Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για τη 2η συνάντηση κορυφής Trump - Kim στο Βιετνάμ - Οι προσδοκίες

Αντίστροφη μέτρηση για τη 2η συνάντηση κορυφής Trump - Kim στο Βιετνάμ - Οι προσδοκίες
Προσδοκώ σε μια πολύ παραγωγική συνάντηση υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, με την πίεση για συκεγκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου να εντείνεται.
Στο πρόγραμμα της συνάντησης αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sara Sanders μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη μετάβαση του Trump στο Βιετνάμ.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται στο Βιετνάμ, όπου βρίσκεται ήδη ο Kim Jong Un, αργότερα σήμερα Τρίτη 26/2 το απόγευμα.
Η πρώτη κατ’ιδίαν συνάντηση των Trump – Kim αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 27/2 και θα ακολουθήσει ένα επίσημο δείπνο, στο οποίο ο κάθε ένας από τους Trump – Kim θα συνοδεύεται από δύο συμβούλους και μεταφραστές τους.
Οι συνομιλίες του Trump και του Kim θα επαναληφθούν και την Πέμπτη 28/2.
«Προσδοκώ σε μια πολύ παραγωγική συνάντηση» έγραψε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συνομιλίες γίνονται 8 μήνες ύστερα από την πρώτη και ιστορική συνάντηση τους στη Σιγκαπούρη και δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση και στις δύο πλευρές να αναλάβουν πιο σαφείς δεσμεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Trump υποστήριξε ότι δεν βιάζεται και ότι είναι ικανοποιημένος από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις και πυρηνικές δοκιμές.
Πάντως, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία επί της δέσμευσης της Β. Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Εφόσον ο Kim συναινέσει σε αυτήν την προοπτική, τότε θα περιμένει σημαντικά βήματα και από τις ΗΠΑ τόσο για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Β.Κορέας όσο και μια δήλωση που θα βάζει και επίσημα τέλος στον κορεατικό πόλεμο του 1950 -1953 δεδομένου ότι αυτός έχει λήξει με ανακωχή και όχι με συμφωνία.
Στο πλευρό του Kim θα βρίσκεται και η αδερφή και σύμβουλος του, Kim Yo Jong.
Σημειώνεται πως Kim και Trump θα έχουν ξεχωριστές επαφές και συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Β. Κορέας.

H άφιξη του Kim Yong Un στο Βιετνάμ






Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έφθασε σήμερα στο Βιετνάμ, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων που έκανε από την Πιονγκγιάνγκ με το θωρακισμένο τρένο του.
Ο συρμός στον οποίο επέβαινε ο Kim Yong Un έφθασε στον σταθμό της παραμεθόριας πόλης Ντον Νταν, αφού πέρασε τα σύνορα με την Κίνα.
Τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Βιετνάμ.
Οι αρχές είχαν στρώσει κόκκινο χαλί, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού, με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών.
Το τρένο του βορειοκορεάτη ηγέτη θα παραμείνει στη Ντον Νταν.
Ο Kim θα διανύσει τα 170 χιλιόμετρα που απομένουν ως την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι, με αυτοκινητομπή.

Trump: Η Βόρεια Κορέα μπορεί να γίνει οικονομικός γίγαντας, εάν αποκηρύξει τα πυρηνικά

Την εκτίμηση, πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να γίνει οικονομικός γίγαντας, αν αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά της, επανέλαβε την Κυριακή (24/2) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
 «Ο πρόεδρος Kim αντιλαμβάνεται, ίσως καλύτερα από τον καθένα, πως χωρίς πυρηνικά όπλα η χώρα του θα μπορούσε να γίνει γρήγορα μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
Η Βόρεια Κορέα, χάρη στη «γεωγραφική της θέση», στον «λαό της» και στον ηγέτη της, «έχει μεγαλύτερο δυναμικό για μια ραγδαία ανάπτυξη απ΄οποιοδήποτε άλλο έθνος», συνέχισε ο Trump.
Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέδωσε εύσημα στην Κίνα και τη Ρωσία για τον ρόλο τους στις εν εξελίξει συνομιλίες.
«Ο Κινέζος πρόεδρος Xi βοήθησε πολύ υποστηρίζοντας τις συναντήσεις μου με τον Kim Jong Un », έγραψε o Trump.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κίνα, είναι πυρηνικά όπλα μεγάλης κλίμακας στην πόρτα της».
«Οι κυρώσεις που επέβαλαν η Κίνα και η Ρωσία στα σύνορα ήταν πολύ χρήσιμες», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα αναχωρήσει «νωρίς» το πρωί της Δευτέρας (25/2) για το Ανόι του Βιετνάμ, όπου αναμένεται να έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη τη δεύτερη συνάντηση κορυφής με τον Kim.
Χαρακτήρισε και πάλι τις σχέσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη «πολύ καλές».
«Περιμένουμε και οι δυο μια συνέχιση της προόδου που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη μας συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη», στις 12 Ιουνίου 2018, είπε Trump, προτού προσθέσει: «αποπυρηνικοποίηση;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης