Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ.Βρετανία και ΕΕ ανεβάζουν ταχύτητα για Brexit και συμφωνία… αλλά όλα δείχνουν αδιέξοδο

tags :
Μ.Βρετανία και ΕΕ ανεβάζουν ταχύτητα για Brexit και συμφωνία… αλλά όλα δείχνουν αδιέξοδο
Καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση δεν έχει καταθέσει το Λονδίνο για το backstop λέει η Ιρλανδία
Δύο φορές την εβδομάδα θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson σε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με συμφωνία από την ΕΕ έως την 31η Οκτωβρίου.
«Αν και έχω ενθαρρυνθεί από τις συνομιλίες μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει η προθυμία να μιλήσουμε για εναλλακτικές λύσεις σχετικά με το αντιδημοκρατικό – backstop, είναι ώρα να επιταχύνουμε το ρυθμό.
Η αύξηση των συναντήσεων και των συνομιλιών είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει της αποχώρησης μας στις 31/10» είπε ο Johnson, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της βρετανικής κοινωνίας για την απόφαση του να αναστείλει έως τις 14 Οκτωβρίου τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου, καθώς τον κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να υλοποιήσει την πολιτική του χωρίς να έχει αντίλογο από την αντιπολίτευση.
Την επιτάχυνση των συνομιλιών πάντως επιβεβαίωσε και η ΕΕ.
Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι συναντήσεις των Ευρωπαίων και Βρετανών διαπραγματευτών θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 2/9 προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και την Πέμπτη 4/9 για τις προετοιμασίες που απαιτούνται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα στις επόμενες συναντήσεις τους ανάμεσα και το θέμα του backstop στα ιρλανδικά σύνορα.
«O David Frost, ο Βρετανός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ζήτησε να συναντά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο φορές την εβδομάδα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές και ότι έχουμε εκφράσει την προθυμία μας να εργαστούμε 24 ώρες επτά ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς διαδικασίας.
Περιμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Juncker από τον πρωθυπουργό Boris Johnson στις αρχές της εβδομάδας» ανέφερε η Κομισιόν.

Αδιέξοδο με το backstop
Το μείζον ζήτημα ή καλύτερα το κύριο εμπόδιο για την άρση του αδιεξόδου παραμένει το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της τέως πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May στα ιρλανδικά σύνορα.
Ο Johnson χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό αντιδημοκρατικό καθώς πλήττει, όπως λέει, την εθνική κυριαρχία της Μ. Βρετανίας.
Για αυτό το λόγο ζητά να απομακρυνθεί,  υποστηρίζοντας πως αν συμβεί αυτό τότε είναι απόλυτα βέβαιος πως Μ. Βρετανία και ΕΕ μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Μέχρι πρότινος οι Ευρωπαίοι ήταν αδιάλλακτοι επί του θέματος.
Αδιαλλαξία που επί της ουσίας «έσπασε» κατά την πρόσφατη συνάντηση (στις 21 Αυγούστου) του Johnson με την Angela Merkel στο Βερολίνο, όταν η καγκελάριος εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν μια λύση επί του επίμαχους θέματος εντός 30 ημερών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα τελεσίγραφο στον Βρετανό πρωθυπουργό να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να άρει το σημερινό αδιέξοδο και που θα έβαζε τέλος στα εφιαλτικά σενάρια ενός άτακτου Brexit.
«Το “backstop” αποτελούσε από την αρχή μια εναλλακτική επιλογή μέχρις ότου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα.
Λέγεται ότι πιθανώς θα βρούμε μια λύση σε δύο χρόνια.
Αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε και μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» είχε αναφέρει τότε η Merkel προσθέτοντας πως θα περιμένουμε τις προτάσεις της Μ. Βρετανίας και ότι στόχος της ΕΕ είναι να διατηρήσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.
Ωστόσο οι δύο πλευρές εξακολουθούν να παραμένουν μακριά.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι η ΕΕ θα ήταν ευτυχής να συναντάται 5 ημέρες την εβδομάδα για το Brexit, τόνισε ότι μέχρι στιγμής το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει καμία αξιόπιστη πρόταση για το backstop.
«Η θέση του Boris Johnson είναι τελείως ανεδαφική.
Είναι μια θέση που δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή η ΕΕ.
Υπάρχουν θολές εναλλακτικές για το backstop που δεν στέκουν.
Εναπόκειται ακόμα στη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις του» είπε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης