Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΛΚ: Προσωρινή αναστολή συμμετοχής για το Fidesz του Orban - Orban: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Weber για την Κομισιόν

tags :
ΕΛΚ: Προσωρινή αναστολή συμμετοχής για το Fidesz του Orban - Orban: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Weber για την Κομισιόν
Η αναστολή συμμετοχής τίθεται άμεσα σε ισχύ
Την προσωρινή αναστολή συμμετοχής του κόμματος Fidesz, του Ούγγρου πρωθυπουργού, Viktor Orban αποφάσισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Μετά από ψηφοφορία, 190 μέλη του ΕΛΚ τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής αναστολής συμμετοχής, ενώ μόλις τρία τάχθηκαν κατά.
Όπως ανακοινώθηκε η αναστολή ξεκινά άμεσα και βάσει αυτής, τα μέλη του Fidesz δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις συναντήσεις του ΕΛΚ, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν θα έχουν δικαίωμα να προτείνουν εκπροσώπους για ανάληψη επίσημων θέσεων.

Weber: Το ΕΛΚ ήταν σαφές και ενωμένο

«Ηταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση», σχολίασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, M. Weber μετά τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ο Ορμπαν παραβρέθηκε στη συνάντηση.
«Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Το ΕΛΚ ήταν πολύ σαφές και ενωμένο... ότι η αναστολή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Weber, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Orban: Αποτέλεσμα συμβιβασμού η απόφαση του ΕΛΚ για το Fidesz

Ως «αποτέλεσμα συμβιβασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, Fidesz στους κόλπους της παράταξης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Manfred Weber για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη "σωστή απόφαση" προκειμένου να διατηρήσει την "ενότητά" του ενόψει Ευρωεκλογών.
Το ΕΛΚ αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz "μέχρι νεοτέρας", ενώ παράλληλα ανήγγειλε την ίδρυση μιας τριμερούς "επιτροπής αξιολόγησης", υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rombay η οποία θα ελέγξει λεπτομερώς της συμμόρφωση του ουγγρικού κόμματος με τις αξίες του ΕΛΚ.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής των "τριών σοφών" θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τον Β. Όρμπαν, μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ.
Τον εν λόγω "συμβιβασμό" καταδίκασαν τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) υποστηρίζοντας ότι το ΕΛΚ θα έπρεπε να λάβει μια καθαρή απόφαση αποκλεισμού του Fidesz.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης