Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Τι σημαίνει ένα «σκληρό» Brexit για τη βρετανική οικονομία

Mises Institute: Τι σημαίνει ένα «σκληρό» Brexit για τη βρετανική οικονομία
Ο αντίκτυπος ενός «σκληρού Brexit» στην ίδια τη Βρετανία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα θετικός
Όταν οι Βρετανοί ψήφισαν στις 23 Ιουνίου 2016 για το εάν θα εγκαταλείψουν ή όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν ορισμένες συζητήσεις αναφορικά με ένα «σκληρό ή ήπιο Brexit».
Αυτοί οι όροι εφευρέθηκαν μετά την επικράτηση του Brexit με σημαντικό ποσοστό και την απόφαση της κυβέρνησης ότι χρειάζεται να διαπραγματευτεί τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υποστηρικτές του Brexit θεωρούν τους όρους αυτούς προδοσία απέναντι στο ίδιο το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.
Αυτοί οι 17,4 εκτ. Βρετανοί πίστευαν αναμφισβήτητα ότι το Brexit θα σήμαινε ακριβώς αυτό: ότι οι Βρετανοί δε θα βρίσκονται πλέον υπό τους νόμους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.
Ωστόσο, όλος ο κόσμος ακούσει από τότε μία συζήτηση σχετικά με τους όρους αποχώρησης, καθώς ορισμένοι χαρακτηρίζονται ως «ήπιο Brexit», και ορισμένοι ως «σκληρό Brexit».
Στο «σκληρό Brexit» η Βρετανία απλά αποχωρεί και όλοι οι κανονισμοί της ΕΕ είναι άκυροι, ενώ το «ήπιο Brexit» μπορεί να σημαίναι σχεδόν τα πάντα που δεν είναι ένα «σκληρό Brexit», όπως για παράδειγμα μία συμφωνία της Βρετανίας να συνεχίσει ορισμένες από τις διακυβερνητικές συμφωνίες.
Η λίστα έιναι σχεδόν ατελείωτη και το χρονικό πλαίσιο πολύ νεφελώδες, ωστόσο εάν υπάρξει ένα Brexit, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργήσει.

Η επίδραση στις εισαγωγές
Η σημερινή κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα να καταργήσει όλους τους δασμούς, εκτός από αυτούς που σχετίζονται με τις «ευαίσθητες βιομηχανίες», γεγονός που θα ήταν πολύ καλό για τους καταναλωτές, επειδή η ΕΕ επιβάλλει δασμούς σχεδόν σε όλες τις χώρες που δε βρίσκονται μέσα σε αυτή.
Η επιτυχία του Brexit μπορεί να εξαρτηθεί εξ' όλοκλήρου από το εάν η Βρετανία στην πραγματικότητα εξαλείψει τους δασμούς σε όλα τα αγαθά, το οποίο είναι μία χρυσή ευκαιρία.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εξαγωγές, οπότε είναι απίθανο να επιβάλει περιορισμούς στα κράτη μέλη που πωλούν εμπορεύματα στη Βρετανία.

Η επίδραση στις εξαγωγές της Βρετανίας
Οι εξαγωγές αποτελούν ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα, καθώς θεωρείται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει δασμούς στα βρετανικά προϊόντα όπως κάνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός ΕΕ, αυξάνοντας το κόστος για τους Ευρωπαίους αγοραστές, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τις χαμηλότερες βρετανικές πωλήσεις.
Από την άλλη πλευρά, αφού δε θα υπάρχουν δυσβάσταχτοι κανόνες της ΕΕ προς τον μεταποιητικό κλάδο, οι βρετανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος κατασκευής, το οποίο θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν περισσότερες πωλήσεις εκτός χωρών της ΕΕ.
Αν και θα χρειαστεί χρόνος για τη Βρετανία να αναπτύξει νέες αγορές για τα αγαθά της, ορισμένες χώρες, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, έχουν δηλώσει έτοιμες να υπογράχουν συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τη Βρετανία μόλις εγκαταλείψει την ΕΕ.

Η επίδραση στο Λονδίνο
Οι τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι για λόγους βαθιάς γνώσης της αγοράς και υψηλής φήμης για ειλικρίνεια και δίκαιη αντιμετώπιση.
Αν και ορισμένες εταιρείες έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις του στη Φρανκφούρτη, είναι ασαφές εάν αυτές οι κινήσεις είναι σημαντικές σε αριθμό και μπορεί να αποτελούν απλά ένα μέρος της κανονικής ροής της αγοράς.
Είναι απίθανο για το Λονδίνο να επηρεαστεί από ένα «σκληρό Brexit», εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κάποιον ειδικό φόρο ή κάποιον κανονισμό που να απαγορεύει από τα μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν εταιρείες του Λονδίνου

Η επίδραση στους συνοριακούς ελέγχους
Ένα ξεχωριστό ζήτημα των συνόρων αφορά τη σχέση μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αναφορικά με τα εμπορεύματα, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με τη συνεχή ελεύθερη ροή εμπορευμάτων προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Κατά πάσα πιθανότητα, τα εμπορεύματα από και προς τη Δημοκρατία της Ιριλανδίας θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους με πολύ μικρό εμπόδιο στο εμπόριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκεί πιέσεις για ένα «backstop», σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ για ορισμένο διάστημα.

Ένα θετικό συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, η επίδραση ενός «σκληρού Brexit» στην ίδια τη Βρετανία θα είναι ιδιαίτερα θετική, ειδικά εάν η Βρετανία όντως απομακρύνει όλους τους δασμούς και συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο αρκετά γρήγορα.
Η Βρετανία θα μπορούσε να δείξει στον κόσμο τα οφέλη του μονομερούς ελεύθερου εμπορίου, όπως συνέβη και κατά τον 19ο αιώνα μα την κατάργηση των Νόμων του Καλαμποκιού.
Ίσως αυτό το αποτέλεσμα είναι που φοβάται περισσότερο η ΕΕ, επειδή θα έθετε υπό αμφισβήτηση το όφελης της συμμετοχής σε μία κλειστή τελωνειακή ένωση, και αυτό θα σήμαινε το τέλος της ίδια της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης