Διεθνή

Timmermans: Στόχος μια προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Τσίπρα μέχρι τον Macron

tags :
Timmermans: Στόχος μια προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Τσίπρα μέχρι τον Macron
Νέο τηλεοπτικό debate με τον αντίπαλο του Manfred Weber για την προεδρία της Κομισιόν
Την θέση ότι στόχος είναι η διαμόρφωση μιας προοδευτικής συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συμπεριλαμβάνει «από τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον φιλελεύθερο Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron» διατύπωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Frans Timmermans κατά το δεύτερο τηλεοπτικό debate που είχε με τον Manfred Weber στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Στην πρόταση αυτή αντέδρασε ο Weber, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμμαχία αυτή, θα είναι σαν να φέρνουμε στη Γερμανία μαζί την επικεφαλής του αριστερού κόμματος Die Linke με τον αρχηγό των Φιλελευθέρων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ τους καμίας ουσιαστική σύγκλιση σε ότι αφορά το περιεχόμενο» είπε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber με τον Timmermans να του απαντά ότι και εκείνος βρίσκεται στο ίδιο κόμμα με τον Viktor Orban.
Οι δύο μονομάχοι εμφανίστηκαν να συμφωνούν, ή έστω να μην διαφωνούν ριζικά, σε πολλά θέματα, όπως στην απόρριψη του ενδεχομένου στρατιωτικής επίλυσης του προβλήματος με το Ιράν, στην δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και στην ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι πολύ σύντομες πτήσεις.
Ξεκάθαρη ήταν η διαφορά προσέγγισης των δύο υποψηφίων στο θέμα της μείωσης των εκπομπών καυσαερίου διοξειδίου του άνθρακα, με τον Timmermans να τάσσεται ευθέως υπέρ της επιβολής φόρου CO2 και τον Weber να προτάσσει την τεχνολογική εξέλιξη ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.
Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων εντοπίστηκαν πάντως όταν η συζήτηση έφθασε στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ο Timmermans τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού ίσου με το 60% του μέσου εισοδήματος σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Weber να υποστηρίζει ότι δεν έχει κάτι εναντίον του κατώτατου μισθού, αποφεύγοντας ωστόσο να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του μέτρου.
Απέρριψε για μία ακόμη φορά την ιδέα περί πανευρωπαϊκής ασφάλισης των ανέργων, την οποία έχει προτείνει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Παρόμοια τοποθετήθηκαν οι μονομάχοι και σε ό,τι αφορά την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ο Weber υπερασπίστηκε την καγκελάριο Merkel για τις αποφάσεις που έλαβε όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015, αλλά και την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, την οποία, επισήμανε, «οι σοσιαλδημοκράτες πάντα αμφισβητούσαν».
«Την διαπραγματεύτηκα εγώ ο ίδιος», αντέταξε ο Timmermans, αντιπρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης