Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο Boris Johnson αποκλειόταν από απόρρητες ενημερώσεις ασφαλείας ως ΥΠΕΞ

Βρετανία: Ο Boris Johnson αποκλειόταν από απόρρητες ενημερώσεις ασφαλείας ως ΥΠΕΞ
Αποκλειόταν από απόρρητες ενημερώσεις ασφαλείας ως ΥΠΕΞ ο Boris Johnson
Ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας της Βρετανίας απέκρυψαν απόρρητες πληροφορίες από τον Boris Johnson κατά τη διετία που ήταν υπουργός Εξωτερικών, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Sun».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ήταν «αγχωμένοι» με το πόσο ασφαλείς θα ήταν οι πληροφορίες με έναν υπουργό που θεωρείτο απρόβλεπτος και σε κάποιες περιπτώσεις επιπόλαιος.
Μάλιστα αναφέρεται ότι είχαν υπάρξει τουλάχιστον δύο περιστατικά κατά τα οποία ο Boris Johnson κατηγορήθηκε για αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών ασφαλείας κατά λάθος.
Η μία εξ αυτών αφορούσε λεπτομέρειες της έρευνας για τη δολοφονία του στρατιώτη Lee Rigby το 2013 στο νότιο Λονδίνο.
Η εντολή να μην έχει πλήρη ενημέρωση επί ευαίσθητων πληροφοριών φέρεται να δόθηκε απευθείας από την πρωθυπουργό Theresa May.
Πηγή δηλώνει στην εφημερίδα ότι η πρωθυπουργός δε θεωρούσε ότι μπορούσε να εμπιστευθεί τον Boris Johnson διότι είχε «λυτή γλώσσα».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όταν υπήρχαν συνεδριάσεις επί θεμάτων ασφαλείας με συμμετοχή του τότε υπουργού Εξωτερικών, η κα May είχε «προ-συναντήσεις» με τους αξιωματούχους ασφαλείας ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση επί θεμάτων που δεν ετίθεντο εν γνώσει του κ. Johnson.
Σε άλλες περιπτώσεις, όταν παρουσιάζονταν στον Boris Johnson φάκελοι με ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας, γινόταν προσπάθεια οι λεπτομέρειες να είναι ασαφείς.
Η Sun σχολιάζει ότι η αποκάλυψη δημιουργεί ερωτηματικά για τη σχέση που θα έχει ο Boris ως επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ προξενεί και αμηχανία στον ίδιο καθώς ως υπουργός Εξωτερικών υποτίθεται ότι έχει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες MI6 και GCHQ.
Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Boris Johnson για την πρωθυπουργία απέρριψε ως ανακριβές το δημοσίευμα, το οποίο έχει αποφύγει να σχολιάσει η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης