Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall με το εμπόριο το επίκεντρο - Στο 0,3% τα κέρδη για τον Dow Jones

Οριακή άνοδος στη Wall με το εμπόριο το επίκεντρο - Στο 0,3% τα κέρδη για τον Dow Jones
Οι ανησυχίες για την οικονομία συγκράτησαν την άνοδο στις αμερικανικές μετοχές
(upd) Οριακή άνοδο σημείωσαν σήμερα (28/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αντισταθμίστηκε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,36% στις 25.717 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,35% στις 2.815 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,34% υψηλότερα στις 7.669 μονάδες.

Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω των χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών, αλλά και του λιγότερο θετικού κλίματος για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που αναμένεται να συμπιέσουν την ανάπτυξη και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% στο δ’ τρίμηνο, έναντι της αρχικής εκτίμησης, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,6%.
Παρά την υποβάθμιση της ανάπτυξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9% -ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015.
Οι επενδυτές εμφανίζονται, πάντως, αισιόδοξοι για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, ευελπιστώντας ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία.
Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον όγδοο γύρο συνομιλιών, καθώς ορισμένα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει μία περιορισμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «πλήρη εξέλιξη», προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία η οποία θα δώσει τέλος στην εμπορική διαμάχη των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο μέσα από ορισμένες τηλεφω
νικές επαφές που είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ωστόσο ότι «παραμένει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουμε».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη κινεζικών και ξένων επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς φοβούνται ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι επενδυτές παρακολουθούν και την αγορά αμερικανικών ομολόγων, μετά την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί προάγγελο ύφεσης.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι ανησυχίες για το Brexit αντιστάθμισαν την αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,12% κι έκλεισε στις 376,84 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποβάθμισε τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο της υιοθέτησης ενός κλιμακούμενου επιτοκίου καταθέσεων.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,3% στις 138 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει «βουτιά» 3,4% και την BNP Paribas να καταγράφει απώλειες 0,8%.
Η Deutsche Bank δέχτηκε πιέσεις και από δημοσίευμα των «Financial Times» που ανέφερε ότι η γερμανική τράπεζα συζητά να αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το deal με την Commerzbank.


Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,08% κι έκλεισε στις 11.428,16 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,56% στις 7.234,33 μονάδες, καθώς η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, στο 1,308 δολ.


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, δήλωσε χθες πρόθυμη να παραιτηθεί εάν περάσει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε χθες και τις οκτώ προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,09% κι έκλεισε στις 5.296,54 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 0,53% στις 21.080,97 μονάδες, λόγω τραπεζικών πιέσεων.
Η μετοχή της Unicredit κατέγραψε απώλειες 1,9%, της Banco Bpm σημείωσε πτώση 2,3%, της UBI Banca υποχώρησε κατά 1% και της Bper Banca έκλεισε στο -0,4%.
Στα εταιρικά νέα, με οριακή πτώση κατάφερε να κλείσει τελικά η μετοχή της Bayer, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 7ετίας που «άγγιξε» ενδοσυνεδριακά, αφού σώμα ενόρκων αμερικανικού δικαστηρίου επέβαλε στην εταιρία να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση του εμπορικά πολύ επιτυχημένου Roundup ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι αγορές της Ασίας, μετά από τις νέες πιέσεις που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,61% και τις 21.033,76 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Toyota και Sony σημείωσαν πτώση 1,7% και 1,9% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,82% στις 2.128,10 μονάδες, με τις μετοχές των LG Electronics και SK Hynix να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 2,30% και 1,50% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε πτώση 0,92% στις 2.994,94 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,66% στις 9.546,51 μονάδες.
Από την άλλη, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 28.775,21 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 10.536,26 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης