Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αργεντινή του Macri βυθίζεται στην ύφεση και τον πληθωρισμό - Αντιδρούν οι πολίτες

Η Αργεντινή του Macri βυθίζεται στην ύφεση και τον πληθωρισμό - Αντιδρούν οι πολίτες
Ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο σε ετήσια βάση
Στην ύφεση και τον πληθωρισμό βυθίζεται η οικονομία της Αργεντινής, με τη χώρα να παραλύει εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας του προέδρου Mauricio Macri.
Η κινητοποίηση, εξαιτίας της οποίας δεν λειτούργησαν οι δημόσιες συγκοινωνίες οι τράπεζες και τα σχολεία, είχε σκοπό να καταγγελθούν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων και ιδίως οι περικοπές που πλήττουν τα νοικοκυριά -- τα οποία ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Σήμερα, τα συνδικάτα προγραμματίζουνπορεία προς το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες.
Ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο σε ετήσια βάση, το ποσοστό του ενεργού εργατικού δυναμικού που πλήττεται από την ανεργία έχει επισήμως αυξηθεί στο 9,1%, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εκτίναξη του πληθωρισμού




H Αργεντινή «πρωταθλήτρια» στον «δείκτη μιζέριας» με βάση τα ποσοστά ανεργίας, πληθωρισμού και επιτοκίων


Ωστόσο, ο Macri δεν φάνηκε να πτοείται από τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.
«Συνεχίζουμε το έργο μας, ακόμη και καθώς κάποιοι παραλύουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε.
«Το να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Θα σήμαινε πως θα θυσιάζαμε δύο ή τρεις γενιές ακόμα», συμπλήρωσε αργότερα ο Macri σε εκδήλωση εκτός πρωτεύουσας στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής χθες.
Η εντεινόμενη δυσαρέσκεια εγείρει ολοένα περισσότερες αμφιβολίες για τις πιθανότητες του να διατηρηθεί στην προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
Ο Macri, που ανέλαβε την προεδρία το 2015 υποσχόμενος να «εξομαλύνει» την οικονομική πολιτική, να «εξορθολογίσει» την οικονομία, βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, την άνοδο των τιμών, τις περικοπές των επιδοτήσεων σε αγαθά κοινής ωφέλειας -- το ρεύμα, το φυσικό αέριο κ.ά. -- εντός των ορίων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για να εκμηδενιστεί το έλλειμμα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης