Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία
Σήμα κινδύνου από 27 Ακαδημίες της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή 
Παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, κάτοικοι μεγάλων πόλεων βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οργανισμό τους.
Αυτές είναι οι πλέον ευάλωτες ομάδες, αλλά όχι οι μόνες που απειλούνται.
Έκθεση στην οποία συμμετείχαν 27 εθνικές ακαδημίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών, καταγράφει τις σοβαρές συνέπειες που ήδη έχουν διαπιστωθεί στην υγεία των ανθρώπων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων φαινομένων και εκπέμπει σήμα S.O.S.:
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω στο μέλλον.
Οι επιπτώσεις είναι ευρύτατες και ξεκινούν από τη μετάδοση λοιμωδών νόσεων μέσω των κουνουπιών για να φτάσουν έως τις διαταραχές άγχους, την κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και τους πρόωρους θανάτους από προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή του Επιστημονικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) προειδοποιεί για την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη, όσο το θερμόμετρο θα ανεβαίνει και θα επεκτείνεται η ακτίνα δράσης των κουνουπιών-φορέων.
Προβλέπεται επίσης αύξηση στις τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς τα βακτήρια της σαλμονέλας και άλλα ευνοούνται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ακόμη και η αντίσταση των μικροοργανισμών όπως του E.coli στα αντιβιοτικά θα είναι εντονότερη.
Η επιστημονική κοινότητα καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αναγνωρίσουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Αν ληφθεί δράση τότε τα οφέλη στην μείωση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους, που σήμερα βιώνουν τις συνέπειες πλημμυρών ή έντονης ξηρασίας, θα είναι άμεσα.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι επιστήμονες προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων και άμεση στροφή στην πράσινη ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία ζούμε, η Μεσόγειος, αλλά και βεβαίως η Αρκτική είναι μεταξύ εκείνων, που απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης