Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας με κεφάλαια 1 τρισ. δολ επενδύει πιο επιθετικά σε μετοχές

tags :
Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας με κεφάλαια 1 τρισ. δολ επενδύει πιο επιθετικά σε μετοχές
Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για να ενισχύσει την έκθεση του σε μετοχές στο 70%
Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας που διαχειρίζεται 1 τρισεκ. δολάρια (Νorway's Sovereign Wealth Fund) έχει ήδη εδραιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές μετοχών στον κόσμο (μόνο η Bank of Japan έχει επενδύσει περισσότερα σε μετοχές).
Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για να ενισχύσει την έκθεση του σε μετοχές στο 70% της εν λόγω κατηγορίας παρά την μεγάλη αύξηση των μετοχών παγκοσμίως και παρά τις σειρήνες για διόρθωση στις αγορές.
Μάλιστα Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας θα πουλήσει  ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ομολόγων αναδυόμενων αγορών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των ομολόγων σταθερού εισοδήματος.
Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στις 5 Απριλίου 2019 από το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος αναλύσεων.
Τα ομόλογα από το Μεξικό, τη Νότια Κορέα, τη Χιλή, την Τσεχία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, τη Μαλαισία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη θα αφαιρεθούν από τον δείκτη, αλλά το Κρατικό Ταμείο θα έχει ακόμα περιθώρια να επενδύσει έως και 5% στα ομόλογα αναδυόμενων αγορών.
Η κίνηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η αρχική πρόταση του Κρατικού Ταμείου το οποίο ζητούσε να μειωθούν οι μετοχές σε μόλις τρία νομίσματα: το ευρώ, το δολάριο και τη λίρα.
Τα μεγάλα νομίσματα, όπως το γιεν, το αυστραλιανό και το καναδικό δολάριο και η σουηδική κορώνα, είχαν μείνει εκτός.
Το υπουργείο οικονομικών της Νορβηγίας απέρριψε επίσης τα σχέδια του Ταμείου να μειώσει τα εταιρικά ομόλογα.
Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων έλαβε έγκριση να αυξήσει τις επενδύσεις σε μετοχές ωστόσο η απόφαση για μείωση στις αναδυόμενες αγορές  δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως bearish για το EM.
«Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση», δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής στην Commerzbank.
Η στάση των κεντρικών τραπεζών να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια δίνει κίνητρα στα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλα funds να  αναζητήσουν υψηλές αποδόσεις.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι το Κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας θα πωλούσε πιθανώς τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών για "παρατεταμένο χρονικό διάστημα" για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην αγορά και ότι η κατανομή 5% θα οδηγήσει σε μείωση κατά 14,4 δισ. σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών.
 
Exposure

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης