Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barroso: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης - Επιβίωσε από τις κρίσεις και έγινε ισχυρότερη

Barroso: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης - Επιβίωσε από τις κρίσεις και έγινε ισχυρότερη
Η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, καθώς ήταν η χώρα που αποτελούσε ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα της ΕΕ
Αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης εμφανίστηκε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso λέγοντας ότι «δεν συμμερίζεται το κλίμα πεσιμισμού για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης».
«Από το 2004 έως το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τα μέλη της, παρά τις κρίσεις. Αντιμετωπίσαμε τη χρηματοπιστωτική κρίση, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα θεσμικά προβλήματα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Πολλοί τότε πίστευαν ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βρει λύση απέναντι στις θεσμικές αλλαγές ή στα διάφορα γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα.
Τελικά, όμως, η Ευρώπη επιβίωσε και έγινε ισχυρότερη» υπογράμμισε στην ομιλία του.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως «την ταραγμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης υπήρχαν σκέψεις πως ίσως η χώρα δεν θα κατάφερνε να παραμείνει στην ΕΕ. Σήμερα, παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η χώρα αποτελούσε ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα της ΕΕ, οικονομικά και πολιτικά, αλλά οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των κρατών με οικονομικά προβλήματα».
Αναφερόμενος στα σημερινά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως το Brexit, το μεταναστευτικό αλλά και την αύξηση των εθνικιστών λαϊκιστών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε:
«Παρατηρούμε ότι στο βρετανικό δημοψήφισμα υπήρξε πλειοψηφία που είπε 'όχι' στην ΕΕ, αλλά τώρα δεν υπάρχει πλειοψηφία για να δώσει θετική λύση στο αδιέξοδο που γνωρίζει η χώρα. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να βρούμε μια λύση στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας. Αλλά και το Brexit να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για παρόμοιες πρωτοβουλίες και όχι σαν προσπάθεια απομόνωσης».
«Ο λαϊκισμός από την άλλη, δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό θέμα. Απασχολεί τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία. Πρόκειται για μια γενικότερη στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση που υποδηλώνει -και εδώ- την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπίας», σχολίασε.
Υποστήριξε ακόμη, ότι οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα την ταυτότητα της ΕΕ ως προς την ασφάλεια, λόγω των πιέσεων που ασκούν στην ίδια την ΕΕ, είναι το Brexit, Ο Trump και ο Putin.
«Το μέλλον, όμως, είναι ανοιχτό και εξαρτάται από όλους εμάς», σημείωσε με έμφαση ο Barroso, συμπληρώνοντας πως «σίγουρα η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με παλαιότερες περιόδους απολυταρχίας».
Καταλήγοντας, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε το μήνυμά του στις νέες γενιές των Ευρωπαίων λέγοντας πως «πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους νέους ανθρώπους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινή Ευρώπη, αλλά και το ότι έχουμε την κριτική σκέψη και τη δυνατότητα να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι η Ευρώπη να γίνει ο προμαχώνας προάσπισης εννοιών όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης