Διεθνή

ΗΠΑ: Μείωση 750 εκατ. δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Deutsche Bank το 2018

ΗΠΑ: Μείωση 750 εκατ. δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Deutsche Bank το 2018
Δεν έχουν τέλος τα άσχημα νέα για τη Deutsche Bank
Σημαντική υποχώρηση, ήτοι 750 εκατ. δολαρίων, κατέγραψε το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Deutsche Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, σημειώνεται, η περυσινή χρονιά ήταν τόσο άσχημη που η γερμανική τράπεζα σκέφτηκε ακόμη και να αποσυρθεί τελείως από το trading μετοχών στη Wall Street, καθώς επί χρόνια η εν λόγω μονάδα της είναι ζημιογόνα.
Η είδηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως η Deutsche Bank υπέστη ζημία-μαμούθ ύψους 1,6 δισεκ. δολαρίων από ένα μόνο ομόλογο.
Το ποσό είναι τετραπλάσια από τα καθαρά κέρδη που κατέγραψε η γερμανική τράπεζα για το σύνολο του 2018, επισημαίνεται.
Ειδικότερα, η επένδυση αφορούσε περίπλοκο δημοτικό ομόλογο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η απώλεια, η οποία δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν, αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί από ένα μόνο στοίχημα.

Ταύτιση και ίδιο τέλος;



Επιστροφή στα κέρδη

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Deutsche Bank για τη χρήση του 2018, πρώτη φορά από το 2014, με τα κέρδη ωστόσο να διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας, ύψους 341 εκατ. ευρώ, από ζημιές 735 εκατ. ευρώ το 2017, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 461 εκατ. ευρώ.
Για το δ΄τρίμηνο του 2018 η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 409 εκατ. ευρώ, υψηλότερες των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για ζημιές 268 εκατ. ευρώ.
«Η επιστροφή μας στην κερδοφορία καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.
Πλέον, προτεραιότητα αποτελεί το επόμενο βήμα.
Το 2019 στοχεύουμε σε περικοπή του κόστους και ενίσχυση των επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί σημαντικά η κερδοφορία από το 2019 και μετά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Christian Sewing.
Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 25 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους και στα 5,5 δισ. ευρώ στο δ΄τρίμηνο του 2018.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) υποχώρησε στο 13,6% το 2018, από το 14% στα τέλη του 2017.
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα και τις φήμες περί συγχώνευσης με την Commerzbank, ο James von Moltke, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι υπάρχει σπέκουλα και δεν θα προβεί σε κάποιο σχόλιο.

«Δεν υπάρχει λόγος συγχώνευσης των Deutsche Bank και Commerzbank»

Δεν διαπιστώνεται κάποιος λόγος για τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank, σύμφωνα με σύμβουλο του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος σχολίασε (στις 28/2) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη φημολογία περί συγχώνευσης.
Όπως τόνισε ο σύμβουλος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις γερμανικές τράπεζες για το μέλλον τους.
Όπως είπε, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, ενώ δεν συζητείται η δημιουργία bad bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης