Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι συνομιλίες με Merkel και Macron δίνουν ευκαιρία στον Johnson για νέους ελιγμούς

tags :
Πώς οι συνομιλίες με Merkel και Macron δίνουν ευκαιρία στον Johnson για νέους ελιγμούς
Ο Boris Johnson βλέπει νέες ευκαιρίες για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit
,Τόσο η Merkel όσο και ο Macron φάνηκαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε συνομιλίες σχετικά με τις ανησυχίες και τις προτάσεις Johnson για λύσεις που βασίζονται σε εναλλακτικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων αξιόπιστων εμπόρων.
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί εκ νέου μία συμφωνία, όπως είχε ξεκινήσει και με την Theresa May, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο Johnson έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θέλει μία νέα συμφωνία αλλά ήταν σαφές παράλληλα ότι το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου 2019 έτσι κι αλλιώς.
Εξάλλου και στην συνάντηση με τον Donald Tusk στο πλαίσιο της G7 το Σαββατοκύριακο (24-25 Αυγούστου 2019) πάλι τέθηκε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Brexit.
Για σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία Johnson - Juncker ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο του 2019 ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ιρλανδό ομόλογό του, Leo Varadkar, στο Δουβλίνο.
Το ταξίδι στην Ιρλανδία θα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε συμβιβασμό με την ΕΕ σε σχέση με το backstop, το οποίo η ΕΕ θεωρεί απαραίτητο τόσο για την προστασία της ενιαίας αγοράς της, όσο και για τη διασφάλιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Johnson , ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte έγραψε στο Twitter ότι η ΕΕ είναι ανοικτή σε "συγκεκριμένες προτάσεις" από το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον αυτές είναι συνεπείς με τους ήδη καθορισμένους στόχους.
Αλλά ο Johnson εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο "νησί" τόσο από τους υποστηρικές όσο και από τους πολέμιους του Brexit.
Ο Nigel Farage δήλωσε ότι το κόμμα του Brexit έχει πλέον επιλέξει υποψήφιους για κάθε κοινοβουλευτική εκλογική περιφέρεια και είναι έτοιμος να αγωνιστεί σε γενικές εκλογές. "Μπορείς να εμπιστεύεσαι τον Boris Johnson σε αυτό το θέμα;" ρώτησε το κοινό σε μια εκδήλωση στο κεντρικό Λονδίνο. "Όχι!". Προσέθεσε: "Μπορείτε να εμπιστευτείτε το Συντηρητικό Κόμμα για αυτό το θέμα;" "Όχι!"
Ο Farage κάλεσε τη συμφωνία εξόδου όπως την είχε διαπραγματευθεί τον Μάιο η Theresa May «προδοσία» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016 και προειδοποίησε ότι αν ο Johnson προσπαθήσει να την προωθήσει, θα τον έβρισκε απέναντί του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης