Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNBusiness: Στο ένα τρισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τις επιχειρήσεις έως το 2024 – Οι ευκαιρίες που εμφανίζονται

CNNBusiness: Στο ένα τρισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τις επιχειρήσεις  έως το 2024 – Οι ευκαιρίες που εμφανίζονται
Τι αποκαλύπτει έρευνα του οργανισμού CDP
Η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να κοστίσει στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά την επόμενη πενταετία, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNBusiness.
Ωστόσο, οι ευκαιρίες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τη μείωση των περιβαλλοντικών ζημιών θα μπορούσαν να αξίζουν πολύ περισσότερα.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό CDP υποδηλώνει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλών εκπομπών και οι μετατοπίσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες η αξία των οποίων ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις κορυφαίες επιχειρήσεις.
Το CDP, το οποίο στο παρελθόν ονομάζονταν Project Carbon Disclosure Project, δήλωσε ότι σχεδόν 7.000 εταιρείες, όπως η Microsoft, η Apple, η JP Morgan Chase και η Visa ανταποκρίθηκαν στην έρευνα του 2018.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ το 80% των μεγαλύτερων εταιρειών αναμένουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών, ορισμένες επιχειρήσεις δεν έχουν μελετήσει ακόμη προσεκτικά το ζήτημα.
«Η συλλογική αντίδραση μας στην αλλαγή του κλίματος είναι πιο επείγουσα από ποτέ και είναι σαφές ότι η εταιρική δράση δεν μπορεί να καθυστερήσει», δήλωσε σε η Nicolette Bartlett, διευθυντής της κλιματικής αλλαγής στο CDP.
«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εταιρείες αναφέρουν ότι η πιθανή αξία των ευκαιριών για το κλίμα υπερτερεί κατά πολύ του κόστους», πρόσθεσε.
Το CDP ενθαρρύνει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.
Είναι μέρος ενός συνασπισμού ομάδων υπεράσπισης και επενδυτών που πιέζουν τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Περίπου 215 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες  εταιρείες του κόσμου απάντησαν στις ερωτήσεις της ομάδας σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, προσδιορίζοντας πιθανά κόστη ύψους 970 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στοιχείων ενεργητικού. Εν τω μεταξύ, 225 μεγάλες επιχειρήσεις ανέφεραν επιχειρηματικές ευκαιρίες σχετικές με το κλίμα ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σχεδόν όλες οι ευκαιρίες για νέα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ πιθανές" ή "σχεδόν βέβαιες".
Το χάσμα μεταξύ κόστους και ευκαιριών σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν "σημαντική μετατόπιση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το κλίμα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου", σύμφωνα με το CDP.
Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ανέφεραν το μεγαλύτερο κόστος (συμπεριλαμβανομένων των πελατών τους) και ευκαιρίες, μια τάση που η Bartlett απέδωσε στην αυξημένη ευαισθητοποίηση που προκαλείται από την εξέταση από τους ρυθμιστικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κόσμος έχει μόνο 12 χρόνια για να αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή και ζήτησε "γρήγορες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης