Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ στηρίζει την εγχώρια οικονομία εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα

MarketWatch: Η ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ στηρίζει την εγχώρια οικονομία εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είνια πιθανό να πρόσθεσαν 175 χιλ. νέες θέσεις εργασία τον Μάιο του 2019 διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας στο 3,6%
Μία πρόποση για την ισχυρότερη αγορά εργασία στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, η αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς διεξάγουν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και άλλη μία άλλη πιθανή σύγκρουση με το Μεξικό.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν 175 χιλ. νέες θέσεις εργασίας για τον Μάιο του 2019, διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλά 50 ετών, και συγκεκριμένα στο 3,6%, σύμφωνα με την έρευνα των οικονομολόγων του MarketWatch.
Τα στοιχεία για την απασχόληση και ένα μεγάλο σύνολο επικείμενων οικονομικών στοιχείων «θα συνεχίσουν να επισκιάζονται από τις ανησυχίες για την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», αναφέρει η RBC Research, και δεν αποτελεί έκπληξη.
Η Κίνα και το Μεξικό αποτελεί δύο από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το περασμένο έτος, οι ΗΠΑ και το Μεξικό αντάλλαξαν αγαθά συνολικής αξίας 612 δισ. δολ. ενώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το εμπόριο των δύο χωρών.
Στο χειρότερο σενάριο, οι εμπορικές διαμάχεις θα οδηγούσαν σε αυστηρότερους δασμούς οι οποίοι θα αυξήσουν το κόστος αμέτρητων αγαθών για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προκαλώντας μία ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, ενώ θα μπορούσαν να χαθούν επίσης και θέσεις εργασίας.
«Ότνα παλεύουν οι γίγαντες, τραυματίζονται οι λαοί», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of the West, Scott Anderson, καθώς οι δασμοί ήδη αποτυπώνονται στη δημόσια συνείδηση.
Σύμφωνα με μηνιαία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σχετικά με το καταλανωτικό κλίμα, το 35% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των δασμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ παράλληλα η έρευνα έδειξε μία διάβρωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαΐου.
Οι απειλές του προέδρου Trump προς το Μειξικό έγιναν επίσης άμεσα αισθητές, καθώς ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραψαν βουτιά την περασμένη Παρασκευή, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές δέχθηκαν πλήγμα τον Μάιο, καταγράφοντας την πρώση μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο.
Μην αναζητήσετε άμεσα μία ανάκαμψη, καθώς ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δασμοί στο Μεξικό δεν θα επιβληθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου, ώστε να δώσουν ευκαιρία στη χώρα να δράσει.
Οι επενδυτές είναι πιθανό να ακολουθήσουν μία υπομονετική προσέγγιση, ενώ η διαμάχη με την Κίνα δείχνει ελάχιστα σημάδια ότι θα τελειώσει.
Οι διαμάχες των ΗΠΑ με την Κίνα και το Μεξικό «προσθέτουν αβεβαιότητα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ήδη έντονων εμπορικών εντάσεων», σχολίασε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Moody’s Investors Service, Elena Dugger, ενώ οι δασμοί θα μπορούσαν να διαταράξουν την παραγωγή και να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από το να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.
Οι εμπορικές διαμάχες κλιμακώνοντας καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα του να καταγράψουν ρεκόρ για το μεγαλύτερη σερί επέκτασης, ένα επίτευγμα που στηρίζεται από την ευμερούσα αγορά εργασία.
Το ποσοστό των ατόμων που θεωρούν ότι το ενδεχόμενο ύφεσης είναι πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια υποχώρησε τον Μάιο στο 38%, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδα από το 2004, ωστόσο όλη αυτή η αισιοδοξία θα μπορούσε να εξαφανιστεί, εάν οι δασμοί στο Μεξικό τεθούν σε ισχύ και οι εμπορικές διαμάχες συνεχιστούν πέρα από το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης