Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure: «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες και στα δημοσιονομικά για την Ευρωζώνη

Coeure: «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες και στα δημοσιονομικά για την Ευρωζώνη
Οι δηλώσεις του Benoit Coeure από τη Γαλλία 
Στις κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μία πιο ολοκληρωμένη και ασφαλή νομισματική ένωση, αναφέρθηκε ο Benoit Coeure, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας σε επιτροπή του γαλλικού Κοινοβουλίου.
Όπως σημείωσε, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να συμβάλει στην οικονομική σταθεροποίηση.
«Η αυξημένη χρηματοοικονομική ολοκλήρωση είναι το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που πρέπει να προσφέρει η Ευρωζώνη.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ολοκλήρωση στη ζώνη του ευρώ αντιστράφηκε και σταδιακά ανέκαμψε τα τελευταία χρόνια.
Η φερεγγυότητα των τραπεζών παραμένει συνδεδεμένη με αυτή των εθνικών κυβερνήσεων.
Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να μην διαθέτει πραγματικά ολοκληρωμένες κεφαλαιαγορές, γεγονός που εμποδίζει την αποτελεσματική επένδυση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων καθώς και τη χρήση του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.
Τα πρόσφατα νομοθετικά βήματα είναι αξιέπαινα αλλά δεν ανταποκρίνονται στην αρχική φιλοδοξία του σχεδίου της Ένωσης για τις κεφαλαιαγορές.
Το Brexit θα τονίσει περαιτέρω την ανάγκη να αναπτυχθούν και να ενσωματωθούν οι κεφαλαιαγορές της ΕΕ ώστε να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ότι το Λονδίνο θα διαδραματίσει πιο περιορισμένο ρόλο στο μέλλον ως κόμβος των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, σημείωσε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτύχει τον κύριο στόχο του: τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, παρέχοντας παράλληλα περιθώρια για αυτόματη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης ενόψει των μεγάλων διαταραχών, χωρίς να χρειάζεται υπερβολικά τις πολιτικές της ΕΚΤ.
«Οι απλούστεροι και πιο αξιόπιστοι δημοσιονομικοί κανόνες θα βοηθούσαν να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα δημιουργήσουν επαρκή δημοσιονομικά αποθέματα σε ευνοϊκές στιγμές έτσι ώστε η δημοσιονομική πολιτική να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κακές στιγμές. (…)
Μακροπρόθεσμα, η δημιουργία ενός κοινού ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου στην Ευρωζώνη, εάν γίνει με τρόπο που δεν υπονομεύει τα κίνητρα για υγιείς εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, θα μπορούσε να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, να συμβάλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης».
«Σε μια περίοδο αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ είναι επίσης απαραίτητη για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της», κατέληξε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης