Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

Johnson: Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ
Υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες για τη Βρετανία με την αποχώρηση από την ΕΕ, εκτίμησε ο Johnson
Η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, προειδοποίησε το Σάββατο (27/7/2019) από το Μάντσεστερ ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και δήλωσε πως δεν επιθυμεί ένα σκληρό Brexit, εκτίμησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα.
Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο ιρλανδικό ζήτημα, υπογράμμισε πως εάν αποσυρθεί από το τραπέζι το ζήτημα του backstop στα σύνορα, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Αν ξεφορτωθούμε το backstop ολόκληρο και πλήρως τότε σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να αλλάξει μόνο το ιρλανδικό συνοριακό δίκτυ ασφαλείας.
Πρόσθεσε πως έχει «πολύ φιλικές σχέσεις» με τους ηγέτες της ΕΕ.
«Η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να είναι απαθής ή αδιάφορη ή να περιμένουμε να έρθουν σε εμάς: θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και θα το κάνουμε με ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».
«Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε όσο αυτό το αντιδημοκρατικό δίκτυ ασφαλείας, αυτό το δίκτυ ασφαλείας που έχει σκοπό να διαιρέσει τη χώρα μας, να διαιρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει στη θέση του», είπε.
«Πρέπει να το βγάλουμε και τότε μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, νομίζω».
Ο Johnson είπε ακόμη πως το Brexit αποτελεί μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία», αλλά η προκάτοχός του Theresa May το χειρίστηκε ως «ένα εχθρικό κλιματικό γεγονός».
Ο Johnson εξήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου με πόρους ύψους 3,6 δισεκ. λιρών, το οποίο θα έχει στόχο να βοηθήσει τις βρετανικές πόλεις να επενδύσουν σε τομείς, όπως οι μεταφορές και η ευρυζωνικότητα και να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο η απογοήτευση πολλών Βρετανών που οδήγησε στην ψήφο υπέρ του Brexit.  
«Αναγνωρίζω ότι όταν οι Βρετανοί ψήφισαν για να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν  ψήφισαν απλώς εναντίον των Βρυξελλών, ψήφισαν επίσης εναντίον του Λονδίνου και ενάντια στη συγκέντρωση εξουσίας σε απομακρυσμένα κέντρα», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Trump: ο Johnson θα είναι έξοχος πρωθυπουργός

Ο Boris Johnson «θα είναι ένας έξοχος πρωθυπουργός, έχει τα προσόντα για αυτό», δήλωσε για τον Βρετανό πρωθυπουργό o Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump,  την Παρασκευή 26/7, σημειώνοντας ότι συνομίλησε μαζί τους και μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την μετά Brexit εποχή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «εργάζονται ήδη για μια εμπορική συμφωνία» για την μετά Brexit εποχή, η οποία θα είναι «πολύ σημαντική».
Ο Trump πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τρεις, τέσσερις ακόμη και πέντε φορές περισσότερα με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέροντας πως οι ΗΠΑ «εμποδίστηκαν» μέχρι σήμερα να κάνουν περισσότερο εμπόριο με τους Βρετανούς λόγω της «σχέσης τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακόμη, ο Trump  υπογράμμισε ότι ο Boris Johnson «θα είναι ένας έξοχος πρωθυπουργός, έχει τα προσόντα για αυτό», συμπληρώνοντας ότι «οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές».
Σύμφωνα με μία εκπρόσωπο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου,  οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι το Brexit προσφέρει μια απαράμιλλη ευκαιρία για την ενίσχυση της οικονομικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών και «δεσμεύτηκαν για μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης