Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Brexit ... θυμίζει Grexit - Διαδοχικές συναντήσεις May με Merkel - Macron πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (10/4)

Το Brexit ... θυμίζει Grexit - Διαδοχικές συναντήσεις May με Merkel - Macron πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (10/4)
Συμμετοχή στις ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου 2019
(upd2) Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit, καθώς ενώ έχουν απομείνει λίγες ώρες από την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (10/4/2019) και τέσσερα 24ωρα από τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία (12/4) για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινό έδαφος και μια αποδεκτή λύση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Μεγάλης Βρετανίας.
Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό της βρετανικής πολιτικής σκηνής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός,Theresa May θα επιχειρήσει να κερδίσει κρίσιμο πολιτικό χρόνο βασιζόμενη στους Ευρωπαίους πολιτικούς.
Συγκεκριμένα, η May μεταβαίνει σήμερα (9/4/2019) τόσο στο Βερολίνο όπου και θα συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel όσο και στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron σε μια ύστατη προσπάθεια να τους πείσει να κάνουν αποδεκτό το αίτημα της για παράταση του Brexit το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου.
Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σημειώνεται πως το Βερολίνο δεν έχει εκφραστεί αρνητικά στο νέο αίτημα της May, σε αντίθεση με το Παρίσι που επισημαίνει πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει με την επιχειρηματολογία της για την χρησιμότητα αυτής της νέας αναβολής του Brexit.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται  οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις των Συντηρητικών με τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή και αξιόπιστη πρόταση, προκεμένου η May να την παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες και να τους πείσει για τη νέα χρονική αναβολή του Brexit.
Αυτή άλλωστε ήταν και η στόχευση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε χθες η May, δηλαδή να υπάρξει μια πρόταση συμβιβασμού με τους Εργατικούς, ώστε να ψηφιστεί το σχέδιο για το Brexit.
«Ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer..
Παράλληλα η Βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 23ης Μαίου 2019!
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης «ως μια υπεύθυνη κυβέρνηση σήμερα λάβαμε τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται από τον νόμο αν συμμετάσχουμε.
Δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, καθώς η αποχώρηση από την ΕΕ πριν την ημερομηνία των εκλογών αυτομάτως αφαιρεί την υποχρέωσή μας να λάβουμε μέρος.
Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία και να εγκρίνει την απαραίτητη νομοθεσία πριν την 22η Μαΐου, ώστε να μην χρειαστεί να συμμετάσχει».

Corbyn: Η κυβέρνηση δεν δείχνει να μετακινείται από τις αρχικές «κόκκινες γραμμές»

H βρετανική κυβέρνηση δεν έχει παραχωρήσει ως τώρα στο Εργατικό Κόμμα τις δεσμεύσεις που ζητάει για να μπορέσει να στηρίξει τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn.
«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις αρχικές “κόκκινες γραμμές”» ανέφερε ο Corbyn σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αύριο (9/4) θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του.
«Έχω θέσει στο τραπέζι μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόσβαση στις αγορές και ειδικά την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και όσων εργάζονται… μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει αυτές τις παραχωρήσεις», πρόσθεσε ο Corbyn.
Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ακόμη ότι δεν θέλει να δει τη Βρετανία να εγκαταλείπει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Barnier: Η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία - Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες στη Βρετανία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα

Την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Ιρλανδία, εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ για το Brexit, Michel Barnier, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Leo Varadkar, στο Δουβλίνο.
«Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας και, όπως έχω πει προηγουμένως, το “backstop” είναι σήμερα η μόνη λύση που έχουμε εντοπίσει για να διατηρήσουμε το status quo στο νησί της Ιρλανδίας», συνέχισε ο Barnier.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεν θα συζητήσουμε τίποτα μαζί του μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και για τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών στο Λονδίνο θα οδηγήσουν σε μια θετική έκβαση που θα επιτρέψει στην ομάδα του να κινηθεί «εξαιρετικά γρήγορα», συμφωνώντας σε πιο φιλόδοξους όρους σχετικά με τημελλοντική σχέση.
«Όλοι ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Έχω πει πολλές φορές προηγουμένως, μπορούμε να είμαστε περισσότερο, πολύ περισσότερο φιλόδοξοι στη μελλοντική μας σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Barnier.
«Η πολιτική δήλωση προβλέπει μια σειρά από αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας τελωνειακής ένωσης.
Είμαστε έτοιμοι να την καταστήσουμε σαφέστερη εάν βοηθάει και αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει εξαιρετικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Rutte: Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε ένα ομαλό Brexit

Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε ένα ομαλό Brexit, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, αναφέροντας πως συνομίλησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May.
«Συνομίλησα με την Theresa May.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για περαιτέρω αναβολή του Brexit.
Είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε πότε και σε ποια βάση το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικυρώσει τη Συμφωνία Απόσυρσης.
Μια θετική απόφαση εξαρτάται επίσης από τη διαβεβαίωση του Ηνωμένου Βασιλείου για ειλικρινή συνεργασία», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Rutte.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε ένα ομαλό Brexit.
Συμφωνήσαμε να μιλήσουμε και πάλι την Τετάρτη το πρωί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Varadkar: Θα υπάρξει συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για μια παράταση του Brexit

Την αισιοδοξία ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια παράταση του Brexit, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Barnier.
«Θα μιλήσω με ορισμένους (Ευρωπαίους ηγέτες) στο τηλέφωνο σήμερα και αύριο.
Θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Varadkar.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προστατευθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, θα είναι μια κοινή πρόκληση».

Τα σενάρια διάσπασης Συντηρητικών και Εργατικών

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπό την απειλή της μεγάλης χρονικής παράτασης, της πιθανής συμμετοχής της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και της ανάληψης των διαπραγματεύσεων του Brexit από τους βουλευτές, πολλοί από το κόμμα της May φοβούνται τη διαρροή ψήφων προς το νέο κόμμα του Nigel Farage, τον μόνιμο, όπως αποδεικνύεται, εφιάλτη των Συντηρητικών βουλευτών.
Απειλούν να ξεκινήσουν διαδικασία αντικατάστασης της πρωθυπουργού, κάτι που, με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ένα χρόνο πριν την τελευταία πρόταση μομφής εναντίον της.
Την ίδια στιγμή, στην αντιπολίτευση, ο Jeremy Corbyn δέχεται ισχυρές πιέσεις να θέσει θέμα νέου δημοψηφίσματος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Αντιθέτως, με επιστολή τους 25 βουλευτές των Εργατικών που εκλέγονται σε περιοχές της Κεντρικής Αγγλίας, στις οποίες υπερίσχυσε το Βrexit, προειδοποιούν πως ένα νέο δημοψήφισμα θα σημάνει απώλεια  πολλών εδρών για το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, 200 πρώην και νυν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουν επαφές με τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν απo αυτά και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα (Independent Group).
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζουν ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου κόμματος, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Κάτι τέτοιο, αναπόφευκτα θα σηματοδοτούσε την αλλαγή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος και την αρχή του τέλους του δικομματισμού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης