Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι πλούσιες χώρες δεν πιστεύουν πια στην παγκοσμιοποίηση

Deutsche Welle: Οι πλούσιες χώρες δεν πιστεύουν πια στην παγκοσμιοποίηση
Έρευνα του ινστιτούτου Ifo δείχνει ότι, ενώ οι απόψεις των ειδικών παγκοσμίως για την παγκοσμιοποίηση διίστανται, οι πλούσιες χώρες αισθάνονται ότι δεν έχουν πια να αποκομίσουν οφέλη από τη διαδικασία
«Η αποδοχή της παγκοσμιοποίησης στη χώρα μου έχει φθάσει στα όριά της», πιστεύει το 70% των ειδικών σε οικονομικά ζητήματα στις ΗΠΑ και το 56% των ειδικών στην ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo.
Στην κορυφή της κατάταξης των συνολικά 120 χωρών που βλέπουν επικριτικά την παγκοσμιοποίηση βρίσκεται η Γαλλία με 85%, ενώ ακολουθούν η Τσεχία με 70%, η Αυστρία με 69%, η Βρετανία με 68% και η Γερμανία με 64%.
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας, που λαμβάνει χώρα τέσσερεις φορές το χρόνο το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ρωτά περίπου 1.200 οικονομολόγους και ειδικούς σε οικονομικά ζητήματα σε 120 χώρες για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα τους σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.
Από την έρευνα προκύπτει ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: οι χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση είναι εκείνες που την επικρίνουν περισσότερο.
Μερικά παραδείγματα: Η Βρετανία με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ και το σύνθημα "Make America great again", καθώς και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία.
Σε αυτές τις χώρες ο πληθυσμός θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση έχει φθάσει στα όριά της, ως εδώ και μη παρέκει, λέει η Γιοχάνα Γκάρνιτς μια από τις συντάκτριες της έρευνας του οικονομικού ινστιτούτο του Μονάχου.

Μοιρασμένες οι απόψεις για την παγκοσμιοποίηση

Μιλώντας στην DW η Γιοχάνα Γκάρνιτς δηλώνει ότι οι εύρωστες οικονομίες είναι πολύ πιο επικριτικές με την παγκοσμιοποίηση από ότι οι αναδυόμενες ή η υπό ανάπτυξη οικονομίες.
Προσθέτει ωστόσο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτιμήσεις υπέρ και κατά της παγκοσμιοποίησης είναι 50-50.
Στην Κίνα το 77% θεωρεί θετική την παγκοσμιοποίηση για τη χώρα, όπως και οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες ή υπό ανάπτυξη χώρες.
Η Γιοχάνα Γκάρνιτς εκτιμά ότι οι χώρες αυτές συνδέουν την παγκοσμιοποίηση με υψηλές προσδοκίες, ενώ αντίθετα στις πλούσιες χώρες οι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν έχουν πια τίποτα να κερδίσουν από την εν λόγω διαδικασία.
Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις.
Σε Ινδία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία και Ταϊλάνδη λιγότερο από το 40% πιστεύει σε οφέλη από την παγκοσμιοποίηση.
Μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών η θετικότερη στάση καταγράφεται στην Νότια Κορέα με 83%.
Και στην Ευρώπη όμως η έρευνα του Ifo δείχνει ότι υπάρχουν χώρες που αποτιμούν θετικά τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης σε ποσοστό 60-70%, όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Φινλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης