Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Σενάρια επί σεναρίων για παραίτηση May με αντάλλαγμα τη συμφωνία για το Brexit

tags :
Μ. Βρετανία: Σενάρια επί σεναρίων για παραίτηση May με αντάλλαγμα τη συμφωνία για το Brexit
Σήμερα Τετάρτη 27/3 οι ενδεικτικές ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη μορφή του Brexit
Σενάρια επί σεναρίων για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May βρίσκονται στο προσκήνιο, τη στιγμή που εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς, το πότε και το εάν η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ερωτήματα, στα οποία αναμένεται να δώσουν κάποιες απαντήσεις σήμερα Τετάρτη 27/3 η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα προχωρήσει σε μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit.
Σύμφωνα με το Reuters, η Theresa May αναμένεται σήμερα (στις 19:00 ώρα Ελλάδας κατά την ομιλία της στην Επιτροπή 1922) να προσδιορίσει μια ημερομηνία για τη παραίτηση της από το πρωθυπουργικό αξίωμα ως αντάλλαγμα για την έγκριση της συμφωνίας, στην οποία έχει καταλήξει με την ΕΕ, για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας.
Όπως αναφέρεται μάλιστα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να επαναφέρει προς μια τρίτη ψηφοφορία τη συμφωνία της με την ΕΕ στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Πάντως, δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει πως σύμβουλοι της May την προτρέπουν να καθυστερήσει την ανακοίνωση της παραίτησης της, τουλάχιστον έως ότου διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή και αφού «περάσει» η συμφωνία της.

Ενδεικτικές ψηφοφορίες στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί βουλευτές μέσω των ενδεικτικών ψηφοφοριών που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν εναλλακτικές για τη μορφή του Brexit.
Οι επιλογές που θα έχουν οι Βρετανοί βουλευτές θα κυμαίνονται μεταξύ άλλων από μια στενή ευθυγράμμιση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ στη μετά – Brexit εποχή  (π.χ. παραμονή στην ενιαία αγορά) μέχρι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή ακόμα και ανάκληση του «διαζυγίου» με την ΕΕ.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των προτάσεων που θα γίνουν για τη μορφή του διαζυγίου με την ΕΕ έχουν προσδιοριστεί για τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) το βράδυ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να κατατεθεί πρόταση για τη διεξαγωγή μιας παρόμοιας διαδικασίας την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να περιοριστούν οι επιλογές και να υπάρξει η τελική πρόταση με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Σημειώνεται πάντως πως οι προτάσεις αυτές που θα ψηφιστούν, δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση May, η οποία έχει διαμηνύσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2017.

Δύο στρατόπεδα

Η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, την πιο σημαντική πολιτική και οικονομική κίνηση για τη Μεγάλη Βρετανία από το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στους υπέρμαχους της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και στους επενδυτές.
Αυτοί που τάσσονται κατά του Brexit, φοβούνται ότι το Brexit θα διαιρέσει τη Δύση, η οποία αναζητά τα βήματα της σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την «αντισυμβατική» προεδρία του Donald Trump και την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.
Οι υπέρμαχοι του Brexit παραδέχονται ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα μια αστάθεια αλλά εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου θα συνδράμει το Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτυχθεί, όντας πλέον αποκομμένη από το «αποτυχημένο» πείραμα της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης