Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει άμεσα τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής

Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει άμεσα τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής
Νέα Ζηλανδία: Αλλάζει η νομοθεσία περί οπλοκατοχής
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει νέους νόμους για την οπλοκατοχή η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, στον απόηχο της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στα δύο τεμένη, κατά τις οποίες χάθηκαν 50 ζωές και δεκάδες ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
«Εντός 10 ημερών από αυτή την τρομερή πράξη τρομοκρατίας θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκτιμώ θα καταστήσουν την κοινότητά μας ασφαλέστερη», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νωρίτερα, το υπουργικό της συμβούλιο κατέληξε σε αποφάσεις επί της αρχής σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής, έπειτα από το σοκ της πολύνεκρης επίθεσης της περασμένης Παρασκευής.
Στον δράστη, τον 28χρονο ακροδεξιό Brendon Tarrant, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως εθνικοσοσιαλιστής και φασίστας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία το Σάββατο.
Στις 5 Απριλίου 2019, οπότε θα βρεθεί ξανά ενώπιον της δικαιοσύνης, θα του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Ο Brendon Tarrant είχε αγοράσει όπλα από συγκεκριμένο κατάστημα μέσω Διαδικτύου, αλλά όχι το συγκεκριμένο πολυβόλο με το οποίο άνοιξε πυρ και σκότωσε εν ψυχρώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ο δράστης είχε αγοράσει τέσσερα όπλα και άλλα πολεμοφόδια στο διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και του Μαρτίου του 2018.
Στη Νέα Ζηλανδία, μία χώρα μόλις πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, κυκλοφορούν περί το ενάμιση εκατομμύριο πυροβόλα όπλα.
Η κατώτερη ηλικία για να έχει εξασφαλίσει κανείς άδεια οπλοκατοχής είναι τα 16 έτη, ενώ στα 18 μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια για ημιαυτόματο όπλο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού ραδιοφώνου της Νέας Ζηλανδίας, τουλάχιστον το 99% των ανθρώπων που υπέβαλαν το 2017 αιτήσεις για άδεια οπλοκατοχής, την εξασφάλισε.
Βάσει της νομοθεσίας της χώρας, εφόσον κάποιος εξασφαλίσει άδεια οπλοκατοχής, έχει το δικαίωμα να αγοράσει και να έχει στην κατοχή του όσα όπλα επιθυμεί.
Παράλληλα με τις ενέργειες της κυβέρνησης, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η έρευνα για τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, ο δράστης έδρασε μόνος του, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε συνεργούς.
Το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν πολλές τελετές στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, ενώ πολλές προγραμματίζονται επίσης γι’ αυτήν την εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, περί τους 3.000 μαθητές συμμετείχαν σε μία τέτοια τελετή μνήμης κοντά στο τέμενος Αλ Νουρ, το ένα από τα δύο στα οποία επιτέθηκε ο μακελάρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης