Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Boris Johnson είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Moody's, Fitch: Αυξάνονται οι πιθανότητες Brexit χωρίς συμφωνία

Ο Boris Johnson είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Moody's, Fitch: Αυξάνονται οι πιθανότητες Brexit χωρίς συμφωνία
Με 66% κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις ο Boris Johnson
(upd) Ο υπέρμαχος του Brexit Boris Johnson είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως αναμενόταν, καθώς επικράτησε του Jeremy Hunt στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, με ποσοστό 66%.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 159.320 μέλη των Τόρις, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 87,4%.
Ο Boris Johnson συγκέντρωσε 92.153 ψήφους τις διπλάσιες από τον Jeremy Hunt, ο οποίος συγκέντρωσε 46.656 ψήφους.

Image

Όπως τόνισε ο νέος ηγέτης των Τόρις, οι στόχοι του είναι τρεις: Να ολοκληρώσει το Brexit, να ενώσει τη Βρετανία και να νικήσει τους Εργατικούς του Jeremy Corbyn.
Στη νικητήρια ομιλία του ο Boris Johnson ευχαρίστησε την απερχόμενη πρωθυπουργό Theresa May, ενώ χαρακτήρισε «φοβερό αντίπαλο» τον Jeremy Hunt.
Αναγνωρίζοντας τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος για την εκλογή του, ο Johnson σημείωσε πως γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνάδελφοί του που θα αμφισβητήσουν αν ήταν σοφή η απόφαση των μελών του κόμματος να τον επιλέξουν.
«Κανείς στο κόμμα δεν διαθέτει το μονοπώλιο της σοφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Φαίνεστε φοβισμένοι; Νιώθετε φοβισμένοι; Εμένα δεν μου φαίνεστε καθόλου φοβισμένοι», δήλωσε ο Τζόνσον σε μέλη του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο Queen Elizabeth απέναντι από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», ανέφερε στην ομιλία του.

Image

Ωστόσο, η εκλογή Johnson αναμένεται να σημαδευτεί από μπαράζ παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι διαφωνούν με τη σκληρή γραμμή για το Brexit και θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αμέσως μετά την εκλογή Johnson, ο υπουργός Δικαιοσύνης David Gauke ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Προειδοποιεί η Κομισιόν

Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα συνιστούσε «τραγωδία».
Οποιοδήποτε Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε «τραγωδία» τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Βρετανία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans.
Σημείωσε ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα παραμείνει προσηλωμένο στην συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε με το Λονδίνο.
Όπως σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία, η νίκη του Boris Johnson οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς συμφωνία.

Moody's: Η εκλογή Johnson αυξάνει τις πιθανότητες για Brexit χωρίς συμφωνία

Η πιθανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χωρίς συμφωνία σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις τους αυξήθηκε μετά την εκλογή του Boris Johnson, ως ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Moody's Investors Service.
Ο Johnson, ο οποίος θα αντικαταστήσει την Theresa May, ήταν η κεντρική φιγούρα της εκστρατείας "Leave" το 2016 και δήλωσε ότι επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ εντός της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου 2019.
"Με την εκλογή του Johnson, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται χαμηλότερη από πριν", δήλωσε ο Colin Ellis, Διευθύνων Σύμβουλος της Moody's.
"Η άποψή μας παραμένει ότι μια μη-συμφωνία Brexit θα έχει σημαντικά αρνητικά πιστωτικά αποτελέσματα για τους βρετανικούς κρατικούς και ιδιωτικούς εκδότες τίτλων".
Από την έκβαση του δημοψηφίσματος του Brexit, η κεντρική προσδοκία της Moody's είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία απόσυρσης που θα διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά των σημερινών εμπορικών ρυθμίσεων, ιδίως για τα εμπορεύματα.
Αν και αυτό θα ήταν πιστωτικά αρνητικό σε σύγκριση με την παραμονή στην ΕΕ, θα ήταν σημαντικά λιγότερο επιζήμιο από ό, τι μια μη-συμφωνία για το Brexit.

Fitch: Η εκλογή Johnson αυξάνει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία – Ασαφές το χρονοδιάγραμμα

Η εκλογή του Boris Johnson ως νέος επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σχολιάζει η Fitch Ratings, σημειώνοντας ότι, ως εκ τούτου, οι προοπτικές στο χρονοδιάγραμμα και τη φύση της αποχώρησης του νησιού από την ΕΕ εξακολουθούν να είναι θολές.
«Η πολιτική αστάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ενταθεί ενόψει της παράτασης της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.
Οι Συντηρητικοί έχουν μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Boris Johnson μπορεί να αγωνιστεί για να αποκαταστήσει τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος (αρκετοί υπουργοί αρνήθηκαν να υπηρετήσουν με αυτόν στην κυβέρνηση).
Ο νέος πρωθυπουργός κληρονομεί το ίδιο αδιέξοδο του Brexit με τον προκάτοχό του.
Ο Boris Johnson εξέφρασε την προθυμία της να φύγει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ και δήλωσε ότι η υπάρχουσα Συμφωνία Απόσυρσης είναι νεκρή.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η Συμφωνία Απόσυρσης δεν θα επαναδιαπραγματευτεί και το Κοινοβούλιο αντιτίθεται σε ένα no deal.
Η Johnson δεσμεύτηκε δημόσια να απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την εξάλειψη του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων και γενικές εκλογές και/ή δεύτερο δημοψήφισμα (το οποίο υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης υπό ορισμένες συνθήκες, αν και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αντιτίθενται).
Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές πώς θα ανταποκρίνονταν μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ των 27, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε άλλη παράταση (ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η επέκταση είναι δυνατή με εύλογους λόγους)», σχολιάζει η Fitch, συμπληρώνοντας πως η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit λειτουργεί αρνητικά για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε αποδειχθεί ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» την ανάπτυξη γύρω στο 1,4% το 2019 και το 2020.

Goldman Sachs: Στο 20% από 15% η πιθανότητα ενός «no deal Brexit» μετά την εκλογή Johnson

Σε αύξηση των εκτιμήσεών της για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, προέβη η Goldman Sachs, μετά την εκλογή του Boris Johnson ως πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ενός «no deal Brexit» στο 20% από 15%, λέγοντας ότι το «εμπόδιο» για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit θα είναι μεγαλύτερο ύστερα από την εκλογή του Johnson.
«Θα υπάρξει μικρότερη ανοχή για μια ακόμα μακρά παράταση του Άρθρου 50, με την υπομονή να εξαντλείται τόσο στο Γουεστμίνστερ όσο και στις Βρυξέλλες», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι εκτιμούν πως οι πιθανότητες να μην συμβεί το Brexit διαμορφώνονται τώρα στο 35%, από 40% προηγουμένως.
Ωστόσο, οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit ύστερα από διαπραγμάτευση παραμένουν σταθερές στο 45%.

Deutsche Welle: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τον Boris Johnson

Σε τρεις μεγάλες προκλήσεις του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle

Brexit: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την μακροημέρευση του νέου πρωθυπουργού.
Ο Boris Johnson δεσμεύτηκε ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης από την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχωρήσει στο θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.
Εναντίον του έχει τον χρόνο, μόλις 12 εβδομάδες για να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, κάτι αδύνατον με την άτεγκτη  στάση που τηρούν στο θέμα του backstop, οι Βρυξέλλες.
Μια άτακτη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται βέβαιο πως θα μπλοκαριστεί στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της Κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στους δύο βουλευτές.
Παράλληλα, περίπου 12 συντηρητικοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν την Κυβέρνηση σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Δεν πρέπει, επίσης, να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο να θέσει ο Corbyn θεμα εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.
Με δεδομένη την εύθραυστη πλειοψηφία των δύο βουλευτών, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ο Boris Johnson ενδέχεται να είναι ο πρωθυπουργός των ολίγων μηνών.
Εφιάλτης του είναι το δίλημμα: εκλογές ή νέο δημοψήφισμα.

Η κρίση του Ιράν: Ο Boris Johnson, παρέμεινε σιωπηλός στην διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με το Ιράν.
Το θέμα το χειρίστηκε ο αντίπαλός του υπουργός Εξωτερικών, J. Hunt.
Με την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα πρέπει να πάρει σαφή θέση.
Σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας απέφευγε τις ευθύνες, ενώ η δίχρονη θητεία του στο Foreign Office ήταν γεμάτη με γκάφες που εξέθεσαν, διεθνώς την κυβέρνηση της Theresa May.

Οικονομικές παροχές: Τις έξι εβδομάδες της εσωκομματικής προεκλογικής καμπάνιας, ο Boris Johnson, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των ευπόρων και άπλετο χρήμα για την άμυνα και την ασφάλεια.
Την επομένη ημέρα ως πρωθυπουργός, θα πρέπει να αναζητήσει πηγή χρηματοδότησης για τις εξαγγελίες του.
Τα 40 δις των υποχρεώσεών του προς τις Βρυξέλλες που επανειλημμένα επικαλέστηκε είναι μόνο στη φαντασία του.
Πρόκειται για δεσμεύσεις της Μ. Βρετανίας που αν δεν τηρηθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής σε Διεθνή Δικαστήρια.
Οι δύο επιλογές που μένουν στον κ. Johnson είναι είτε να κόψει κονδύλια από άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας  ή να δανειστεί.

Συγχαρητήρια Trump στον Boris Johnson

Τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, έσπευσε να συγχαρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, o οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός και ότι η συνεργασία τους θα είναι εξαιρετική.

Image

Merkel: Προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία με τον Boris Johnson

Τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson, συνεχάρη η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, επιμένοντας ότι επιθυμεί τη συνέχιση μιας «στενής φιλίας» με τη Βρετανία μετά το Brexit.
«Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον και προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία.
Οι δύο χώρες μας πρέπει να συνεχίσουν να ενώνονται από μια στενή φιλία», ανέφερε με ανάρτηση στο «Twitter» η Merkel.

Barnier: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Boris Johnson για ένα ομαλό Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον επερχόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson, για ένα ομαλό Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ για την έξοδο της Βρετανίας, Michel Barnier.
«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Boris Johnson όταν αναλάβει καθήκοντα, με στόχο να διευκολύνουμε την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να πετύχουμε ένα ομαλό Brexit», ανέφερε ο Barnier με ανάρτησή του στο «Twitter».
«Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε τη συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», πρόσθεσε ο Barnier, αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ο Boris Johnson αναμένεται όπως όλα δείχνουν να εκλεγεί αρχηγός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και να διαδεχθεί την Theresa May στην πρωθυπουργία, με το Brexit να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση, καθώς έχει δεμσευτεί για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου 2019, με ή χωρίς συμφωνία.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη.
Ο νικητής θα αναλάβει επίσημα ως πρωθυπουργός την Τετάρτη το απόγευμα, στη θέση της Theresa May, η οποία παραιτήθηκε μετά την αποτυχία της να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να δεχθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 70% υπέρ του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, ο οποίος έχει αντίπαλο των υπουργό Εξωτερικών Jeremy Hunt.
O σκληρός Brexitier Boris Johnson θα κληρονομήσει την πολιτική κρίση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ανένδοτοι και διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση τροποποίησης της συμφωνίας για το Brexit.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Johnson θα οδηγήσει τη Βρετανία σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία (no deal Brexit), με την οικονομία να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά.
Η μόνη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από το κοινοβούλιο και πολλοί βουλευτές - συμπεριλαμβανομένων των «ανταρτών» στο Συντηρητικό Κόμμα και των κορυφαίων υπουργών οι οποίοι αναμένεται σήμερα να παραιτηθούν - δεσμεύονται να εμποδίσουν τα σχέδια Johnson για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμευτεί ότι θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα no deal Brexit, με στόχο να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αλλαγές στη συμφωνία, κάτι το οποίο φυσικά δεν είνι καθόλου βέβαιο.
Οι προσδοκίες του Boris Johnson για θριαμβευτική είσοδο στη Downing Street επισκιάζονται από τις επικείμενες παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης May, μεταδίδει ο Guardian.
Οι υπουργοί αντιτίθενται στα σχέδια του Johnson για Brexit χωρίς συμφωνία. 
Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Alan Duncka.
Ο Duncan. φιλοευρωπαίος και υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε πρόσφατα το φαβορί για την ηγεσία των Τόρις Borisa Johnson ότι «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στη διαμάχη του με τον Donald Trump, έπειτα από τη διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του βρετανού διπλωμάτη για τον Trump και την κυβέρνησή του.
Περί τους 12 ακόμη υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να παραιτηθούν μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph.

Ο Recep Tayyip Erdogan «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Boris Johnson

Ο Recep Tayyip Erdogan, για τον οποίο υπήρχαν φήμες ακόμη και θανάτου σήμερα (23/7), συνεχάρη τον Boris Johnson για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών που τον φέρνει στην ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Tούρκος Πρόεδρος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Τζόνσον στα πρωθυπουργικά καθήκοντά του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Anadolu.
"Συγχαίρω τον Boris Johnson που αναδείχθηκε 77ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και του εύχομαι επιτυχία στη νέα θέση του", έγραψε.
"Πιστεύω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε αυτήν τη νέα εποχή", πρόσθεσε.

Bank of England: Το Brexit μπορεί να διακόψει τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων - Αδύναμη η βρετανική οικονομία

Τη θέση ότι το Brexit μπορεί να διακόψει τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας διατύπωσε σήμερα (23/7) ο αξιωματούχος της Τράπεζας, Michael Saunders, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, ο κ. Saunders ανέφερε ότι «η διαφορά ανάμεσα στη βασική υπόθεση της BoE για ένα ομαλό Brexit και στους φόβους των επενδυτών ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μία μεταβατική συμφωνία σημαίνει ότι οι επίσημες προοπτικές της BoE ενδέχεται να μην αποτελέσουν βασική κινητήρια δύναμη στην ψηφοφορία για τη νομισματική πολιτική».
«Η βρετανική οικονομία είναι αδύναμη και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπερθερμαίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της BoE, προσθέτοντας ότι «ο υποδείμενος ρυθμός ανάπυτξης είναι αδύναμος και κάτω από την τάση».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενω προβλέψεων της τράπεζας «η σύνδεση των προβλέψεων με την πραγματική μου ψήφο ήταν αρκετά χαλαρή», ενώ διευκρίνισε ότι «η Κεντρική Τράπεζα δεν δεσμεύεται από τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για αυξήσεις των επιτοκίων».
«Η Bank of England δε μπορεί να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία από το να γίνει επώδυνο», επεσήμανε ο κ. Saunders, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ωθήσει τη στερλίνα χαμηλότερα».
Μάλιστα, ο αξιωματούχος της BoE ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αδυναμίες του Brexit μπορούν να σταματήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας από το να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμα και αν οι προβλέψεις της υπονοούν την ανάγκη αύξησης επιτοκίων», ενώ διευκρίνισε ότι «η ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί την πρόβλεψη της Τράπεζας, είναι ιδιαίτερα αβέβαιη».
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της επόμενης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019.

Tony Blair: Πιθανό νέο δημοψήφισμα για το Brexit - O Johnson θα αθετήσει τις υποσχέσεις του

Οι Βρετανοί πολίτες θέλουν απλώς να τελειώσει ο εφιάλτης του Brexit, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair, ο οποίος εκτιμά ότι ο Boris Johnson, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί την πρωθυπουργό Theresa May, θα αθετήσει τις υποσχέσεις του.
Ένα νέο δημοψήφισμα –και επομένως μια θεαματική πολιτική στροφή– είναι πιθανή, όπως λέει σε κοινή συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και σε άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Και δεδομένου ότι η πλειοψηφία βουλευτών και η πλειοψηφία των Βρετανών απέρριψε το λεγόμενο σενάριο «χωρίς συμφωνία», O Boris Johnson θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Tony Blair είναι πεπεισμένος ότι ο Johnson σύντομα θα αθετήσει τουλάχιστον μία από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε σχετικά με το Brexit.
 Το ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες από την αρχή, αποκλείεται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, επειδή ο o Johnson «στρίμωξε από μόνος του τον εαυτό του στη γωνία». Αυτό ισχύει κυρίως για το αποκαλούμενο ιρλανδικό Backstop.
Προς μεγάλη έκπληξη πολλών ειδικών, ο Johnson είχε υποσχεθεί επανειλημμένα να «εξαλείψει» το Backstop από τη συμφωνία αποχώρησης.
 Από την πλευρά των Βρυξελλών, αναφέρεται ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις. Εναλλακτικά πάντως, o Johnson θέλει να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου «και ας γίνει ό,τι θέλει».
Aκριβώς επ΄αυτού έχει αμφιβολίες ο 66χρονος Tony Blair.
«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός», δήλωσε στο «Spiegel» και τα άλλα ευρωπαϊκά MME.
Ο Johnson δεν θα διακινδύνευε μόνο το νέο του αξίωμα, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο «το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», από το οποίο θα μπορούσαν να αποχωρήσουν στη συνέχεια οι Σκωτσέζοι και η Βορειοϊρλανδοί.
«Ο Johnson δεν είναι ανόητος, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», τονίζει ο Blair.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης