Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Πτώση -0,09% για Dow Jones

Πιέσεις στις αγορές, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Πτώση -0,09% για Dow Jones
Απογοητευτικά μάκρο για την Κίνα και τις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη
(upd) Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα (8/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των κατώτερων των προβλέψεων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και ορισμένων απογοητευτικών μάκρο για την Κίνα, που ενέτειναν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,09% στις 25.450 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% στις 2.743 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες 0,18%, στις 7.408 μονάδες.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν πως τον Φεβρουάριο του 2019 δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ οι λιγότερες θέσεις εργασίας σε διάστημα 17 μηνών, σε μία ένδειξη που θα μπορούσε να εγείρει φόβους για μια απότομη επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 20.000 τον περασμένο μήνα, ο μικρότερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%, από 4% τον προηγούμενο μήνα.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000, αλλά μια μικρότερη μείωση της ανεργίας, στο 3,9%.
Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών, που κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο του 2019, καθώς ανέκαμψαν οι κατασκευές των μονοκατοικιών μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18,6%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,230 εκατ. κατοικιών τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μικρότερη αύξηση στα 1,197 εκατ.
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Κίνας, που ενέτειναν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια ετήσια «βουτιά» στις εξαγωγές της Κίνας κατά 20,7% για τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από ετήσια άνοδο 9,1% τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε πτώση 16,2%, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές από την Ουάσιγκτον υποχώρησαν κατά 28,6%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, και συγκεκριμένα στα 14,72 δισ. δολ.
Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα 4,12 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με τα 39,16 δισ. δολ. του Ιανουαρίου.
Τα αδύναμα οικονομία στοιχεία για τις ΗΠΑ και την Κίνα ήρθαν μόνο λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και ορισμένων απογοητευτικών μάκρο για την Κίνα και τις ΗΠΑ, που ενέτειναν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες έναν νέο γύρο TLTROs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προανήγγειλε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως το τέλος του 2019, λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Η κεντρική τράπεζα προέβη μάλιστα σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, να προειδοποιεί για «καθοδικούς κινδύνους».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,89% κι έκλεισε στις 370,57 μονάδες, με όλους τους κλάδους, πλην των τηλεπικοινωνιών (+0,5%), να κλείνουν στο «κόκκινο».
Υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,3%, λόγω του έντονου εξαγωγικού προσανατολισμού του κλάδου.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος πρώτων υλών, σημειώνοντας πτώση 1,8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,52% κι έκλεισε στις 11.457,84 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,74% στις 7.104,31 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 5.231,22 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 20.484,39 μονάδες.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit, καθώς η ΕΕ έχει δώσει διορία μέχρι σήμερα στη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει μία αποδεκτή πρόταση.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, προειδοποίησε σήμερα ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και ίσως να μην αποχωρήσει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι βουλευτές καταψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες.
Η στερλίνα δέχεται πιέσεις εν μέσω της αβεβαιότητας για το Brexit, υποχωρώντας -περί τις 21:00- κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,30 δολ.


Πιέσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο άσκησαν και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, που έδειξαν μια περαιτέρω πτώση 2,6% για τον Ιανουάριο του 2019.

Ισχυρές πιέσεις στην Ασία λόγω ανησυχιών για το εμπόριο

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, όσο και από την πτώση που καταγράφηκε στις εξαγωγές της Κίνας τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε «βουτιά» 4,40% στις 2.969,86 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 3,25% στις 9.363,72 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 1,91% στις 28.228,42 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 1,31% στις 2.137,44 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,96% και τις 6.203,80 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 2,01% στις 21.025,56 μονάδες, παρά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ της χώρας, εν μέσω ισχυρότερων εταιρικών δαπανών στον ιδιωτικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης