Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Προ των πυλών ένας συναλλαγματικός πόλεμος με… αρχηγό τις ΗΠΑ

Bloomberg: Προ των πυλών ένας συναλλαγματικός πόλεμος με… αρχηγό τις ΗΠΑ
Πιθανή μία παρέμβαση των ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος, τονίζουν οι αναλυτές
Αρκετές χώρες της υφηλίου, με πρώτες τις ΗΠΑ, επιθυμούν όλο και πιο «αδύναμα» νομίσματα, με αποτέλεσμα ένας νομισματικός πόλεμος να μην μπορεί να αποκλειστεί, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εδώ και αρκετούς μήνες ασκεί ισχυρές πιέσεις στη Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταγραφεί και υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου με τα βασικά ανταγωνιστικά του νομίσματα.
Όμως ανάλογες διαθέσεις έχει και η κεντρική τράπεζα της Κίνας, αλλά και η ΕΚΤ, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν και μέσω της υποχώρησης των ισοτιμιών να στηρίξουν την ανάπτυξη των οικονομιών.
«Το πρόβλημα είναι ότι όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, την υποχώρηση του δικού τους νομίσματος», σημειώνει ο Charles Diebel, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Mediolanum Asset Management και προσθέτει «η Fed θέλει να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική.
Το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ».
Πάντως το δολάριο, παρά την ήπια νομισματική πολιτική αλλά και την ακόμη πιο ήπια φρασεολογία των στελεχών της Fed, συνεχίζει να είναι πιο «δυνατό» σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά του νομίσματα, γεγονός που εκνευρίζει ακόμη περισσότερο τον Trump, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν ακόμη και σε παρέμβαση στις αγορές Image
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν εδώ και τώρα ένα αδύναμο δολάριο θα δυσκολευθούν να το επιτύχουν μόνο μέσω της νομισματικής πολιτικής», εκτιμά η Kit Juckes, αναλύτρια της Societe Generale καθώς «η νομισματική πολιτική δεν είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την πορεία του δολαρίου.
Μία μείωση επιτοκίων δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει και σε υποχώρηση του δολαρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης