Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει το Πεκίνο ότι οι αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας ευθύνονται για την ξαφνική απόφαση Trump για αύξηση των δασμών

Διαψεύδει το Πεκίνο ότι οι αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας ευθύνονται για την ξαφνική απόφαση Trump για αύξηση των δασμών
Το Πεκίνο αντέδρασε ψυχραιμα και δήλωσε ότι θα εξετάσει την κίνηση του Trump καθώς η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ακόμη εφικτή
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu τις πληροφορίες ότι το Πεκίνο ευθύνεται για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Trump να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων μετά τις αυθαίρετες τροποποιήσεις που έκανε το Πεκίνο στο κείμενο της συμφωνίας.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times τους τελευταίους μήνες και οι δύο πλευρές πίστευαν ότι έρχονταν κοντά σε συμφωνία, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει από τα τέλη του Ιανουαρίου ότι οι διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο προχωρούν ομαλά».
Ωστόσο η ξαφνική απόφαση Trump να εφαρμόσει νέες φορολογικές αυξήσεις από 10% σε 25% στα κινεζικά προϊόντα από την Παρασκευή (10/5) ποσό που υπερβαίνει τα 200 δις
οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Ο Robert Lighthizer, εκπρόσωπος εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος διέταξε να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των τιμολογίων στα Κινεζικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με κόστος που εκτιμάται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια».
Η απάντηση της Κίνας χαρακτηρίστηκε από οικονομικούς κύκλους «ψύχραιμη» και σχετικά ήρεμη.
«Το Πεκίνο αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα εξετάσει την κίνηση του Trump» καθώς πιστεύει ακόμη ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ακόμη εφικτή.
Ο κινέζος αντιπρόεδρος Liu σε δηλώσεις του στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε πως «η Κίνα θέλει μια συμφωνία που να βασίζεται στην ισότητα και την αξιοπρέπεια» τονίζοντας ότι «οι υπόλοιπες διαφορές αφορούν θέματα αρχής που δεν μπορεί η Κίνα να κάνει παραχωρήσεις».
Σήμερα Κυριακή (12/5) ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην Κίνα λέγοντας ότι «εάν δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τις ΗΠΑ η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη από το 2020.
Για το Πεκίνο ωστόσο η καθυστέρηση στην υπογραφή μιας συμφωνίας με τον ρεπουμπλικάνο Donald Trump έως τις προεδρικές του 2020 θα μπορούσε να κρύβει σκοπιμότητες καθώς θα μπορούσαν να κάνουν μια νέα συμφωνία με μια πιθανή κυβέρνηση Δημοκρατικών.
Ο πρόεδρος Trump πάντως -προεξοφλώντας την επανεκλογή του - προειδοποίησε πως «στη δεύτερη θητεία του η διαπραγμάτευση θα είναι πιο σκληρή».
Η Κίνα πάντως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αντίποινα προς την Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης