Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jordan (SNB): Τα αρνητικά επιτόκια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών

Jordan (SNB): Τα αρνητικά επιτόκια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας τόνισε ότι δε γίνεται να υπάρχουν υψηλότερα επιτόκια και αδύναμο ελβετικό φράγκο ταυτόχρονα
Στην υπεράσπιση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που έχει υιοθετήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σήμερα (26/4) ο επικεφαλής της Τράπεζας, Thomas Jordan, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα κρίσιμη» ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών και να αποφευχθεί μία υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Swiss National Bank κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης «δυστυχώς δε γίνεται να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», διευκρινίζοντας ότι «δε μπορούμε να έχουμε υψηλότερα επιτόκια και αδύναμο ελβετικό φράγκο ταυτόχρονα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της SNB αναγνώρισε τις ανησυχίες του κόσμου αναφορικά με τη νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών, αναφέροντας χαρακτηστικά πως «ορισμένοι λένε ότι έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική λογική και ότι δημιουργεί σημαντικά προβλήματα γις τους αποταμιευτές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία».
«Δε θα εφαρμόζαμε τα αρνητικά επιτόκια εάν δεν το θεωρούσαμε απολύτων απαραίτητο στο να εκπληρώσουμε την εντολή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Jordan, προσθέτοντας ότι «χωρίς αυτήν την πολιτική, η Ελβετία θα ήταν σήμερα αντιμέτωπη με μία διαφορετική οικονομική πραγματικότητα, με πληθωρισμό υπό του μηδενός, ασθενή ανάπτυξη και υψηλότερη ανεργία».
Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων παγκοσμίως, στο -0,75%, παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα, σε μία προσπάθειά της να αποτρέψει μία υπερβολική ενίσχυση του φράγκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης