμμα μαζί με «αντάρτες» βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων θα επιχειρήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό Boris Johnson να ζητήσει μια τρίμηνη αναβολή της προθεσμίας για το Brexit.
«Υψηλόβαθμη πηγή των Εργατικών που βρίσκεται πολύ κοντά στον Corbyn μου λέει ότι ο επικεφαλής των Εργατικών θέλει οι βουλευτές του να ψηφίσουν για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, αλλά με έναν «μηχανισμό» που να συνδέεται με την παράταση του Άρθρου 50 έτσι ώστε να αποφευχθεί το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Είναι πραγματικά εφικτό κάτι τέτοιο;» διερωτάται η Sun.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Corbyn είπε ότι σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα θα επιχειρήσει να σταματήσει την πορεία προς το γκρεμό, υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στις πιθανές κινήσεις του είναι και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Johnson.
Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι στο Εργατικό Κόμμα το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν τουλάχιστον επιλυθεί το θέμα του Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Tony Blair κάλεσε τον Corbyn να αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών έως ότου επιλυθεί το θέμα του Brexit.
«Ο Boris Johnson γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως πρόταση από μόνο του μπορεί να αποτύχει, αλλά εάν την αναμείξει με το ζήτημα Corbyn στις εκλογές, θα μπορούσε να επιτύχει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία Corbyn» υποστήριξε ο Blair.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 3/9 09:29)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης