Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παράταση στο Brexit δίνει η ΕΕ, πολιτικό χάος στο Λονδίνο - Ο Weber απαξιώνει τη May - Σχέδιο «Δούρειος Ίππος» από τους Brexiteers

tags :
Νέα παράταση στο Brexit δίνει η ΕΕ, πολιτικό χάος στο Λονδίνο - Ο Weber απαξιώνει τη May - Σχέδιο «Δούρειος Ίππος» από τους Brexiteers
Παραμένει το ερώτημα εάν η Μ. Βρετανία θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές - Nα σαμποτάρουν την ΕΕ εκ των έσω θέλουν οι Brexiteers
(upd) Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 ώρα Ελλάδας), η οποία συνέρχεται με μοναδικό θέμα το εάν η ΕΕ θα συναινέσει ή όχι στο νέο αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για αναβολή του Brexit.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May προσέρχεται στη Σύνοδο με κύριο αίτημα να αναβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2019 η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η Μ. Βρετανία για το «διαζύγιο» της με την ΕΕ.
Υποτίθεται ότι η May θα εμφανιζόταν στη σημερινή Σύνοδο και θα παρουσίαζε ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο  για το Brexit από τη στιγμή που η συμφωνία αποχώρησης που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν «περνά» από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit, με τις δύο πλευρές να έχουν μεγάλη απόσταση σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα (π.χ. τελωνειακή ένωση), την ώρα που το πολιτικό προσωπικό στη Μ.Βρετανία να εμφανίζεται απόλυτα διχασμένο ως προς τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε μια αναβολή του Brexit, η οποία θα συνδυασθεί με προϋποθέσεις και η διάρκειά της θα πρέπει να καθορισθεί, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες για να απομακρυνθεί το φάσμα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι για όλα, ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Η May θα αρχίσει με ένα τετ-α-τετ γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Μετά την παρέμβαση της May στην αρχή της συνόδου, οι 27 θα συνεδριάσουν μεταξύ τους για να αποφασίσουν.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου δεν ανέφερε ημερομηνία, η οποία έχει μείνει κενή χθες, Τρίτη, το βράδυ, στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου των ευρωπαίων πρεσβευτών.

May: Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει αντίθετη σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Δεν έχει αλλάξει η αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.
Η May εκτίμησε, ωστόσο, ότι ορισμένοι βουλευτές θα προσπαθήσουν να πιέσουν για ένα νέο δημοψήφισμα κατά τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Η «Daily Telegraph» ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η May εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν σχετικά με το αν θα διεξαχθεί μια επιβεβαιωτική δημόσια ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, σε μια προσπάθεια να επιλύσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα.
Ερωτηθείσα από βουλευτή αν η May έκανε την εν λόγω πρόταση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Εργατικούς, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε:
«Η θέση μου για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η θέση της κυβέρνησης, δεν έχει αλλάξει».
«Όταν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομοθεσία θα περάσει από αυτό το Σώμα.
Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι σε αυτό το Σώμα που επιθυμούν να πιέσουν για το ζήτημα αυτό καθώς θα επικυρώνεται η νομοθεσία», πρόσθεσε η May.

Κομισιόν: Δεν φοβόμαστε το no deal Brexit - Είμαστε πλήρως έτοιμοι

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει η Κομισιόν λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit διαμηνύοντας μάλιστα ότι «δεν φοβάται».
«Παρ' όλο που η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει αναστάτωση και δεν είναι επιθυμητή, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούμε αλλά δεν το φοβόμαστε.
Είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Merkel: Πρέπει να δώσουμε έναν εύλογο χρόνο στη Μ. Βρετανία για το Brexit

Την θέση ότι η ΕΕ πρέπει  να δώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για την αποχώρηση της από την ΕΕ διατύπωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Bundestag η καγκελάριος Angela Merkel.
Μάλιστα η Merkel φάνηκε να κινείται πιο κοντά στη γραμμή της πρότασης του Donald Tusk, καθώς όπως είπε, η παράταση του Brexit θα μπορούσε να αφορά μια περίοδο μεγαλύτερη από αυτήν που έχει ζητήσει η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

Michel (Βέλγιο): Παραμένει αβέβαιο εάν θα συμφωνηθεί μια παράταση του Brexit

Παραμένει ασαφές αν η Βρετανία θα λάβει μια παράταση της διορίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει καθυστέρηση», δήλωσε ο Michel από τις Βρυξέλλες.
«Και δεν είναι σίγουρο τι θα σήμαινε αυτό», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Τι προτείνει η ΕΕ

Την ίδια στιγμή, και ενώ βάσει των σημερινών δεδομένων, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ μεθαύριο Παρασκευή 12/4 (στη 01:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), η ΕΕ φέρεται να έχει ετοιμάσει τη δική της πρόταση, η οποία εν πολλοίς βασίζεται στο σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk για ένα «ευέλικτο Brexit» χρονικής διάρκειας όχι μεγαλύτερης του έτους, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2020.
Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Tusk υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη Μ. Βρετανία προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις – δεσμεύσεις του Λονδίνου.
Συγκεκριμένα, ο Tusk επισημαίνει ότι πιθανώς να χρειαστεί παράταση της όλης διαδικασίας και πέραν της 30ης Ιουνίου 2019, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας και πιθανώς υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
Ο Tusk επαναλαμβάνει ότι αυτό που θα πρέπει να αποφευχθεί είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς θα ήταν βλαπτικό τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Μ. Βρετανία.
«Μια πιθανότητα θα ήταν μια ευέλικτη παράταση, η οποία θα διαρκέσει μόνο όσο χρειάζεται και όχι περισσότερο από ένα έτος, καθώς μετά την ημερομηνία αυτή θα χρειαστεί να αποφασίσουμε ομόφωνα ορισμένα βασικά ευρωπαϊκά σχέδια.
Η ευελιξία θα επέτρεπε τον αυτόματο τερματισμό της επέκτασης, μόλις οι δύο πλευρές έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία Απόσυρσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ελεύθερο να φύγει όποτε είναι έτοιμο.
Και η ΕΕ των 27 θα αποφύγει επανειλημμένες συνόδους κορυφής για το Brexit», υπογραμμίζει ο Tusk, αναφέροντας πως καμία πλευρά δεν θα πρέπει να νιώσει «ταπεινωμένη».

Τα σενάρια

Εάν οι 27 της ΕΕ δεν συναινέσουν στο αίτημα για αναβολή του Brexit, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής 12/4.
Πρόκειται για απίθανο σενάριο.
Το αίτημα της May για αναβολή του Brexit έως τις 30/6 με την προοπτική η αποχώρηση να έρθει και νωρίτερα, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία της για το Brexit, εκτιμάται ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σε αυτό το σημείο η May καλείται να τους πείσει σχετικά με την αξιοπιστία των συνομιλιών με τους Εργατικούς και να τους διαβεβαιώσει ότι οι δύο πλευρές έχουν ένα ικανό πολιτικό σχέδιο που θα μπορέσει να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από το σημερινό του αδιέξοδο.
Εάν η May δεν τα καταφέρει, τότε το μόνο σενάριο που απομένει είναι αυτό που προτείνει ο Tusk.
Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, η παραίτηση της May από το πρωθυπουργικό αξίωμα θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από δεδομένη.

Θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές η Μ.Βρετανία;

Σε κάθε περίπτωση η όλη κατάσταση περιπλέκεται και από το ερώτημα του εάν η Μ. Βρετανία θα συμμετάσχει ή όχι στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Το αίτημα της May για νέα παράταση του Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό και πολιτικό πρόβλημα στη ΕΕ.
Και αυτό όπως επισημαίνουν από τις Βρυξέλλες, αν δοθεί η παράταση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θελήσει να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές τότε θα πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό πρόβλημα.
Επιπλέον, δημιουργείται και πολιτικό πρόβλημα δεδομένου ότι η εκκρεμότητα του Brexit μπορεί να επηρεάσει την διεξαγωγή των εκλογών από τη στιγμή που σε περιόδους αναταραχής ευνοούνται πάντα τα ακραία κόμματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μια πολύ μεγαλύτερη αναβολή προκειμένου να εξεταστεί πάνω σε άλλες βάσεις η μελλοντική σχέση της χώρας αυτής με την ΕΕ.

Σχέδιο «Δούρειος Ίππος» από τους Brexiteers

Είναι η στρατηγική του Δούρειου Ίππου: Οι Brexiteers σχεδιάζουν να εκλεγούν στις ευρωεκλογές, αν τελικά διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου, για να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να σαμποτάρουν εκ των έσω την λειτουργία του.
«Εάν παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντίθετα με την δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή μας, διότι ορισμένοι στη Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζουν ότι θα αλλάξουμε γνώμη... θα το μετανιώσουν», δήλωσε ο ευρωφοβικός βουλευτής των Τόρις Mark Francois, ο οποίος και βάφτισε «Δούρειο Ίππο» την στρατηγική που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι ομοϊδεάτες του συντηρητικοί στο Ευρωκοινοβούλιο παραπέμποντας στην άλωση της Τροίας.
«Θα γίνουμε ο Δούρειος Ίππος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα οδηγήσουμε σε αποτυχία τις απόπειρές τους να συνεχίσουν ένα πιο φεντεραλιστικό σχέδιο» για την Ενωση, προειδοποίησε ο Francois κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρικτών του Brexit στο Λονδίνο, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής το αίτημα για νέα παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Τερέζα Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, έπειτα και από την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων.
Ομως, η αναβολή αυτή θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από την Ενωση με συμφωνία στις 22 Μαΐου, πράγμα που θα της επιτρέψει να ακυρώσει την ψηφοφορία.
Αλλά, για τον Mark Francois, οι 27 «πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους όλες αυτές τις ενοχλητικές αλήθειες πριν λάβουν την απόφαση για την αναβολή», προειδοποίησε.
Αυτές οι «ενοχλητικές αλήθειες» επισημάνθηκαν αρχικά από τον Jacob Rees - Mogg, επικεφαλής της ομάδας των σκληροπυρηνικών Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ του Βrexit.
«Αν μία μακρά παράταση μας παγιδέψει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να γίνουμε ανυπόφοροι», έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η Theresa May απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk για να του ζητήσει αναβολή και την αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Ο Jacob Rees -Mogg υποσχέθηκε βρετανικά βέτο «επί οποιασδήποτε αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», «παρεμπόδισης της δημιουργίας υποτιθέμενου ευρωπαϊκού στρατού» και «αποκλεισμό των σχεδίων του Macron» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το μήνυμά του προκάλεσε αντιδράσεις.
Η πιθανότητα περαιτέρω αναβολής του Brexit φαίνεται ότι έχει αυξήσει την οργή των βουλευτών των Τόρις. Την Τρίτη, 97 Συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν κατά τροπολογίας που είχε ως στόχο να εμποδισθεί μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.
Μία οργή που θέλει να εκμεταλλευθεί ο ευρωβουλευτής και τενόρος του Brexit Nigel Farage.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης