Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, λόγω ανησυχιών για Brexit και παγκόσμια οικονομία

Οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, λόγω ανησυχιών για Brexit και παγκόσμια οικονομία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 377,28 μονάδες
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (27/3/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις εξελίξεις που αφορούν το Brexit και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, να προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 377,28 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει ισχυρή άνοδο 1%.


Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν γυρίσει σε θετικό έδαφος, μετά από δημοσίευμα του «Reuters» που ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει εναλλακτικές δυνατότητες μείωσης του κόστους στις τράπεζες για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, ως μέσο αντιστάθμισης των παράπλευρων συνεπειών της πολύ χαλαρής πολιτικής της.
Καμία πρόταση πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα αυτό, αλλά ο στόχος της κίνησης είναι η επιστροφή στις τράπεζες μέρους από τα 7 δισ. ευρώ που πληρώνουν ως τόκο στην ΕΚΤ, δήλωσε μία πηγή του «Reuters».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα κλιμακούμενο επιτόκιο κατάθεσης (tiered deposit rate) θα σήμαινε τη μερική εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης 0,40% στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους, ενισχύοντας τα κέρδη τους.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος, ο δείκτης τραπεζών κατέγραψε ισχυρή άνοδο 2%, ωστόσο τελικά τα κέρδη του περιορίστηκαν στο +0,8%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 11.419,04 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει άνοδο 2,9%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.194,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,12% στις 5.301,24 μονάδες.




Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 21.194,19 μονάδες.


Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ιταλικές τράπεζες, με την Unicredit να καταγράφει κέρδη 2,7%, την Banco Bpm να σημειώνει άνοδο 2,7%, την Bper Banca να κλείνει στο +1,6%, την UBI Banca να ενισχύεται κατά 1,6% και την Intesa Sanpaolo στο +0,8%.
Το δημοσίευμα για την ΕΚΤ προσέφερε τόνωση και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, που νωρίτερα δεχόταν πιέσεις, λόγω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», η Ιταλία αναμένεται να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο +0,1% από +0,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,4%.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο υποβλήθηκε από τη Ρώμη στην Κομισιόν, προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν στο 2,04%.
Νωρίτερα σήμερα, ο Mario Draghi είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων αν χρειαστεί, καθώς η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη διαρκή επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, όπου βρίσκονται στο προσκήνιο σενάρια για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού Theresa May, τη στιγμή που εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς, το πότε και το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ερωτήματα, στα οποία αναμένεται να δώσουν κάποιες απαντήσεις σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα προχωρήσει σε μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Fiat Chrysler ενισχύθηκε κατά 2,6%, στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» που ανέφερε ότι η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς της Renault μετά από ξεχωριστές συνομιλίες συγχώνευσης με τη Nissan.
Η μετοχή της Commerzbank σημείωσε «άλμα» σχεδόν 5%, καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 865 εκατ. ευρώ το 2018, από 128 εκατ. το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης