Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας παρέλυσε τη χώρα

Αργεντινή: Γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας παρέλυσε τη χώρα
«Φτάνει πια με τον Macri και το ΔΝΤ», υποστηρίζουν οι διαδηλωτές
Γενική απεργία πραγματοποίθηκε σήμερα 29/5 στην Αργεντινή, καθώς οι εργαζόμενοι αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας που έλαβε ο πρόεδρος της χώρας, M. Macri σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η απεργία, την οποία κάλεσαν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, σημειώνεται καθώς ο κεντροδεξιός ηγέτης καταρρέει στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, με τη δημοτικότητά του να πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό, τις απώλειες θέσεων εργασίας και το αδύναμο πέσο.
Χωρίς μέσα μεταφοράς και με πολλά σχολεία, γραφεία και τράπεζες να έχουν κατεβάσει ρολά, οι δρόμοι στο κέντρο του Μπουένος Άιρες ήταν πολύ ήσυχοι το πρωί πριν από τις διαδηλώσεις, στις οποίες έχει καλέσει για σήμερα η ισχυρή εργατική συνομοσπονδία CGT.
Η CGT, που έχει στενούς δεσμούς με τον περονιστική αντιπολίτευση, απαιτεί από την κυβέρνηση να στηρίξει μισθολογικές αυξήσεις που θα ανταποκρίνονται στον υψηλό πληθωρισμό --οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 50% τον τελευταίο χρόνο-- και να μειώσει το φορολογικό βάρος για τους εργάτες.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το συνδικάτο ανέφερε πως κήρυξε απεργία για να επιφέρει μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική, καθώς «η οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται μέρα τη μέρα και ο πληθωρισμός καταστρέφει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών».
Οι διαδηλώσεις θα έχουν επίσης στόχο την αύξηση των τελών των υπηρεσιών, αποτέλεσμα των κυβερνητικών προσπαθειών να μειωθεί το έλλειμμα βάσει μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα υψηλά τέλη επέτειναν τα επίπεδα φτώχειας.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά τις πιθανότητες επανεκλογής του Macri, με τον υποψήφιο πρόεδρο Alberto Fernández και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, πρώην πρόεδρο Cristina Fernández de Kirchner, να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Σήμερα δεν πραγματοποιείται καμία πτήση από τα αεροδρόμια της Αργεντινής λόγω της απεργίας και οι εξαγωγές σιτηρών σταμάτησαν στα λιμάνια του Ροσάριο, μιας από τις πιο σημαντικές αγροτο-βιομηχανικές περιοχές στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης